Motive de recunoștință pentru că stau la țară

Adnana/ May 21, 2021/ Jurnal de Viață la țară/ 2 comments

Acum câteva zile, Alexa, jurnalist la Europa Fm și blogger la Alexisme by Alexa Stănescu, a lansat o provocare despre motivele de recunoștință pe care le ai dacă stai la țară.

Așa mi s-a aprins beculețul pentru articol, căci încercam să găsesc în fiecare zi câte un motiv, dar îmi era greu să aleg, căci dădeau toate năvală în mintea mea și mă bulversau. 

Da, stăm la țară, într-o comună de lângă București!

Și nu există moment în care să nu îl felicit pe nemaipomenitul și hotărâtul meu soț, pentru că a venit cu propunerea: De ce să nu ne căutăm casă în loc de apartament?

Am crescut la bloc și m-am mutat în București pentru master și job. Îmi plăcea agitația și nu mă deranja căldura din apartament în verile toride, căci eram mai tot timpul pe drumuri.

Dar ideea de casă m-a lovit în creștetul capului și mi-a dat un reset. De ce nu? m-am gândit.

A fost cea mai bună decizie. Iată de ce sunt recunoscătoare pentru că stau la țară:

1. Liniștea

Daaa, e liniște!

Fără claxoane, fără înjurături, fără motoare și tramvaie!

Vecinul poate să dea găuri cu bormașina toată ziua, să asculte ce muzică vrea, la mine e linișteeee!

*Excepție fac țipetele copiilor mei, de bucurie sau de furie, din cauză că se bat sau dacă se plictisesc*

2. Faptul că avem curte, iar copiii pot sta afară toată ziua

Asta e o adevărată binecuvântare pentru orice familie. Dar, credeți-mă, pentru mine este cel mai important motiv de recunoștință pentru că stau la țară, căci băieții sunt foarte gălăgioși și nu au stare. Toată ziua aleargă, țipă – de bucurie sau de supărare, vorbesc tare, se cocoață peste tot…Ca să vă dați seama, vecinii de pe stradă, care stau la multe case depărtare, îmi spun că ne aud. Imaginați-vă, deci, ce ar fi însemnat blocul pentru noi. Cred că într-un moment de disperare vecinii noștri de la apartament ar fi făcut chetă și ne-ar fi expediat undeva depaaaarte! : )

Am experimentat statul la bloc o perioadă, când am fost în vizită la ai mei. Știți termitele din Tom&Jerry, care făceau să dispară orice în 3 secunde? Intrau în casă. Și Zuuuup! Termiteee – Rupeau un cui de la cuier. Next. În sufragerie, unde ai mei abia capitonaseră canapeaua, Filip a vărsat ulei de cocos pe ea. Cam așa erau ai mei în apartament. Ca să nu mai spun că atunci când intram în scară dădeam trezirea întregului bloc. Iar vecina de dedesubt…săraca…Făcea glume atunci când ne întâlneam. Dar numai Dumnezeu știe câte rugăciuni a făcut ca să plecăm mai repede!

Cât despre ultimul an, statul la curte a fost salvarea noastră. Am fost în siguranță, fără să îi țin în casă. S-au jucat, fără să mergem la locuri de joacă. 

3. Putem să cultivăm legume, fructe și pomi fructiferi

Până acum am cultivat roșii, ceapă verde, leuștean, pătrunjel, cimbru, coacăze și mure. Avem în curte meri, un gutui și doi cireși.

Și ce mare e bucuria când unul dintre copii spune: Hai să vedem dacă s-au mai copt mure și coacăze! Și fug în tălpile goale…

4. Te poți conecta cu natura

Și cât de importantă e această conexiune…

Poți simți iarba și căldura pământului când stai în tălpile goale.

Asculți păsărelele și zbori și tu odată cu ele. Privești cerul și te gândești la ce e dincolo de el…

Timpul curge altfel fără agitația orașului, iar asta te face mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Iar apusurile…ei bine, apusurile sunt preferatele mele.  

apus la țară

5. Pot să ies la plimbare cu băieții fără să îmi iau un ghiozdan plin ochi

Cu ce să fie plin? Ha!Ha! 

Întrebați o mamă și veți afla: apă, gustări, schimburi, cremă SPF, spray pentru țânțari și căpușe și încă 9384949 de lucruri. 

Pot ieși cu ei să ne plimbăm, fără să țin în mâna stângă o mașinuță și o bicicletă fără pedale, iar în dreapta o minge, rolele și căștile. Dacă avem nevoie de ceva, ne putem întoarce oricând, căci suntem pe lângă casă.

 

6. Poți avea în curte un adevărat loc de joacă

Poți amenaja o lădiță cu nisip, un leagăn sau un tobogan. Poți face o căsuță pentru pitici sau o bucătărie pentru noroi, de ce nu? 

Și totul e la o aruncătură de băț. 

Atunci când e frumos afară și trebuie să pregătesc masa, las ușa deschisă și pe copii îi las în curte să se joace. Bineînțeles, ies din 3 în 3 minute la ei, dar e și asta un mod de a găti, nu? : )  

7. La țară, seara poți ieși în curte și te poți bucura de răcoare, de un hamac sau...de stele!

stele la țară

Bineînțeles, vin la pachet cu țânțarii și orăcăitul broaștelor, dar tot e fain. O ureche la copiii care dorm în casă, una la cântecul greierilor. O privire la stele, o fugă la un pitic ce tocmai s-a trezit și mă strigă. 

8. Poți face tot felul de activități distractive și interesante cu cei mici

Jocuri cu apă

Treasure hunts

♥ Picnic

♥ O seară cu cortul
în propria curte

♥ Un colț de
lectură alături de copii

Găsiți pe canalul meu de YouTube mai multe filmulețe cu activități pe care le facem noi în curte.

Găsești aici 5 Idei distractive de activități de vară la curte
O seară cu cortul în curte, citind "Îmi caut un culcuș" de Maria Bogade

9. La țară ai libertate

Te poți plimba cu bicicleta prin lanul de grâu, căci sunt cărări făcute de căruțe. E liniște, cerul capătă alte nuanțe, iar gustul aventurii e mai dulce. Admiri macii și foșnetul grâului în bătaia vântului, îi privești pe copii cum sunt prinși în vraja excursiei și te gândești cât ești de binecuvântat. 

cu bicicleta la țară

10. Când vii de la serviciu, găsești în drumul spre casă fructe și legume de sezon, proaspăt culese

Oamenii scot la porți producția proprie de ceapă verde, roșii, caise sau cireșe. Iar roșiile…Doamne, ce gustoase sunt! 

Când am cumpărat roșii prima dată, în 2015, când ne-am mutat, am spus că până atunci mâncasem plastic. Bine, cred că și Filip din burtică îmi influența gustul și pofta de roșii, dar țin bine minte că am fost impresionată și că o vară întreagă am mâncat doar roșii cu brânză : ) 

11. Ajungem în maxim 30 de minute în București

Ceea ce e vis,
având în vedere că traseele în oraș se calculează în ore, nu în minute. Precizez că ajungem în jumătate de oră în Militari. De acolo… E altă poveste. 

Acestea sunt motivele mele de recunoștință pentru că stau la țară. Sunt sigură că, pe măsură ce trece timpul, voi mai găsi atât lucruri pozitive, cât și negative. Important e să le înmulțim pe cele bune, să ne bucurăm de ele și să încercăm să le îmbunătățim pe cele care nu ne plac.  

Până atunci, mă voi bucura de tot ce v-am spus mai sus. Pentru noi, mutatul la curte a fost cea mai bună alegere pe care o puteam lua.  

A fost o provocare, dar a meritat! Vom vedea ce provocări urmează, cum ar fi școala sau vreun sleep-over la vreun prieten din oraș, dar le vom da de cap atunci când le va veni rândul. Despre mersul la liceu a scris Alexa, aici

la țară

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post

2 Comments

  1. Ce frumos e si la voi! Auzi, noi suntem vecine, oare?:)) Multumesc pentru ca ai acceptat provocarea, tare ma bucur is ma regasesc in tot ce ai scris.

    1. Si eu iti multumesc pentru inspiratie si pentru ca mi-ai adus aminte de ce imi place sa stam la tara 🙂 Noi stam in Domnesti. Trebuia sa ne intalnim undeva pe camp, la cat va plimbati si voi si la cat umblam si noi :))

Leave a Reply