10 exerciții de mindfulness pentru copii

Adnana/ May 29, 2020/ Cu și despre părinți/ 0 comments

Știai că mindfulness-ul poate fi introdus și copiilor?

Am scris aici despre mindfulness și despre câteva exerciții pe care le poți practica tu.

Dar îl poți învăța și pe cel mic să se oprească puțin din goana către maturitate, să învețe să se concentreze mai mult pe momentul prezent  și să reușească să își gestioneze mai bine emoțiile prin intermediul mindfulness-ului. Mai mult, el poate să se concentreze mai bine, să relaționeze cu ușurință și să depășească situațiile stresante.

Eu încerc să practic împreună cu Filip respirația mindful atunci când este furios și vrea să lovească. La început nu a funcționat. Dar văzându-mă pe mine și repetându-i mereu, a început și el să respire adânc de două ori și..tot furios rămâne : ) Dar e pe calea cea bună. Cu exercițiu, sunt sigură că își va gestiona mult mai bine emoțiile.

Acum, vreau să îți arăt câteva idei de jocuri prin care copilul poate practica mindfulness-ul.

1.Planșele de respirație mindful – Una dintre cele mai importante lecții în mindfulness este să înveți să îți controlezi respirația. Aceste planșe au și un bonus, întrucât aduc în discuție și partea vizuală. 

2.Cărțile de colorat – O activitate banală, dar care poate aduce un plus de liniște și de concentrare în mintea copiilor.

3.Desenează-ți respirația – Un exercițiu foarte simplu, prin care îl rogi pe cel mic să pună creionul pe hârtie, să inspire și să expire de câteva ori, apoi să își deseneze respirația așa cum o percepe el.

4.Exercițiul 5-4-3-2-1 – Copilul trebuie să se uite în jurul lui și să identifice:

5 lucruri pe care le pot vedea, 4 lucruri pe care le pot atinge, 3 lucruri pe care le pot auzi, 2 pe care le pot mirosi și un lucru pe care îl pot gusta.

5.Faceți împreună un Glitter JarAveți nevoie de un borcan sau o sticlă de plastic pe care o decorați cum doriți. Apoi umpleți recipientul ales ¾ cu apă și adăugați lipici transparent, colorant alimentar și sclipici. Amestecați, sigilați capacul/dopul și vă puteți juca. Este foarte liniștitor să vezi sclipiciul cum se lasă ușor-ușor…

Sursa: Pinterest

6.Mergeți într-o excursie în natură – Observați toate micile detalii din jurul vostru. Culori, sunete, mirosuri. Atingeți pământul sau mergeți desculți. Alegeți o pietricică sau o floare și observați textura, culoarea sau mirosul.

7.Cutia cu secrete – Într-o cutie sau pungă, puneți câteva obiecte (pietricele, fructe, monede, flori), iar apoi copilul trebuie să atingă pe rând, fără să se uite, câte un obiect. Discutați despre forma acestuia, despre cum se simte, despre ce își imaginează cel mic ca a găsit. Observați prin ce stări trece nevăzând pe ce pune mâna. E curios? E frustrat? E nerăbdător? Încercați să explorați obiectele cât mai mult și să discutați despre ele.

8.Emoțiile și vremea – Învață-l pe cel mic să coreleze propriile emoții cu fenomentele naturii.

Fericire -> Soare

Furie  -> Furtună

Singurătate  -> Zăpada

Tristețe -> Ploaie

Îi va fi mai ușor să vorbească despre cum se simte dacă are în minte și o imagine a trăirii lui. Mai mult, îl putem ajuta să exteriorizeze emoția și să treacă mai ușor prin moment.

9.Udați plante împreună – Acest gest este foarte relaxant. În plus, vă ajută să vă conectați, atât între voi, cât și cu natura.

10.Exprimarea recunoștinței – Cina în familie poate fi un moment propice pentru a discuta despre ziua care a trecut. În această discuție, putem face un obicei din a vorbi și despre recunoștință. Ce ne face să fim recunoscători din acea zi? Nu numai că ne conectează, dar este un exercițiu bun de gândire pentru a încheia ziua într-o notă pozitivă și pentru a căuta ceva bun într-o zi mai proastă.

Din punctul meu de vedere, aceste exerciții sunt foarte folositoare pentru a îi ajuta pe cei să învețe să își gestioneze emoțiile. Cât timp copilul recunoaște emoția, respiră și o trăiește, ea nu va rămâne în interior, pentru ca mai târziu să se transforme într-un tantrum sau, mai rău, într-o frustrare. 

Share this Post

Leave a Reply