6.Mergeți într-o excursie în natură – Observați toate micile detalii din jurul vostru. Culori, sunete, mirosuri. Atingeți pământul sau mergeți desculți. Alegeți o pietricică sau o floare și observați textura, culoarea sau mirosul.
7.Cutia cu secrete – Într-o cutie sau pungă, puneți câteva obiecte (pietricele, fructe, monede, flori), iar apoi copilul trebuie să atingă pe rând, fără să se uite, câte un obiect. Discutați despre forma acestuia, despre cum se simte, despre ce își imaginează cel mic ca a găsit. Observați prin ce stări trece nevăzând pe ce pune mâna. E curios? E frustrat? E nerăbdător? Încercați să explorați obiectele cât mai mult și să discutați despre ele.
8.Emoțiile și vremea – Învață-l pe cel mic să coreleze propriile emoții cu fenomentele naturii.
Fericire -> Soare
Furie -> Furtună
Singurătate -> Zăpada
Tristețe -> Ploaie
Îi va fi mai ușor să vorbească despre cum se simte dacă are în minte și o imagine a trăirii lui. Mai mult, îl putem ajuta să exteriorizeze emoția și să treacă mai ușor prin moment.
9.Udați plante împreună – Acest gest este foarte relaxant. În plus, vă ajută să vă conectați, atât între voi, cât și cu natura.
10.Exprimarea recunoștinței – Cina în familie poate fi un moment propice pentru a discuta despre ziua care a trecut. În această discuție, putem face un obicei din a vorbi și despre recunoștință. Ce ne face să fim recunoscători din acea zi? Nu numai că ne conectează, dar este un exercițiu bun de gândire pentru a încheia ziua într-o notă pozitivă și pentru a căuta ceva bun într-o zi mai proastă.
Din punctul meu de vedere, aceste exerciții sunt foarte folositoare pentru a îi ajuta pe cei să învețe să își gestioneze emoțiile. Cât timp copilul recunoaște emoția, respiră și o trăiește, ea nu va rămâne în interior, pentru ca mai târziu să se transforme într-un tantrum sau, mai rău, într-o frustrare.