Cele 5 limbaje ale iubirii și cum îmi pot învăța copilul despre ele
Adnana/ June 19, 2024/ Cărți/ 0 comments
Despre limbajele iubirii am aflat pentru prima dată din cartea lui Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale iubirii, Editura Curtea Veche.
Învățând să recunoaștem aceste limbaje, atât în noi înșine, cât și în cei apropiați, ne putem conecta mult mai bine, putem găsi sursa conflictelor repetate și ne putem (re)apropia de partener sau de familie.
Totul e relativ simplu: sunt cinci limbaje ale iubirii. Suntem oameni diferiți, cu personalități diferite și putem simți sau oferi iubire în moduri diferite. Mai mult, fiecare deținem un așa-zis rezervor de iubire, care se umple atunci când primim semnele de afecțiune pe care ni le dorim și se golește atunci când acestea lipsesc sau nu fac pare din limbajul nostru de iubire.
O persoană al cărei limbaj de iubire sunt declarațiile nu se va simți iubită oricâte daruri sau mângâieri ar primi, iar rezervorul ei de iubire ar fi gol.
Luna trecută, la Editura Zyx, a apărut Cele cinci mașinării ale iubirii, de Marta Prada, o carte excelentă pentru copii, prin care și ei pot înțelege cum se simte iubirea și cum poate fi ea arătată celor din jurul nostru.
Iubirea e greu de înțeles și pentru noi, adulții. Prin intermediul exemplelor din carte, copiii pot identifica propriul limbaj de iubire. Și e extrem de important dacă pot face asta de la o vârstă cât mai fragedă. Eu am aflat asta la 30 de ani, e o pot face la 5-6 ani.
O să fac o analogie între cele două cărți, sperând că o să vă dea un indiciu despre propriul vostru limbaj de iubire și că vă va îndemna să aprofundați această latură a cunoașterii de sine.
În timp ce cartea lui Gary Chapman aprofundează și explică aceste limbaje ale iubirii prin prisma relației de cuplu, cartea Martei Prada surprinde câteva momente din familie – între Lua și fratele ei, Max, între nepoți și bunic sau între bunic și poștas.
💙 Primul limbaj al iubirii - declarațiile 💙
sau Mașinăria Cuvintelor
Un mod de exprimare a iubirii poate fi folosirea cuvintelor pline de afecțiune sau de laudă, declarații ale sentimentelor puternice pe care le simțim.
“Ce bine îți vine costumul ăsta!
Îți mulțumesc că ai spălat vasele!
Faci cea mai bună mâncare de cartofi!”
Sunt doar câteva exemple prin care Gary Chapman ne arată cum putem recunoaște acest limbaj, în noi sau în ceilalți.
Autorul spune:
“Țelul iubirii nu este să obții ceea ce îți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit. Când ni se fac complimente, suntem mult mai motivați să reacționăm pozitiv și deci să facem ceea ce și-ar dori partenerul.”
Complimente, încurajări, vorbe frumoase. Toate acestea sunt o manifestare a iubirii, un fel prin care îi putem spune celui pe care îl iubim că nutrim acest sentiment pentru el sau un fel prin care ne putem simți iubiți. Merge în ambele sensuri.
În cartea destinată copiilor, atunci când bunicul le explică despre Mașinăria Cuvintelor, Max spune: Ca atunci când mama spune că ne iubește până la infinit!
💙 Al doilea limbaj al iubirii - timpul în doi 💙
sau Mașinăria Timpului Împreună
Unii dintre noi ne putem simți iubiți atunci când partenerul ne acordă suficientă atenție sau când petrecem timp împreună, făcând diferite lucruri și concentrându-ne unul asupra celuilalt. Activitatea desfășurată e doar un vehicul care ne ajută să simțim că suntem împreună.
“Unul dintre rezultatele secundare ale faptului de a derula activități în comun este că furnizează o bancă de amintiri pe care o poți exploata în anii ce vin.”
Totuși, timpul petrecut împreună poate însemna și purtarea unei discuții serioase, lucru care nu se suprapune cu primul limbaj. Când facem declarații, contează ceea ce spunem. Când purtăm o discuție, contează ceea ce auzim, contează să ascultăm.
În Cele cinci mașinării ale iubirii, copiii află că Mașinăria Timpului Împreună fabrică momentele speciale alături de bunicul lor, din fiecare vineri, când îl vizitează.
💙 Al treilea limbaj al iubirii - darurile 💙
sau Mașinăria Atenției
Darurile sunt simboluri concrete ale iubirii. Ele pot fi de multe feluri: costisitoare, sau gratuite, pot fi experiențe sau obiecte. Cel care se simte iubit atunci când primește un dar nu pune mare accent pe prețul acestuia, ci pe ceea ce reprezintă cadoul pentru el: dovada că partenerul se gândește la el și îl iubește.
Gary Chapman spune foarte fain că există și un alt dar, care nu este palpabil, dar este mai relevant decât orice dar concret: e vorba de dăruirea propriei persoane, de prezența ta activă și conștientă.
Lua își dă seama că bilețelul lăsat pe masă la prânz, în care tatăl lor le desenase o inimă este fabricat de Mașinăria Atenției.
💙 Al patrulea limbaj al iubirii - serviciile 💙
sau Mașinăria Faptelor Bune
Serviciile reprezintă, de fapt, lucrurile pe care partenerul și-ar dori să le faci pentru el: așezatul mesei, ștergerea prafului, călcatul, greblatul frunzelor, orice presupune organizare și energie.
Pentru a învăța acest limbaj este nevoie uneori să treci peste câteva prejudecăți. Soții fac ceva, soțiile altceva. Soții tund iarba, nu pun masa. Ei bine, având în vedere schimbările sociale din ultimii ani, femeia și bărbatul nu mai au aceleași roluri bine definite.
Lua și Max află despre Mașinăria Faptelor Bune privindu-și bunicul cum face ciocolată caldă pentru ei sau cum Max a ajutat la hrănirea unor pui de pisică.
Tot Mașinăria Faptelor Bune a fost pusă în funcțiune și când bunicul l-a întâmpinat cu ciocolată caldă pe poștașul zgribulit de frig.
💙 Al cincilea limbaj al iubirii - contactul fizic
sau Mașinăria de Pupici 💙
Atingerile sunt cea mai întâlnită modalitate de exprimare a iubirii. O mângâiere, o atingere, o îmbrățișare, un sărut.
Contactul fizic poate consolida sau poate distruge o relație. Acesta poate transmite ură sau iubire.
Simplul gest de a îți îmbrățișa soția atunci când pleacă undeva poate fi mai mult decât o exprimare a iubirii. E un îndemn să vină mai repede înapoi, un indicator al dorului.
Toate îmbrățișările transmit iubire, dar pentru cei ai căror limbaj sunt atingerile înseamnă semnificativ mai mult. De aceea e important să recunoaștem fiecare dintre aceste limbaje ale iubirii și să le “vorbim” partenerilor noștri pe “limba lor”.
În Cele cinci mașinării ale iubirii Mașinăria de Pupici este cea mai amplu dezvoltată.
Lua a descoperit că are o sumedenie de feluri de pupici: cei de rămas bun, de împăcare, de eschimos, cel de noapte bună, cel vindecător și așa mai departe. Mașinăria ei de pupici merge brici. În schimb, fratelui ei, Max, nu îi plac pupicii. Iar asta o face pe Lua să se întrebe dacă nu cumva Mașinaria de Pupici a lui Max e stricată.
De aici pleacă întreaga lor aventură în această lume a Mașinăriilor de Iubire. După mai multe peripeții, descoperă că în cazul lui Max, Mașinăria Faptelor Bune este cea care funcționează cel mai des.
Sper ca aceste informații să vă ajute, atât pe voi, cât și pe copiii voștri. Așa cum spuneam, cu cât mai devreme și mai bine ne cunoaștem pe noi înșine, cu atât vom fi mai echilibrați și sănătoși din punct de vedere emoțional.
Cele cinci limbaje ale iubirii ne ajută să ne satisfacem nevoia de iubire, dar și să învățăm să o oferim într-un mod care va umple rezervorul de dragoste al partenerului sau al copilului nostru.