10 remedii naturale împotriva oboselii

Adnana/ September 2, 2020/ Rețete/ 0 comments

În ultima vreme experimentez o stare de oboseală continuă, care nu se lasă dusă nici cu cafea, nici cu magneziu sau ciocolată.

De dormit, dorm. Într-adevăr, încă nu știu ce este acela un somn neîntrerupt, pentru că ori vrea Fabi să îl alăptez, ori vrea Filip să îl țin în brațe și tot așa…dar totuși, dorm. 

Până la setul de analize, m-am gândit să caut niște remedii naturiste care să mă energizeze puțin, să pot ține pasul cu cei doi iepurași Duracell din dotare. 

Deci…ce să fac?   

1. Ceai de ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud și este folosită de secole atât în alimentație, pentru a condimenta mâncarea, cât și ca suport în medicina integrativă. 

Numele său provine din cuvântul singivera din limba pali, vorbită în trecut pe teritoriul Indiei, cuvânt care înseamnă în formă de corn de cerb.  

O cană de ceai de ghimbir are efect energizant și oferă suport în ameliorarea indigestiilor. De asemenea, folosirea acestuia în timpul răcelii și gripei poate contribui la reducerea intensității migrenelor și a altor manifestări neplăcute asociate.

Ingrediente:

5 cm de ghimbir crud

2 căni de apă

Cureți de coajă rădăcina de ghimbir și o tai felii subțiri, pentru a te bucura din plin de cantitatea de ghimbir pe care o folosești. Fierbi feliile în apă 10 minute. Daca vrei să obții o aromă mai puternică, le fierbi 20 de minute și adaugi mai mult ghimbir. Oprești focul și apoi lași ceaiul să infuzeze.

Surse: https://www.secom.ro/articles/ghimbirul-proprietati-beneficii-si-recomandari-pentru-o-viata-sanatoasa 

https://doc.ro/sanatate/ceai-de-ghimbir-beneficii-indicatii

 

2. Smoothie cu sfeclă și morcovi

Ingrediente:

– o lămâie

– un kilogram de sfeclă roșie

– o jumătate de kilogram de miere organică

– o jumătate de kilogram de morcovi

–  trei mere

– trei portocale

Mod de preparare:

Mixează toate ingredientele într-un blender. Poți turna apoi sucul în sticle și îl poți păstra în frigider. Bea din el o cană pe stomacul gol în fiecare dimineață. Efectul energizant și starea de bine se vor simți în aproximativ zece zile. 

Sursa: https://doc.ro/dieta-si-sport/energizant-natural-smoothie-cu-sfecla-si-morcovi-pentru-un-super-boost-de-energie

3. Chai mate

Ceaiul mate este originar din Munții Anzi. Frunzele de yerba mate se găsesc în magazinele de specialitate și au un gust asemănător cu cel al ceaiului verde.

Ceaiul mate conține cafeină (în jur de 80 mg/ cană), care are un efect energizant asupra organismului.

Ingrediente:

½ anason stelat

10 cuișoare

2 bețe de scorțișoară

6  boabe de piper

1 cardamom

1 bucată de 2 cm de ghimbir proaspăt, mărunțit

3 căni de apă

2 linguri cu vârf de ceai yerba mate 

Într-un ibric, pune condimentele și apa și fierbe. Dupa ce dă în clocot, ia ibricul de pe foc, adaugă ceaiul yerba mate și lasă-l să se infuzeze între 5 și 10 minute. Strecoară ceaiul și consumă-l. 

4. Suc de rodie

Ingrediente:

o rodie

apă  

Curăță rodia, pune-i semințele în blender și adaugă ½ cană de apă. Pornește blenderul și strecoară apoi sucul obținut.

5. Ceai de turmeric

Ingrediente:

1/3 cană de miere organica

2 ½ linguriță de pudră de turmeric

lămâie

piper negru proaspăt râșnit

Amestecă mierea cu turmericul până când se formează o pastă. Pune apoi, în fiecare ceașcă de ceai, câte o linguriță din acest amestec. Adaugă apoi apă caldă (nu fierbinte intrucat afecteaza calitatile nutritive ale mierii) și amestecă până când se dizolvă amestecul de miere și turmeric. Completează cu zeamă de lămâie și piper după gust.  

Sursa:  https://doc.ro/dieta-si-sport/3-bauturi-energizante-cu-care-poti-inlocui-cafeaua-de-dimineata

6.  Ceai matcha

Matcha este un sortiment de ceai verde obținut prin opărirea, deshidratarea și măcinarea frunzelor plantei Camellia sinensis, până la obținerea unei pulberi fine. Spre deosebire de ceaiul verde infuzabil, matcha furnizează toate proprietățile plantei de ceai verde, ceea ce se traduce printr-un aport mai mare de antioxidanți. În plus, gustul ceaiului matcha este mai plăcut, mai ales dacă este preparat cu lapte.     

De asemenea, matcha oferă același aport de energie ca o băutură pe bază de cafea, dar cu eliberare mai lungă, ceea ce înseamnă că vei fi mai productiv mai multe ore. 

7. Ceaiul roiboos

Ceaiul roiboos este un sortiment de ceai roșu, fără cofeină, de proveniență sud-africană. Spre deosebire de cafea sau de ceaiuri cu conținut de cofeină, ceaiul roiboos nu conține teină (cofeina din ceaiuri), ceea ce îl face o alternativă excelentă pentru persoanele care nu pot consuma cafea sau ceai negru sau verde. Ceaiul roiboos este bogat în antioxidanți și se remarcă prin gustul catifelat, mieros, fiind unul dintre cele mai apreciate sortimente de ceai.

Poate fi servit cu lapte și/sau miere, în orice moment al zilei, pentru o doză moderată de energie. În plus, nu există riscul să îl suprainfuzezi, cum se întâmplă cu ceaiurile care conțin teină – chiar dacă ai uitat plicul de ceai mai mult timp decât cel marcat pe ambalaj, acesta își va păstra gustul dulce. 

8. Kombucha

Kombucha este o băutură obținută prin fermentarea ceaiului negru împreună cu germeni de drojdie, anumite culturi de bacterii și zahăr. Procesul de fermentare creează un proces de simbioză între culturile bacteriene și drojdie, care oferă gustul specific acestei băuturi. 

Tot datorită acestui proces, kombucha este îmbogățită cu probiotice, acid acetic și antioxidanți, care oferă multiple beneficii organismului, printre care echilibrarea microbiomului intestinal, susținerea digestiei și sănătatea sistemului gastrointestinal.  

Deși există rețete disponibile pentru a-ți prepara propria băutură kombucha, nu este recomandat să faci asta din cauza riscului crescut de contaminare a băuturii cu microorganisme patogene. Chiar dacă nu ai auzit până acum de kombucha, vei descoperi o varietate de sortimente disponibile pe piață, care nu prezintă niciun risc de consum. 

9. Apă cu lămâie

Pe cât de simplă, pe atât este de gustoasă și eficientă. Apa cu lămâie este o sursă bogată de vitamina C și anitoxidanți, dar și o băutură hidratantă care oferă energie și bună dispoziție, fără cofeină sau calorii. Vitamina C este esențială pentru buna funcționare a organismului, având un rol important în sinteza colagenului, proteină esențială pentru sănătatea pielii, tendoanelor și ligamentelor. În plus, poți da o aromă aparte băuturii, adăugând fructe și plante, precum struguri, căpșuni, pepene sau busuioc. 

Sursa: https://doc.ro/dieta-si-sport/alternative-naturale-pentru-cafea

10.  Smoothie cu fructe de pădure

Un cocteil de antioxidanţi pentru energie şi stare de bine, precum şi proteine şi grăsimi sănătoase, care, pe deasupra te scapă de foame şi de pofta de dulce. Amestecă 50 g de afine, 3-5 căpșuni proaspete, 1 cană de lapte de nucă de cocos, o jumătate de avocado, 1 lingură de fructe goji, 2 lingurite seminţe de in măcinate şi o 1 linguriţă de seminţe chia, apoi bucură-te de savoare! 

Sursa: https://doc.ro/lifestyle/cum-sa-invingi-rapid-oboseala

 

Sper să vă fie de folos! O să încerc și eu câteva rețete și vă voi ține la curent!

 

Sursa foto: Pinterest

Share this Post

Leave a Reply