Cu rulota off-camping pe plaja din Vadu. Ce trebuie să știi?
Adnana/ July 12, 2020/ Locuri numai bune de explorat/ 1 comments
După cum v-am povestit, anul acesta am vrut să plecăm în vacanță la mare cu rulota.
Din cauza pandemiei, am exclus orice idee de camping și, dintre variantele de campare off-camping, am ales să mergem la Vadu.
Pe litoral sunt doar câteva locuri de off-camping: Tuzla, Corbu, 2 Mai și Vadu. Cel puțin, despre acestea am aflat eu, în încercarea de a găsi locația potrivită.
După ce ne-am hotărât asupra locației, am început pregătirile, care, sincer, sunt mult mai riguroase decât cele pe care le faci pentru o vacanță petrecută la hotel.
Așadar, haideți să vedem cum decurge o vacanță cu rulota off-camping pe plaja Vadu!
De ce ai nevoie pentru o excursie cu rulota off-camping la Vadu?
Am pregătit rulota și ne-am asigurat că vom avea curent și apă.
→ Pentru curent, am ales generatorul, varianta cea mai rapidă pentru această vacanță, urmând ca pe viitor să montăm și panouri fotovoltaice. Am ales un generator ultrasilențios și, sincer, nici macar pe noi nu ne-a deranjat, și era în spatele rulotei. Adăugând sunetul valurilor și lipsa vecinilor, chiar nu am întâmpinat probleme.
→ Pentru apă, avem boiler și un rezervor de 150l. Doar că, ce să vezi, boilerul ne-a lăsat chiar în toiul pregătirilor, așa că, am improvizat și am luat cu noi multe bidoane cu apă. S-a anunțat încă de la început a fi o vacanță cu peripeții…
→ Apoi am pictat rulota, ca să fie primitoare și amuzantă. Ne-am dorit să avem o căsuța pe roți care să ne reprezinte. Așadar, rulota noastră a ieșit la fel de zurlie, ca și noi. Și încă nu am terminat-o, căci proiectul a necesitat mai mult timp decât ne-am așteptat, asa ca am lăsat pe altă dată finalizarea ei.
Apoi, au început bagajele propriu-zise. Care, atunci când ai copii, sunt și așa destul de multe. Ei, dragilor, să vedeți cum e să faci bagaje care să includă și tot ce ai nevoie pentru bucătărie și pentru
baie.
Hainele… Ca hainele. Am luat tot șifonierul și l-am mutat în locurile de depozitare ale rulotei.
Și apoi… Dă-i cu oale, craticioare și tigai, nu cumva sa uiți ceva esențial. Cum ar fi farfuria albastră din care mănâncă Filip. Și cea galbenă, a lui Fabian. Plus tricicletă și kart, căci după a 10988766 rugăminte de a le lua, am cedat și le-am adăugat și pe ele în bagajul nostru.
Apoi, cumpărăturile, căci magazinele din sat sunt puține și foarte departe de plajă.
Aceste pregătiri au durat 2 zile.
Obosiți, mai albi în cap și cu mai puțină voie bună decât de obicei, am reușit să plecăm către Vadu.
Drumul a fost simplu, pentru că băieții au dormit, în mare parte din timp.
Drumul de acces către plaja din Vadu
Later edit: Am fost în zona cherhanalei Vadu Pescarilor, unde drumul este diferit față de cel către cherhanaua Bosoanca.
Buuun. Am ajuns în satul Vadu și am luat-o pe drumul care duce către plajă.
Acest drum este la început asfaltat, apoi betonat, dar foarte prost, și apoi de pământ (care, de fapt, e un nisip cu aspect de lut). Mai mult, poate trece doar o mașină, doar din loc în loc fiind mai lat, astfel încât să aștepte una dintre mașini. Dacă se întâlnesc două rulote… Nu știu cum fac. Totuși, poate fi străbătut și de o mașină normală, dar nu cu garda joasă.
Din drumul principal se desprinde câte o potecă bătătorită de roțile mașinilor, care duce către plajă și către locurile de campare.
Bun. Acum, începe distracția. Recomand, din tot sufletul, dacă veniți aici, să aveți o mașina 4×4, care să nu rămână împotmolită în nisip și care să poată campa și rulota pe teren nisipos. În plus, sa fiți pregătiți cu lopată, șufe/chingi și un număr de telefon de la tractări.
Vă las aici numărul domnului care ne-a ajutat foarte repede cu tractarea. Este cineva din
Vadu. 0768 719 313.
De ce insist cu aceste lucruri?
Pentru că noi am rămas împotmoliți de 3 ori. Ba mașina, ba rulota. Și nu reușisem nici pe departe să ne apropiem de locul unde doream să campam. Am reușit să ieșim, pentru că am avut lopată. Și apoi, am desprins rulota și am mai încercat încă o dată să ne apropiem de locul dorit, doar cu mașina. Și asta a fost. Am rămas suspendați, pentru că, sub vegetație, era o groapă ascunsă.
Mai are rost să vă spun că soarele ardea, țânțarii au năvălit din secunda în care ne-am dat jos din mașină și copiii erau maraiti, plictisiți, le era foame și voiau pe plaja? Un deliciu.
Am hotărât să lăsăm rulota acolo unde era, am instalat generatorul, pentru a putea porni frigiderul și le-am dat copiilor sa mănânce pe plajă. Pentru că, doar acolo puteai sta de țânțari. ParasiteS era apă de ploaie.
În timpul acesta, Alex a încercat sa iasă de acolo, dar fără succes. După câteva ore, era plin de nisip, ars de soare și ciuruit de țânțari. Și tot împotmolit.
Ce facem? Nu aveam număr de tractări, nu aveam cum să ieșim de acolo… Așa că, am început să rugăm oamenii din jur. Și așa am cunoscut gustul dezamăgirii. Ne-am lovit numai de refuzuri. ‘Mașina e nouă’, ‘Nu am timp’, ‘Nu am 4×4’…numai scuze. Într-un final, pe seară, am întâlnit un om bun care s-a oferit să ne ajute și am reușit să scoatem mașina de acolo.
Apoi, am întâmpinat altă problemă. Ce facem cu rulota? Rămânem campati așa, lângă drum? Mergem în altă parte? Unde?…
Am rămas campați așa, pentru o noapte. Noapte care s-a dovedit a fi albă, pentru că am vânat țânțari. Frumos început de vacanță, nu?
A doua zi, am încercat să găsim variante și am reușit să luam un număr de telefon de la cineva din sat, care se ocupă cu tractarile și a venit să ne mute rulota mai aproape de marginea plajei, unde bate vântul și ziua nu sunt țânțari deloc. Seara apar, dar pentru asta ne ajută Raid și Autan.
Doamne ajută, că a început și vacanta asta, într-un final!
Ce mai trebuie să știți dacă vreți să veniți cu rulota off-camping pe plaja din Vadu?
× Distanța legală de campare este de 150m față de ultimul val.
Cam atât am avut noi în prima noapte de campare, când ne-am blestemat zilele. După ce ne-am mutat, nu am mai avut atât și riscam amenda. Ne-am campat la limita vegetației cu plaja, dar sincer, a fost singura soluție de a putea sta acolo.
Țânțarii erau prezenți și în miezul zilei, nici gând să poți sta la rulotă să gătești sau să stai la umbră. Seara, nici nu mai vorbesc, că oricum erau pretutindeni. La ora 21, cel târziu, deja trebuia să fii la adăpost. Deci, trebuie neapărat să ai tot felul de soluții și lumânări anti-țânțari.
× Intrarea în apă este bruscă, la început. Apoi nivelul apei este constant primii câțiva metri.
× Mare atenție la căpușe! Am omorât cel puțin 5-6 căpușe, care mergeau pe nisip, pe lângă locul nostru de campare.
× Trebuie să plătiți permisele de intrare in Rezervația Biosferei Deltei Dunării, atât pentru voi, cât și pentru mașini. Acestea se pot face la tonomatele speciale sau online. Noi am ales varianta online și a costat 15 lei/persoana/săptămână și 10 lei/mașină/zi. Copiii nu au nevoie de permis.
× Dacă plouă, drumul este și mai puțin accesibil, deoarece gropile sunt umplute de apă și nu mai poți aproxima dacă poți trece sau nu.
× Sunt două cherhanale. Una este situată la începutul porțiunii de plajă, iar alta la finalul acesteia.
Cam atât despre aceste aspecte ale vacanței noastre…A fost o experiență foarte interesantă, o nouă latură a mării pe care am descoperit-o aici, așadar noi vă recomandăm o aventură cu rulota off-camping pe plaja Vadu.
O să revin cu detalii despre despre farmecul unei plaje sălbatice și despre cum ne-am simțit noi în această vacanță.
Pingback: A doua vacanță off-camping cu rulota pe plaja Vadu - Toate pânzele sus