Cosmosul și viețile noastre

Adnana/ April 24, 2020/ Părți din mine/ 0 comments

De când Filip a devenit pasionat de planete și Univers, am devenit și eu obsedată de întrebarea
recurentă: Mami, ce e dincolo de cer?

Și de fiecare dată când îi povestesc despre astronauți, Cosmos, rachete și corpuri cerești de tot
felul, mă gândesc și la cât de mici suntem într-o infinitate de planete, lumi, dimensiuni sau universuri. Și mă întreb dacă destinul ne-a ales pe fiecare dintre noi sau noi l-am ales și creat pe el prin propriile alegeri, făcute conștient sau nu.

Niciodată nu am crezut în zodiacul transmis zilnic, deși uneori suna atât de bine încât voiam să îl cred.

Știu că astrologia nu este o știință, așa cum este astronomia, care cercetează prin metode ştiinţifice obiectele din spaţiul cosmic. Astrologia este o pseudoștiință, deoarece ea nu poate explica mecanismul prin care mișcarea stelelor și a planetelor influențează viața oamenilor și destinul acestora.

Și totuși, am avut momente când am simțit că planetele ne influențează personalitatea și am
observat schimbări în comportamentele noastre în funcție de activitatea Lunii,
de exemplu. Sau prin faptul că Alex este
Leu, semn guvernat de Soare și multe caracteristici atribuite zodiei lui i se potrivesc: vrea să fie primul în toate, să fie lăudat, apreciat și nu renunță niciodată până când nu își atinge scopul. Este hotărât, încăpățânat și loial.

 Eu sunt Balanță, semn guvernat de planeta Venus. Sunt nehotărâtă și analizez o problemă din mai multe puncte de vedere. Sunt prietenoasă și amabilă. Sunt dornică de echilibru.

efectul forer

Sau mi s-a părut că simt asta…întrucât iată ce spun psihologii. Multe persoane se recunosc  în caracteristicile zodiei pe care o reprezintă, dar acest lucru poate fi explicat prin efectul Forer sau Barnum.

Efectul Forer (sau Barnum) este un termen folosit în psihologie prin care se defineşte tendinţa oamenilor de a accepta caracterizări foarte generale sau vagi despre ei înșiși ca fiind foarte exacte.

Testele psihologilor au arătat că este posibil ca descrierile legate de personalitatea cuiva sau anticipările unor evenimente generice să fie corecte simultan în cazul mai multor oameni. Explicaţia este simplă: aceste descrieri sunt foarte generale, foarte vagi, astfel că se potrivesc multor persoane.

Găsiți aici mai multe detalii despre efectul Forer.

Acum, că v-am amețit destul, ba că e albă, ba că e neagră, eu vă spun că tot ce contează este să te simți bine în pielea ta, indiferent că ești un Leu căruia nu îi place să iasă în evidență sau, pur și simplu, nu crezi în așa ceva.

P.S. Nu uitați să vă mai ridicați ochii către cer din când în când…Veți fi surprinși!

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*