Prima întâlnire cu o căpușă. Ce fac?

Adnana/ June 11, 2020/ Cu și despre părinți/ 0 comments

Dacă până acum v-am povestit numai despre partea frumoasă a vieții la țară, astăzi am să vă vorbesc și despre o parte mai urâtă, și anume, căpușele.

Stăm la curte și nu am avut niciodată probleme de acest gen.

În parcuri, foloseam spray pe bază de plante.

De când am venit aici, am stat mai mult pe afară, decât în casă. Am umblat prin păduri și prin
poienițe și am reușit să nu culegem niciuna. Până ieri.

Nu știu ce s-a întâmplat, poate că au fost câteva zile mai călduroase, fără ploaie…Poate ne-a vizitat vreo pisică și ne-a lăsat mici suveniruri prin curte…Ideea este că, aseară, când ne pregăteam de culcare, am văzut ceva mic și negru la Fabian pe picior, aproape de zona inghinală. M-am speriat, cum m-am mai speriat de 15948 de ori până acum când vedeam o negreală pe ei, dar s-au dovedit a fi scame, mizerii sau alunițe. Dar acum nu părea a fi niciunul din lucrurile de mai sus. Am dat ușor cu mâna și nu se lua. Am luminat locul cu lanterna telefonului și am simțit că m-a lovit ceva în moalele capului. Era o căpușă.

Ce să fac? Teoria o știam, căci de 5 ani mă pregătesc intens pentru această întâlnire. Și în fiecare an, primăvara, îmi dau examenul în căpușe, să fiu sigură că mai țin minte ce e de făcut.

Nu aplicăm niciun ulei, cremă, chibrit sau lucruri care o pot irita. Pentru că există riscul să își verse conținutul stomacului în sângele copilului și astfel să îi transmită mai multe boli. Lista bolilor care pot fi transmise de căpușă o găsiți aici.

Trebuie extrasă cât mai repede. Dacă trec mai mult de 36 de ore de când este atașată, riscul de infectare cu Borellia este crescut.

Trebuie extrasă întreagă, altfel existând riscul infectării.

Dacă este atașată de curând – ne putem da seama de acest lucru din gradul ei de umflare cu sânge, cu cât e mai umflată, cu atât se mărește durata în care a stat atașată – o putem scoate cu o pensetă specială. Nu aveam pensetă specială. Și nici kit special, care le criogenează. Există în farmacii un kit care o îngheață și apoi o poți scoate în siguranță.  

A venit și curajosul familiei, expertul în căpușe, și mi-a mărit numărul de steluțe pe care le vedeam cu o singură frază: E prea mică, e foarte greu de scos.

F**k! Câtă ură am putut să adun într-un timp atât de scurt, pentru o insectă atât de mică…Mă uitam la piciorușul lui și voiam să nu o mai văd. Îmi imaginam doar cum, la nivel microscopic, îi face rău.

Știu, exagerez, dar pe bune, așa simțeam!

Deci, totuși CE FAC?

Am sunat la spital, ne-au zis că ne așteaptă și am plecat în 2 secunde. Partea bună e că, deși suntem la țară, cel mai apropiat spital este la 20 de minute depărtare. Iar următorul ca distanță, la 40 de minute.

Colac peste pupăză, Filip era și el avariat. Avusese parte de o luptă încrâncenată cu o albină, pentru a doua oară pe anul acesta. După spusele lui: Cred că era Regina lor, așa de mare era. Era cea mai mare albină. Dar eu am fost curajos. Și chiar a fost. La cât de dureroasă este înțepătura, s-a speriat doar puțin la început că nu știa ce a pățit la picior de îl doare. Abia când i-am scos eu acul, a înțeles că era vorba de albină. Și a alergat toată ziua. Dar pe seară, începuse să se umfle. Cam în același timp cu descoperirea căpușei la frate-su. Așa da, timing!

Dar stați că am trecut la altă categorie de insecte, fără să termin Povestea Căpușei.

Bun! Hai că mergem la spital, o scot ei ca la carte, o să fie bine! Dar…Stai! Spital. Viruși. COVID. Pf…

După un milion de gânduri, 3 milioane de fire albe și încă pe atât broboane de transpirație pe frunțile noastre, am ajuns la spital, unde…Șoc! Până și doamnele de acolo își dădeau coate că e prea mică și că e greu de scos. Fix ce voiam să NU aud!

Long story short, am scăpat de căpușă, locul mușcăturii este bine, copilașul e bine, părinții puțin traumatizați, dar, Doamne ajută, bine și ei! : )

Dăm antibiotic? Aici, părerile sunt împărțite. Dr. Mihai Craiu spune  că profilaxia este aplicată,
doar dacă sunt îndeplinite 5 condiții:

1. Mușcătura este produsă de o căpușă identificata ca fiind nimfa sau adult de Ixodes scapularis.

2. Căpușa este atașată de cel puțin 36 ore – Când nu se știe exact, estimarea timpului de atașare poate fi făcută si prin evaluarea gradului de umflare cu sânge al corpului căpușei.

3. Profilaxia poate fi începută in primele 72 ore de la îndepărtarea căpușei.

4. Proporția de căpușe infectate cu spirochete din clasa Borellia este egala sau mai mare de 20% in zona de unde provine căpușă respectiva.

5. Profilaxia cu Doxiciclina nu este contraindicata la pacientul respectiv – copii cu vârsta sub 8 ani, gravidele sau femeile care alăptează.

Revenind la copiii mici din Romania, profilaxia cu Doxiciclina este contraindicata in majoritatea cazurilor de mușcătura de căpușă. 

Găsiți aici restul articolului foarte bine documentat, scris de Dr. Mihai Craiu.

capusa

Și piciorul lui Filip și-a revenit, deci totul e ok!

Ce am învățat?

Că nu mai sar peste sprayul de insecte.

Că trebuie să fiu chiar mai atentă. Și în fiecare seară să îi verific, atât pe ei, cât și pe noi. Zonele preferate ale căpușelor sunt axila, pliurile picioarelor, între degete, după ureche sau în păr.

Să purtăm haine deschise la culoare și strâmte, atât cât se poate. Șosete lungi.

După fiecare plimbare prin natură sau chiar și prin curte să le scutur hainele sau să le pun direct la spălat, deoarece căpușele pot sta și pe haine.

Să fiu mai curajoasă.

Și am mai învățat că…oricât ai crede că ești pregătit, și că știi să reacționezi în situațiile limită, este posibil să nu fii. Și a fost doar o căpușă. Nu vreau să mă gândesc cum aș fi reacționat dacă era o situație urgentă…

Sursa fotografii: Pinterest

Share this Post

Leave a Reply