(Re)Acomodarea la grădiniță
Adnana/ September 13, 2020/ Cu și despre părinți/ 0 comments
Ultimul week-end de vacanță vine cu multe emoții, temeri și gânduri. Aș vrea să vă vorbesc astăzi despre acomodarea copilului la grădiniță, cu ajutorul informațiilor pe care le găsim în cartea Grădinița pentru totdeauna, scrisă de Mira Loghin.
Mira Loghin este fondatoarea Lumea lui Momo, primul Centru de Educaţie Alternativă-Holistică deschis în Bucureşti ce are la bază principiile Comunicării Non Violente, autoarea cărții Grădinița pentru totdeauna și coach parental).
Grădinița este un loc necunoscut, care poate părea nesigur pentru un copil, de accea este foarte important ca noi, părinții, să îi oferim răbdare, sprijin și empatie. Mai mult, trebuie să facem transferul de încredere
către doamna educatoare.
Cea mai des întâlnită problemă este anxietatea de separare. Aceasta nu apare doar la copiii care sunt în primul an de grădiniță, ci și la cei mai mari, care au întrerupt mersul la grădiniță pentru o perioada mai lungă.
Acomodarea blândă este un pas esențial în dezvoltarea unei relații pozitive între copil și grădiniță.
Mira Loghin ne răspunde de ce are nevoie copilul de acomodare în primele săptămâni de grădiniță.
“[…] acomodarea blândă este un proces de desprindere treptată care îi dă copilului siguranță și încredere. Care îl sprijină să fie deschis experiențelor care vor veni către el.” (p. 149)
Iar psihologul Luiza Ștefan adaugă: “Acomodarea îi este necesară copilului pentru a percepe că mediul cel nou este sigur, pentru a-și crea o rutină și un nou “acasă” în afara casei, în sensul că își găsește un loc, un ritm, noi obiceiuri, începe să facă parte dintr-o nouă lume, care este mai mare decât cea cu care era
obișnuit, în care are nevoie să creeze noi relații, să experimenteze noul într-un fel cât mai puțin amenințător pentru a merge mai departe. Părintele este reperul de siguranță. Atunci când îl însoțește în zona de noutate, îi oferă copilului o părticică de siguranță să o ia cu el.”
Pentru copil, această perioadă de acomodare înseamnă câștigarea
încrederii în spațiul nou, în persoana cu care va petrece timpul acolo. Pentru mamă, reprezintă desprinderea de copil și formarea unei legături de încredere și siguranță cu cei în grija cărora își va încredința copilul.
Este nevoie de răbdare. Atât din partea mamei, cât și din partea educatoarei.
O rutină zilnică regulată
În momentul în care un copil știe cum va decurge ziua lui, se va simți în siguranță.
Dacă păstrați rutina somnului, cea a cinei sau cea a plimbărilor, copilul va fi mai puțin anxios și neliniștit. Predictibilitatea îi conferă singuranță. Mai mult, ora de somn joacă un rol foarte important. Cu cât se culcă mai târziu, cu atât va fi mai obosit dimineața, iar pregătirea pentru grădiniță va fi îngreunată.
Activități predictibile
Ora meselor este foarte importantă, de la micul dejun, până la cină. La fel de important esti și ca toată familia să participe în același timp, fără uitat la televizor sau joculețe.
„Zgomotul de fond îi inhibă copilului conectarea cu propriul corp, pentru că e mereu acolo, dar și dezvoltarea creativității, a exprimării de sine.” (p. 133)
Mai mult, puteți conferi o altă lumină săptămânii voastre, stabilind și o rutină, în același timp. Creați anumite activități care să devină specifice unei zile anume: luni cântați, marți desenați, miercuri pregătiți cina împreună, etc..
Anticipați separarea
Trebuie să vorbiți cu copilul și să îl anunțați din timp ce se va petrece la gradiniță și cum se va simți separarea voastră.
“Știi, peste câteva săptămâni, vei merge la grădiniță. Mie și ție ne va fi dor toată ziua unul de altul. Dar educatoarea ta, pe care deja am cunoscut-o și care mie mi-a plăcut, va avea grijă de tine. Când termini tu cu joaca, eu mă întorc și mergem acasă împreună. Eu o să îți povestesc ce am făcut în orele acelea fără tine, iar tu o să poți să-mi povestești toate lucrurile care ți-au plăcut, dar și când ți-a fost greu.” (p. 133)
Pregătiți-vă copilul pentru programul de masă din grădiniță
Mulți părinți fac greșeala de a se baza pe grădiniță pentru ca cel mic să înceapă să mănânce mai bine sau să se dezvețe de anumite obiceiuri nesănatoase (mâncatul la Tv, alergatul cu lingurița după el).
Dar grădinița doar exersează obiceiurile unui copil, deci el trebuie să aibă încă de acasă unele sănătoase.
Iar acasă putem forma niște obiceiuri sănătoase, doar dacă și noi, ca părinți, avem un stil de viață cât mai variat. Gustările pot fi formate din fructe sau legume proaspete, pentru a înlocui biscuiții sau covrigeii.
Vizitați grădinița (dacă este posibil)
Îi va fi mai ușor să se familiarizeze cu grădinița, cu doamna educatoare. Presiunea din prima zi, adăugată la teama de un loc nou, necunoscut, pot îngreuna procesul de acomodare.
Să îi oferim empatie atunci când refuză să vină la grădiniță și să nu punem presiune pe el
Cum facem acomodarea în contextul pandemiei?
Tot Mira Loghin este cea mai potrivită să ne ajute cu această importantă întrebare. Într-un interviu acordat Alexei Stănescu, pe
blog-ul alexisme.ro, Mira răspunde câtorva întrebări arzătoare în aceste
vremuri nesigure și pline de îngrijorări de tot felul.
Întrebată cum ar trebui mamele să ignore lipsa socializării și să aibă curajul să își înscrie în continuare copilul la grădiniță, având în vedere că socializarea este punctul forte al acestei forme de învățământ, Mira spune că „înscrierea la grădiniță este o decizie personală” și că „grădinița este cel mai valoros spaţiu social de învăţare naturală pentru copiii între 3 si 6 ani, un spațiu de interacţiune, de joacă şi educare pentru social. ”
Mai mult, ea subliniază faptul că grădinița e locul unde copiii se descoperă pe ei înșiși și își descoperă propria valoare.
“Atunci când mediul este unul sănătos creat pentru nevoile copilului şi mai ales pentru nevoia lui de siguranţă, grădiniţa îl sprijină în dezvoltarea
cognitivă, îl învaţă să gândească, să acţioneze independent şi să găsească
un sens în ceea ce învaţă. Așadar, atunci când alegem grădinița ca spatiu de creștere pentru copiii nostri, îi oferim o bogăție de resurse de a se dezvolta.”
Întrebată dacă înscrierea la grădiniță ar mai fi justificată în contextual în care se va desfășura online, autoarea cărții Grădinița pentru totdeauna mărturisește că, pe termen scurt, poate fi un spațiu de interacțiune și de comunicare, deoarece copiii se bucură se se revadă, să cânte împreună cu colegii. Dar, pe termen lung, nu se poate spune exact. Mulți copii au refuzat întâlnirile pe zoom după o perioadă și erau nerăbdători ca virusul să treacă.
Restul interviului îl găsiți aici.
Așadar, trebuie să avem răbdare. Răbdare cu noi înșine și cu copiii. Ei simt anxietatea noastră, care nu face decât să le îngreuneze și mai mult bagajul emoțional.
Va fi dificil la început, până găsim un ritm, până căpătăm încredere. Atât noi, cât și copiii. Nu trebuie să uităm că noi le dăm tonul și că trebuie să ne adaptăm întâi noi, ca părinți.
Să aveți un început de an cât mai calm și o (re)adaptare cât mai lină!
Surse citate: www.alexisme.ro
Grădinița pentru totdeauna, Mira Loghin, Editura Univers.
Sursa foto: Pinterest