Cât de greu este să ai un copil cu alergii?

Adnana/ March 31, 2020/ Părți din mine/ 0 comments

Alergiile sunt un subiect foarte delicat, nu îmi place să elaborez pe subiecte medicale. Dar sunt și eu o mamă cu copii alergici și aș vrea să le spun și altor mame aflate în această situație că este o luminiță la capătul tunelului și că va fi bine.

Alergia apare când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la subsțantele din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Când intra în contact cu alergenul, reacția sistemului imunitar vă poate inflama pielea, sinusurile, căile respiratorii sau sistemul digestiv.

Prima confruntare cu alergiile am avut-o cu Filip, când am descoperit că era alergic la proteina laptelui de vacă. A avut reacții cutanate și reacții ale sistemului digestiv. Cu consult de specialitate, regim și probiotice specifice pentru flora lui intestinală, am reușit ca după 2 ani să reintroducem cu succes în alimentație lactatele și produsele derivate.

Numai o mamă de copil cu alergii știe ce înseamnă un regim alimentar. Ce înseamnă să cauți(și să nu găsești)produse alimentare cu eticheta curată, fără urme de alergeni. Am avut noroc, dacă pot spune asta, că pe Filip nu l-am dus la grădiniță și am reușit să îi țin 100% regimul, altfel întâmpinam mai multe probleme cu masa la grădiniță, cu acceptarea lui acolo și cu gradul de responsabilitate care crește în cazul unui copil cu reacții la diferite alimente.

Un regim pentru un copil alergic este dificil din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că trebuie să gătești preferențial, cu mare atenție la urme și la contaminare. În al doilea rând, pentru că este costisitor să înlocuiești preparatele lactate cu cele vegetale. În al treilea rand, și cel mai greu, pentru că, pe măsură ce crește, copilul va cere să mănânce ce vede la ceilalți copii din parc sau chiar la frați sau surori. Și ți se rupe sufletul. Dar te remontezi și știi că este pentru binele lui. Pentru sănătatea lui. 

sursa pinterest alergii alimentare

Este greu pentru că trăiești într-o continuă teamă. Dacă mănâncă ceva ce a mai mâncat până acum, dar acum va avea reacție? Dacă va fi o reacție gravă? Dacă ținând regim îl privez de anumiți nutrienți și sănătatea lui are și mai mult de suferit? Dacă…? Este foarte greu. Dar putem reuși doar dacă avem determinare și ne informăm.

Am reușit cu Filip să revenim la normalitate. Mai rămâne acum Fabian. La el alergiile sunt pe alimente mai puțin uzuale, dacă pot să spun așa, dar cu un risc mai mare. Ținem regim și cu timpul, va fi bine, sunt sigură.

Sfatul meu este ca în permanență să aveți în casă un antihistaminic. Asta în cazul în care reacțiile sunt slabe sau moderate. Dacă reacțiile sunt puternice, trebuie să aveți Epipen.

Pe piața din România au intrat ușor, ușor în ultimii ani din ce în ce mai multe alimente dedicate oamenilor care suferă de alergii, dar tot nu le găsești la tot pasul. De aceea acum, în plină pandemie este mult mai greu pentru aceste mame să găsească produsele preferențiale de care au nevoie.

Dragi mame, nu disperați! Sunteți niște eroine și veți găsi soluții pentru toate! Pentru margarinele vegetale, există rețete homemade. Pentru laptele vegetal, la fel. Dacă doriți, eu sunt disponibilă și vă pot da ce rețete am mai încercat de-a lungul celor 2 ani. Sunt multe grupuri și pagini pe rețelele de socializare în care găsiți înțelegere și îndrumare, rețete fel de fel și, nu în ultimul rând, alinare. Multă sănătate!

Share this Post

Leave a Reply