Operația de cezariană. Complicații, recunoștință și vinovăție

Adnana/ August 31, 2021/ Părți din mine/ 0 comments

Nu vreau ca acest articol să se transforme într-o luptă a părerilor, între a naște natural sau prin cezariană. Și nu vreau sa fie nici un articol medical, pentru că nu am expertiza necesară pentru a scrie așa ceva.

Dar vreau să fie un articol care să arate prin puterea propriului exemplu ce aduce cezariana. Cu plusuri și cu minusuri.

Vreau ca viitoarele mame care vor citi și care AU DE ALES, să aleagă cu sufletul, să cântărească bine riscuri și beneficii.

Am zis răspicat despre decizia de A ALEGE cum naști, pentru că, de multe ori, cezariana este necesară din punct de vedere medical.

Am născut primul copil la 25 de ani, după o sarcină cu risc de preeclampsie și cu o infecție apărută la sfârșitul sarcinii, care nu s-a lăsat dusă cu niciun antibiotic, acesta fiind și “motivul” operației de cezariană. Pentru că, așa cum am fost sfătuită de medicul care  mi-a urmărit sarcina, infecția putea afecta copilul, iar operația diminua acest risc.

Tânără, fără experiență și cu încredere orbească și prostească, am ascultat medicul și am născut prin cezariană programată. Cea mai mai greșeală din viața mea!

Cel mai mare regret al meu este că am făcut cezariană!

În primul rând, cezariana programată mi-a afectat copilul la naștere, întrucât a avut probleme de adaptare, pesemne că ar mai fi avut nevoie să stea în burtică.

În al doilea rând, așa cum am aflat ulterior, copilul ar fi putut fi deja afectat de infecție, deci operația nu era necesară.

În al treilea rând, operația a venit la pachet cu riscuri și pentru a doua sarcină, căci cicatricea de pe uter a fost urâtă și periculoasă.

Aceste 3 rânduri mă înfurie și acum. Mă fac să tremur și să îmi doresc să întorc timpul. Mă fac să mă simt vinovată pentru totdeauna. Pentru că nu am consultat și o a doua opinie. Pentru că am lasat viața mea și viața copilului meu în mâinile unui medic slab.

În al patrulea rând, această cezariană m-a condamnat ca și cea de-a doua naștere să fie tot prin operație. Am încercat NVDC (naștere vaginală după cezariană), în dorința disperată de a nu trece din nou prin trauma primei nașteri. În dorința de a nu îmi chinui bebelușul și de a mă izbăvi pentru prima naștere.

Am avut un travaliu de 36 de ore, în care am trecut prin toate stările posibile, fizice și, mai ales, psihice. În cele din urmă, epuizată și speriată, am ales din nou cezariana, împăcată fiind că este la cald, că cel mic și-a ales momentul și rugându-mă la Dumnezeu ca totul să fie bine.

Se pare că rugăciunile au fost ascultate și Dumnezeu a ales să ne salveze, atât pe mine cât și pe cel mic, căci atunci când au început operația au observat că apăruse o ruptură uterină. Dacă mai așteptam…nu pot să scriu ce s-ar fi întâmplat. Probabil acum nu mai scriam nimic. Sau eram mama de înger. Mi se pune un nod în gât și îmi vine să vomit numai când mă gândesc. Dar respir și îi mulțumesc lui Dumnezeu. Pentru că am simțit minunea. Am simțit salvarea. 

Iată și marele avantaj al operației de cezariană - ea salvează vieți!

Acum, după 3 ani, încă îmi pun multe întrebări.

Cum ar fi fost dacă…

Dacă mai întârziau puțin cu operația la cea de-a doua naștere?

Dacă reușeam să nasc natural?

Dacă nu făceam cezariană prima oară?

Dacă…

Totuși…există și un al cincilea rând la dezavantajele cezarienei.

După cele două operații de cezariană am rămas cu o problemă medicală, numită istmocel. Acesta este localizat la nivelul cicatricii uterine și reprezintă un defect al al peretelui anterior al istmului uterin.

Fără să intru în mai multe detalii medicale, acesta aduce cu el dureri de tot felul și infertilitate. Iar în cazul unei eventuale sarcini, poate cauza complicații grave.

Așadar, speranța că într-o zi vom avea și o fetiță s-a disipat ca fumul în fața ochilor mei.

Concluzia mea…e subiectivă, bineînțeles.

Cezariana mi-a luat multe, dar mi-a dat o altă șansă la viață. Mie și celui de-al doilea copil al meu. Sunt recunoscătoare pentru asta, deși vinovăția mă sufocă.

Aleg să văd în culori, deși multe au fost alb-negru. 

Sursa foto: Unsplash.com

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*