Gem de măceșe pentru întărirea sistemului imunitar

Adnana/ November 8, 2020/ Rețete/ 3 comments

Trăim vremurile pe care le trăim. Grele, incerte, iar sănătatea e mai importantă ca oricând, acum, când spitalele se sufocă. Știați că există și gem de măceșe?

De aceea, pe lângă fructe și legume proaspete sau suplimente cu vitamina C și D, am recurs și la câteva metode naturale de întărire a sistemului imunitar.

Siropul de cătină cu miere este deja nelipsit de câțiva ani încoace. Anul trecut, cătina a fost culeasă chiar de către noi și aleasă, bobiță cu bobiță de mama și mama soacră.

Anul acesta, am cumpărat, dar am cumpărat de la țărani pe care îi cunoaștem și știm că au cules din zone curate.

Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc. (sursa)

Până acum, auzisem doar de ceai de măceșe, care este folosit în scop medicinal, pentru:

 

  • afecțiunile hepatice;
  • diaree;
  • intoxicații;
  • febră;
  • afecțiuni ale rinichilor și ale vezicii
  • urinare;
  • viermișorii intestinali.                                                                                                                                            Măceșele conțin antioxidanți, vitamina C, A, B1, B2, P și K.

Datorită conținutului de Magneziu, Calciu, Fier, Mangan, Fosfor, Zinc, Sulf, Potasiu și Seleniu ele sunt și un puternic mineralizant.

De curând, am primit și un borcan cu gem de măceșe și  o sticlă cu sirop de măceșe.

Picilor le-a plăcut, știam și de beneficiile măceșelor, așa că am zis să facem și noi puțin gem și am pornit în căutarea lor, în jurul casei.

Sunt câmpurile pline, așa că, nu am căutat prea mult timp.
Foarte fericiți au fost clătitarii ăștia doi ai mei. Dacă s-ar putea, ei ar băga clătite dimineața, la prânz și seara.

Am cules două găletușe(mici, pentru iaurt). Una a suferit pierderi semnificative în urma transportului cu bicicleta, așadar, am avut o găletușă de măceșe. După cântărire aveam în jur de 400g. 

gem de măceșe
adunam macese pentru gem de măceșe

Cum să faci gem de măceșe

♦ Le-am spălat în câteva ape, apoi le-am luat, bobiță cu bobiță și le-am taiat codițele negre. (grea muncă,  mai ales când ești și pe funcția de servitor pentru doi prinți (Mami, dă-mi apă, te rog! Mami, îmi dai ceva să mănânc? Maaaamiii! Fabi nu mă lasaăăăă! )

♦ Apoi, am adăugat apă, cât să le acopăr 2 degete și le-am pus 20 de minute la fiert.

♦ După cele 20 de minute, le-am lăsat puțin să se răcească, după care le-am băgat în blender, alături de apa în care au fiert.

În acest proces, mi s-au alăturat și cei doi bucătărași, fapt ce a dus la prelungirea timpului cu minim 20 de minute. : )

♦ După blenduire, a urmat cea mai “frumoasă” parte. Bine, după cea cu tăierea codițelor, bob cu bob.

♦ Am dat prin sită întregul amestec, pentru a obține pasta de măceșe fără semințe și coji.

♦ Pasta astfel obținută am amestecat-o cu puțin zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie și am  mai fiert-o încă 20 de minute.

Și…Gata! Gemul de măceșe e gata! Știți cât de mult gem avem acum??

Aproape un borcan. : )) De 800g, ce-i drept.

Ei… Bun și ăsta!

 

Așadar, dacă nu aveți ce face și vreți să aveți o activitate mega-interesantă și care să vă dezvolte răbdarea, faceți gem de măceșe! : ) 

Vitamina C e bonus : )

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post