9 Idei de activități cu castane și ghinde

Adnana/ September 27, 2020/ Activități distractive și educative, Activități Montessori/ 9 comments

După cum v-am spus, ideile de activități cu castane și ghinde sunt mereu binevenite, căci castanele și ghindele sunt printre preferatele noastre. Pentru că ne distrăm când le adunăm, iar apoi ne jucăm cu ele, le pictăm, numărăm sau le sortăm. 

Deoarece Cristina, de la cristinaotel.ro a adunat aici, într-un articol foarte bun toate aceste activități, eu m-am gândit să vă mai arăt câteva jocuri potrivite pentru copii cu vârste între 3 și 6 ani.

1. Decorațiune țesută

Am ales această denumire deoarece poate fi folosită ca obiect decorativ. Dar ea poate fi folosită și ca navă spațială, așa cum aveam să descopăr, după ce Filip a văzut-o finalizată.

Activitatea are ca inspirație celebrul Gods Eye(Ojo de Dios), un obiect spiritual, cu originea în partea de vest a Mexicului și care se obține prin țeserea aței pe o cruce de lemn.

Mai mult, este o activitate ce presupune răbdare. Așadar, băiatul
meu cel mare a început nava spațială, dar s-a plictisit foarte repede, așa că am terminat-o eu. Pot spune doar că mi-a plăcut și m-a relaxat. : )

Cum se face?

Am găurit castana în prealabil cu ajutorul unei șurubelnițe, apoi am înfipt bețele. Am legat capătul aței de unul dintre bețe și apoi am început să țesem. Unești bețele, apoi rotești ața în jurul bățului, după care îl unești cu următorul, o rotești și tot așa.

A fost interesant, nu am mai făcut până acum ceva asemănător cu copiii, dar după cum s-a demonstrat, cred că trebuie să mai aștept puțin până vom reîncerca sau poate doar să schimb momentul din zi. 

activități cu castane și ghinde

2. Figurine din plastilină și castane

Plastilina este făcută în casă. Rețeta este întotdeauna aceeași, doar că, astăzi am adăugat și puțin praf de la vopseaua de ouă. Nu știu dacă din acest motiv aluatul mi se părea puțin lipicios, așa că am mai adăugat făină, până când mi s-a părut numai bun de modelat. : )

 

Rețeta plastilină de casă

1 cană făină

½ cană apă fierbinte

½ cană sare

2 linguri ulei

Colorant alimentar/vopsea de ouă

 

Cu plastilina gata, am început să modelăm melci, cu castane pe post de cochilie. Apoi ne-am jucat cu tot felul de forme, iar băieții au dat iama și în sertarul cu ustensile de bucătărie, îmbunătățindu-și creațiile cu ajutorul sucitorului meu. Sau cu spumiera. : )

3. X și 0

L-am învățat pe Filip de curând să joace acest joc și m-am gândit că va fi mai interesant dacă îl jucăm cu castane. Și chiar așa a fost.

 

x si 0 activități cu castane și ghinde
castane
Alte idei de activități cu castane

4. Decorațiune pentru creioane

Super simplu de făcut, dar de foarte mare efect. Filip a vrut imediat să deseneze cu creionul făcut de mine.

Cum se face?

Am găurit castana cu o șurubelniță și apoi am desenat-o. Ar fi fost foarte interesant dacă aveam ochișori, urechi sau alte materiale de lucru manual, dar, în lipsa lor, ne-am limitat la desenat și la câteva stickers

pe post de urechi. 

5. Castana emotivă

Am trecut de la cartonașele cu emoții, la castanele cu emoții. E un joc foarte simplu și util pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.

Cum se joacă?

După ce denumim fiecare emoție, putem elimina una din ele și apoi să ghicim care lipsește. 

joc emotii cu castane activități cu castane și ghinde

6. Șarpele din castane

Acest joculeț dezvoltă motricitatea fină și, odată terminat, șarpele este un bun prieten de distracție, alături de care băieții au alergat prin casă și au bușit pereții. : )

Cum facem șarpele?

Întâi, găurim castanele. Apoi, noi am lipit o scobitoare de sfoară. Dar, dacă aveți un ac special pentru copii, este perfect. Pasul final este înșiruirea castanelor pe sfoară.

7. Figurine din castane și ghinde

Tot cu ajutorul castanelor găurite în prealabil am făcut animăluțe și diverse forme, folosind scobitori pe care le-am înfipt în castane.

 

8. Țac-țac, cleștișorul a adunat

O activitate excelentă pentru dezvoltarea motricității fine, pentru sortare sau numărare. Aveți nevoie doar de un clește și de ghinde, castane, biluțe colorate sau pietricele. 

 

activități cu castane și ghinde

9. Forme geometrice

Am făcut acest joc sub multe variante, iar de data aceasta am folosit castane pentru a construi formele geometrice. 

 

activități cu castane și ghinde invatarea formelor geometrice

Sper să vă fie de folos aceste activități cu castane și ghinde pentru a vă juca împreună cu cei mici sau pentru zilele ploioase în care trebuie să stăm în casă.

Între timp, distrați-vă și profitați de razele soarelui care încă ne mai încălzesc, mergând să adunați castane, ghinde, frunze și alte comori. : ) 

castane
Citește și: Activități cu castane

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post

9 Comments

  1. Ce idei faine! Mă bucur să văd și experiența noastră prinsă în articolul tău! 🙂

    1. Mulțumesc! Și suntem recunoscatori pentru ideile din articol, deoarece sunt o sursă de inspirație în fiecare toamnă?

  2. Pingback: Oobleck si dezastrul din sufragerie - Toate pânzele sus

  3. Pingback: Oobleck fluidul non-newtonian și dezastrul din sufragerie

  4. Pingback: Diy Snakes and Ladders - Cum să faci acasă Jocul Șerpi și Scări

  5. Pingback: Experiment - Cum umflăm un balon utilizând bicarbonat de sodiu și oțet

  6. Pingback: O activitate Montessori, 4 abilități - Toate pânzele sus

  7. Pingback: 10 Idei de activități indoor pentru copii - Toate pânzele sus

  8. Pingback: Jocuri cu castane - Toate pânzele sus

Leave a Reply