Mie mi-a plăcut această poveste, deși am simțit lipsa câtorva lucruri și firul narativ e un clișeu.
Ce mi-a plăcut?
Mi-a plăcut realitatea surprinsă în dinamica familiei lui Jolene. Niciodată nu e totul roz, copiii țipă sau își dau ochii peste cap, iar problemele din căsnicia ei sunt des întâlnite.
Mi-a plăcut emoția transmisă, zbuciumul ei interior, între a fi femeia-pilot militar și femeia-mamă.
E o poveste frumoasă, care transmite multe și care poartă cititorul prin dinamica familiei, a prieteniei puternice, prin realitatea crudă a unui război și prin întoarcerea din război la viața care pare să nu mai fie a ta.
Ce nu mi-a plăcut?
Mi s-a părut neverosimil faptul că Michael se reîndrăgostește de Jolene în timp ce aceasta era la război, în ciuda faptului că ne este prezentat foarte clar faptul că el se simțea sufocat și că avea regrete în ceea ce privea viața lor împreună.
Nu mi-a plăcut nici faptul că urmele războiului au fost detaliate foarte mult la nivel fizic: recuperarea fizică, fizioterapia, lăsând în umbră partea esențială, din punctul meu de vedere, atunci când diagnosticul este acela de stres posttraumatic: terapia. Cred că aceasta era indispensabilă încă de la început, pe lângă recuperarea fizică.
De asemenea, am simțit lipsa terapiei și în familie. Nu știu care e realitatea din America sau cum se întâmplă lucrurile în cazul unui război, dar cred că acest aspect ar fi putut fi evidențiat puțin mai mult, întocmai pentru a îl introduce în normalitatea vieții unei familii de militari. Un copil de 12 ani care trăiește cu teama că mama ei nu se va mai întoarce și care aude despre elicoptere doborâte, are nevoie de sprijin psihologic. Dar poate e doar părerea mea.
Pingback: Bunica mi-a zis să-ți spun că îi pare rău, Fredrick Backman
Pingback: Grădina de iarnă (Winter Garden), Kristin Hannah