STEM în școli și grădinițe. Putem schimba viitorul copiilor noștri! (p)

Adnana/ January 23, 2023/ Activități și jocuri pentru copii, STEM/ 0 comments

V-am tot vorbit despre activitățile STEM, dovadă stând numeroasele articole pe care le-am scris pe această temă. Ce înseamnă STEM (Science, Technology, Engineering, Math), cum putem face activități STEM acasă, cum îi ajută asta pe copiii noștri și multe alte lucruri le găsiți în categoria STEM a blogului. 

Astăzi aș vrea să facem împreună un exercițiu de imaginație. Trăim vremuri care ne sufocă. Timpul liber e ca nisipul dintr-o clepsidră, care se scurge înainte de a apuca să te bucuri de el. Cine mai găsește timp pentru căutat experimente pe net și pentru adunat materialele necesare?

Ei bine…

Cum ar fi dacă activitățile STEM ar putea fi făcute la școală sau grădiniță?

Știu că asta deja se întâmplă în unele școli private sau că sunt foarte multe ateliere la care poți înscrie copilul. Dar dacă ai copilul la o școală de stat și dacă deja îl duci la pian, șah și robotică, nu ar fi un vis frumos ca măcar o oră pe săptămână să fie dedicată activităților STEM, în timpul orelor de curs sau după cursuri?

În plus, ideea de a lucra în echipe, de a descoperi și de a își atribui fiecare câte un rol, poate fi mai atractivă sau chiar utilă în dezvoltarea lor socio-emoțională. Este demonstrat că activitățile de cooperare îi ajută să comunice mai bine și să ia decizii de grup. Vă imaginați cât de mult ar avea de câștigat relația dintre colegi?

Să vă reamintesc rapid și succint câteva dintre beneficiile educației STEM:

♦ ajută copilul să transforme ascultarea pasivă în învățare activă – cu alte cuvinte, nu se mai plictisește ascultând discursuri interminabile, ci învață lucruri, fiind implicat direct în activitate

♦ pot duce rezolvările științifice dincolo de porțile școlii și le pot aplica și în viața cotidiană – mai știți când ne întrebam la ce ne trebuie nouă să învățăm atâtea formule la matematică, dacă oricum nu le folosim? 

♦ îi ajută să gândească outside the box

♦ stârnește curiozitatea: Ce se întâmplă dacă fac asta?, iar informațiile vor fi memorate astfel mai mult timp

Știu la ce vă gândiți:

→ Da, da, bine. Dar când să facă și asta, programa școlară e și așa destul de aglomerată. 

Răspunsul meu sincer este: Este aglomerată inutil. La clasa 0 au două ore de AVAP pe săptămână. O oră este pentru pictură, alta pentru decupat și lipit. Oare una dintre cele două ore de activități atât de repetate și în cadrul grădiniței nu poate fi transformată într-o oră de experimente interesante?

Așa cum au putut pune murături la școală, pot face și un experiment cu un balon, oțet și bicarbonat, nu?

În plus, mai este și Săptămâna Altfel, nu?

→ Cum să facă asta? Le trebuie instrumente, materiale, substanțe? Cine să le mai cumpere și pe astea? 

Să fim serioși. Cât de mult pot costa 1l de oțet, 1l de lapte și niște bicarbonat?

În plus, am soluția perfectă, pe care v-o împărtășesc și vouă: am descoperit pe micostore.ro două seturi foarte faine și interesante, care ne pot aproviziona cu toate ustensilele necesare.

stem

Primul set este dedicat experimentelor: Laboratorul de chimie pentru copii, 150 de experimente și ar fi perfect. Conține pipete, eprubete, instrumente de măsurare, sticluțe, ochelari de protecție și chiar câteva substanțe necesare: bicarbonat, gelatină, glicerină, colorant alimentar și ipsos. 

STEM

Avem manualul de instrucțiuni în care fiecare dintre cele 150 de experimente este detaliat, de la instrumentele și substanțele necesare, la pașii pe care trebuie să îi urmezi. Sunt incluse chiar și explicațiile fenomenelor care au loc în timpul experimentului. 

Ce îmi place foarte mult este faptul că activitățile STEM sunt sortate pe categorii: 

De asemenea, restul experimentelor sunt împărțite în:

  • Molecule
  • Apa
  • Aer și apă
  • Soluții
  • Densitate
  • Tensiunea suprafeței
  • Cristale
  • Detectivi
  • Amestecuri solide
  • Plante
  • Mucegaiuri
  • Ouă
  • Cele 5 simțuri
  • Parfumuri
  • Apa și lumina
  • Electricitate statică

Vă imaginați încântarea cu care ar veni acasă copiii după un astfel de experiment? Eu da. Pentru că îi văd pe băieții mei cât sunt de entuziasmați când facem experimentele din acest set. 

Pot doar să îmi imaginez forfota din jurul doamnei, cum fiecare ar vrea să țină pipeta sau hârtia de turnesol, cum ar aduce toți oțet sau săpun lichid de acasă și cum s-ar mândri că au reușit să facă ei înșiși o asemenea grozăvie de reacție.  

Ca idee, setul a costat 194,9 lei, pe micostore.ro Împărțit la 20 de copii, înseamnă 10 lei de fiecare. Doar 10 lei.

micostore

În spatele magazinului online de jucării Micostore se află doi părinți: Costin și Mihaela. Ei au o fetiță datorită căreia au și început această poveste: “Pentru viitorul copilului nostru și pentru viitorul copiilor voștri nu vom accepta niciun compromis.”, spun ei. 

În 2018, când fetița lor avea doar 4 luni, ei au început să caute informații despre importanța jocului și a activităților educative în primii ani de viață. Astfel, au aflat despre Montessori, Waldorf sau… STEM. Următorul pas a fost să caute jucăriile educative care să îi ofere fetiței experiențe senzoriale, care să îi dezvolte motricitatea sau să o ajute să se dezvolte cognitiv și emoțional. Așa a luat naștere Micostore – jucăriile Raisei au devenit jucăriile mai multor copii. 

Acum, 5 ani mai târziu, ei au ajuns acolo unde simțeau că trebuie să fie: sunt o parte a familiilor noastre. 

→ Da, e interesant ce spui tu, dar ne-am lupta cu morile de vânt. Ce învățător ar vrea să își bată capul în plus și ce director ar accepta asta?

Ei bine, aici am un răspuns și mai surprinzător.  Un învățător care vrea să se implice. Și un director care își dorește binele elevilor săi. 

Să vă dau un exemplu de care sunt mândră. La grădinița băiatului meu cel mic, doamnele educatoare au organizat fiecare câte un experiment la clasă. Pentru copii de 4 -5 ani, deci. Dacă vrem, se poate

Al doilea set pe care vi-l propun este un Joc electronic pentru copii, 8 ani+, Buki France în care copilul poate încerca să facă diverse circuite electrice, astfel încât să aprindă beculețele, să învârtă motorașul cu elicea sau să transmită semnale luminoase în codul Morse. 

STEM

Este foarte interesant, băiatul meu cel mare (7 ani) se joacă neîntrerupt încă de când l-a primit. Jocul este însoțit de un manual de instrucțiuni în care sunt prezentate 20 de circuite. 

Vă rog să vă imaginați cum ar putea face echipe și ar lucra la un circuit. Câtă satisfacție s-ar citi în ochii lor atunci când ceva făcut de mâinile lor ar funcționa, la fel ca un aparat electronic adevărat? 

Ce metodă ingenioasă de a învăța ușor și prin joacă concepte complicate, de altfel: rezistori, condensatori, curent continuu sau alternativ ori Legea lui Ohm. 

Pentru că asta fac activitățile STEM: îi expun pe copii la o multitudine de experiențe de învățare, fără concepte greoaie și informații teoretice. Totul se învață în joacă, experimentând, văzând, lăsând logica și curiozitatea să își urmeze calea. 

Nu știu dacă voi schimba ceva cu acest articol. Dar știu că în noi și în dascălii copiilor noștri stă puterea de a schimba viitorul. 

Părinții și învățătorii pun acum cărămidă lângă cărămidă pentru viitorul copiilor și al lumii, al planetei. Acesta trebuie să fie gândul cu care plecăm la drum atunci când devenim părinți sau când devenim dascăli. Ni se pune în mâini viitorul. Trebuie doar să învățăm să îl modelăm cât mai bine cu putință. 

Sper să citiți acest articol cu mintea deschisă, să urmăriți filmulețele și să încercați și voi un experiment. Dacă vă place reacția copilului vostru, mai faceți unul. Și încă unul. 

Iar apoi vorbiți cu învățătorul. Propuneți-i o idee de activitate STEM pe care să o încerce la clasă. Oferiți-vă chiar voi să veniți cu idei sau chiar să țineți ora respectivă. Vă promit că nu este în zadar! 

Mulțumesc, micostore.ro pentru oportunitatea de a scrie acest articol! 

Share this Post

Leave a Reply