Ce este educația STEM și ce beneficii are?

Adnana/ June 16, 2021/ STEM/ 3 comments

De ceva timp am început să fac cu băieții cât mai multe experimente, activități care implică observația sau partea senzorială și jocuri de matematică cât mai atractive. Toate aceste moduri de învățare fac parte din educația STEM. 

Ce este Educația STEM?

STEM este acronimul pentru Science, Technology, Engineering, Math (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). Aceste activități STEM își propun să învețe copiii să facă o conexiune între ceea ce învață la materiile școlare și lumea înconjurătoare.

Acest acronim a apărut în cadrul unei întâlniri care a avut loc în cadrul US National Science Foundation. Mai mult, el a început să se răspândească atunci când Barack Obama a susținut că America are nevoie de educația STEM pentru a menține abilitatea de lidership la nivel global.

În locul educației clasice, în care fiecare disciplină este studiată separat, o activitate STEM presupune o abordare concomitentă și aplicată a acestor 4 discipline.

Activitățile STEM se aseamănă cu experimentele științifice, însă aici nu este inclusă doar știința, ci și alte elemente din jurul copilului, stârnind astfel curiozitate și interes în a explora lumea înconjurătoare. 

Ce abilități dezvoltă educația STEM?

♦ Proiectele STEM îi ajută pe copii să ducă rezolvările matematice și cele științifice dincolo de teorie și să le folosească pentru a rezolva situații din viața cotidiană.

♦Mai mult, aceste activități contribuie atât la dezvoltarea gândirii critice, a celei logice, cât și la dezvoltarea gândirii creative, oferindu-le libertatea de a vedea răspunsul la întrebarea: Ce se întâmplă
dacă fac asta?

♦ Îi ajută să gândească outside the box, într-o lume în care sistemul de educație a înăbușit creativitatea și imaginația.

♦ Le oferă oportunitatea de a vedea când greșesc și de a găsi o soluție.

♦ Educația STEM ajută copilul să transforme ascultarea pasivă în învățare activă. 

♦ Stârnește curiozitatea copilului, făcând procesul de învățare să fie amuzant, iar informațiile nu vor fi memorate astfel mai mult timp.

♦ Aceste abilități îl vor ajuta pe cel mic să se dezvolte ca persoană, fiind extrem de utile atât pentru o cultură generală bună, cât și pentru a descoperi ce îl pasionează și ce carieră ar putea să urmeze. 

Când să introduci activitățile STEM în viața copilului tău?

Proiectele STEM pot fi începute chiar de la vârsta de doi ani, atunci când creierul copilului este absorbant ca un burete. În primii 5 ani toate informațiile sunt asimilate într-un ritm alert, cu ușurință, acest lucru pierzându-se odată cu înaintarea în vârstă.

Expunerea copiilor la experimente încă de când sunt mici formează noi legături neuronale în creierul lor, astfel încât ei vor găsi soluții mai bune și vor avea o atitudine mai deschisă către experiențele de acest fel.

Învățarea are loc într-un mod diferit la copii, înainte de a îi „modifica” noi cu învățarea tradițională. Noi ar trebui să îi încurajăm să gândească, să creeze, să își imagineze, să aibă propriile experiențe și propriile concluzii. Exact asta face educația STEM. 

Cum poți să aplici învățarea STEM acasă la tine?

Părinții joacă un rol important în acest scenariu, întrucât totul pornește de la a fi deschis către aceste activități, de a fi suficient de curios să le încerci, iar apoi să transferi această curiozitate copilului.

Mai mult, sursele de inspirație sunt extrem de generoase, astfel încât timpul pentru research nu ar trebui să fie îndelungat. Iar materialele necesare sunt, cel puțin la nivelul de bază al acestor experimente, nelipsite din orice casă.

Baterii, magneți sau paie. Cartoane, motorașe de la mașinuțele cu telecomandă sau bicarbonat. 

De ce educația STEM reprezintă viitorul copiilor noștri?

STEM este următorul pas în materie de educație și nu numai.

Omul a evoluat. De la vânătoare, a trecut la agricultură și a înființat o fermă.

Apoi, a început să construiască și a mai fost un pas până la Revoluția Industrială. La început, oamenii au folosit puterea apei și cea a aburului. A urmat energia electrică.

Acum, oamenii sunt în fața unei noi Revoluții Industriale, de această dată formată din Inteligență Artificială, roboți și lucruri care acum câteva mii de ani păreau imposibile.

Câteva studii arată:

♦ Conform Price Waterhouse Coopers 75% din ocupațiile al căror număr crește văzând cu ochii sunt cele care necesită abilități STEM.

♦ Rata de angajare în joburile STEM a crescut cu 10,5 % între luna Mai 2009 si Mai 2015, în comparație cu 5,2%, rata de creștere pentru joburile non-STEM – conform Biroului de Statistică din Statele Unite

♦ Conform Departamentului de Comerț al Statelor Unite ale Americii , în ultimii 10 ani rata de creștere a joburilor STEM a fost de 3 ori mai rapidă decât cea a ocupațiilor non-STEM.

♦ Angajații STEM cer venituri mai mari, câștigând cu 26% mai mult decât ceilalți.

♦ De asemenea, cei care sunt formați conform educației STEM sunt mai puțin predispuși să rămână fără locuri de muncă. 

Sursa: aici

Concluzii personale

Știți că eu scriu pe blog din experiența personală și că împărtășesc cu voi diverse activități pe care le fac cu cei mici. Uneori sunt jocuri simple, alteori experimente interesante sau…doar un vulcan cu bicarbonat de sodiu.

Dar niciun cuvânt nu poate descrie încântarea cu care ei descoperă, cu care reacționează la activitățile la care îi expun. Sunt uimiți, curioși, vor să afle mai multe sau să repete jocul. Pe mine asta mă motivează să caut idei, să pregătesc materialele necesare și chiar să filmez.

Mai mult, fiul meu cel mare, 5 ani și jumătate, nu este la grădiniță, deci eu a trebuit să suplinesc și partea de educație de care ar fi avut parte acolo. Întrucât am observat că nu îl atrag fișele sau caietele clasice de grădiniță, am încercat să îl expun unor altfel de experiențe care să îl ajute să învețe, să își dezvolte anumite legături neuronale, să fie curios. 

Pot spune că până acum a mers. În joacă, fără să simtă presiunea că TREBUIE să facă și că TREBUIE să învețe, am văzut că s-au prins lucruri de el. Mai mult, suntem norocoși întrucât și soțul meu este pasionat de inginerie, de invenții și de experimente, așadar atunci când petrece timp cu băieții îi învață cum să construiască diferite mecanisme. Se distrează, petrec timp de calitate împreună, dar și învață câte ceva.

Știu că nu va fi mereu atât de ușor și că atunci când vor merge la școală, va fi greu. Dar le promitem lor și nouă înșine să găsim o variantă de a nu îi arunca în cușca lui TREBUIE și a tocitului. Și cred că fiecare dintre noi ne dorim asta. Cu cât suntem mai mulți, noi, cei care vrem să schimbăm ceva, cu atât le putem oferi copiilor noștri o panoramă mai luminoasă asupra viitorului.

Deci, Da! Noi încercăm acasă educația STEM, atât cât putem. Și sper ca asta să construiască în ei o bază a curiozității și a pasiunii pe care să se așeze restul informațiilor care vor veni. Pentru că baza, fundația este cea mai importantă. 

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Citește și: Cursa avioanelor de hârtie
Share this Post