Ce putem face pentru ca frații să se certe mai puțin?
Adnana/ April 23, 2020/ Cu și despre părinți/ 1 comments
În aceste zile de izolare, părinții se străduiesc mai mult ca oricând să rămână cât mai răbdători, dar fermi, iar copiii și-au format o nouă rutină care să îi ajute să gestioneze mai ușor acest nou stil de viață. Dar sunt copii, iar cortexul lor prefrontal este în plină dezvoltare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu își pot stăpâni emoțiile, iar acestea ies la suprafață în felurite moduri. Pot fi mult mai morocănoși, mult mai schimbători, pot avea mai multe tantrumuri sau se pot certa mult mai des cu fratele sau sora. Ce putem face pentru ca frații să se certe mai puțin?
Ca să fiu de folos celor care acum se luptă cu certurile dintre frați, aflați că Dr. John Gottman, de la Seattle Love Lab, a descoperit că, în cuplu, este nevoie de 5 interacțiuni pozitive pentru a compensa o interacțiune negativă. Și acest raport a fost repetat în mai multe cercetări, de la cupluri și până la job. Iar Dr. Laura Markham ne recomandă să încercăm aceste interacțiuni și pentru copiii noștri.
Ce altceva mai putem face pentru ca frații să se certe mai puțin?
*Observați și lăudați activitățile care îi aduc împreună pe cei mici. Cercetările arată că frații se înțeleg mai bine dacă fac activități care implică pasiunile ambilor copii. Dr. Laura Markham ne sugerează să avem cel puțin o astfel de activitate pe zi.
Exemplu: Dacă un copil este pasionat de jocurile de rol, iar celuilalt îi plac activitățile ce implică motricitatea fină, de ce să nu vă jucați de-a restaurantul, unde unul este bucătarul, iar celălalt toacă legumele improvizate?
*Nu îi întrerupeți atunci când se joacă împreună. Dimpotrivă, îi puteți încuraja la sfârșitul jocului.
*Folosiți oxitocina ca să îi conectați. Râdeți împreună, dansați, organizați o bătaie cu perne, cântați, alergați prin casă.
*Creați un Jurnal al Bunătății – Dr. Laura Markham spune că un astfel de jurnal, în care să trecem toate faptele bune petrecute într-o zi, îi va face pe cei mici să își arate bunătatea mai des, dacă atunci când notați întâmplările în jurnal le subliniați faptul că bunătatea are puterea de a „încălzi” atât sufletul celui care face fapta bună, cât și a celui care „beneficiază” de ea.
Exemplu: Andrei i-a adus scăunelul lui Gabriel ca să poată ajunge la săpun.
Laurențiu a vrut să ne jucăm de-a vânzătorul pentru că știa că acest joc este preferatul Mariei.
* Organizați o activitate de 15 minute care să le placă ambilor copii și care să îi implice
doar pe ei, nu și pe dumneavoastră. Această activitate le oferă timp împreună și îi ajută să se conecteze unul cu celălalt.
*Formați o rutină de seară în care să își poată spune unul altuia Noapte bună sau Te iubesc.
*Încurajați-i să își aline frații și să fie empatici atunci când aceștia se lovesc. Chiar și atunci când se lovesc între ei, putem încuraja agresorul să fie un ajutor în tratarea rănii celuilalt. El poate să aducă gheață sau un plasture, poate să îl țină de mână pe cel rănit sau, pur și simplu, să îi vorbească.
*Fiți obiectivi și nu luați partea niciunuia dintre copii atunci când aceștia se ceartă. Altfel, veți adânci neînțelegerile dintre ei. Încercați să îi învățați să își rezolve conflictele prin ascultare, prin căutarea unor soluții win-win sau să își exprime propriile nevoi fără ca celălalt să fie atacat.
Cel mai important este ca fiecare copil să aibă o relație puternică cu părintele, să știe cât de mult este iubit și să nu se teamă că această iubire se va transfera către fratele său.
NB: Dr. Laura Markham este Doctor în Psihologie clinică, fondator ahaparenting.com,
autoarea cărților best-seller “Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și “Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”. Ea ajută părinții să își transforme
relația cu copiii lor, împărtășind metoda ei de parenting blând ce are la bază 3 principii: Reglarea propriilor emoții, Conectarea cu copilul, Îndrumă în loc să controlezi.
Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!
Pingback: Iubirea dintre frați sau surori. Ce legătură mi-aș dori să aibă băieții mei