A doua vacanță off-camping cu rulota pe plaja Vadu

Adnana/ July 7, 2021/ Locuri numai bune de explorat/ 0 comments

După cum vă spuneam, anul acesta am ales să mergem tot la plaja Vadu, cu rulota. De data aceasta am campat pe lângă cherhanaua Bosoanca, spre deosebire de anul trecut când ne-am îndreptat către cealaltă cherhana, aflată mai departe, Vadul Pescarilor.

De ce e important să știți asta?

Pentru că au fost diferențe foarte mari între aceste două locuri de campare. Experiența de anul
trecut, de la Vadul Pescarilor, o găsiți aici.

Experiența de anul acesta o să v-o povestesc în continuare și o să o luam cu începutul:

Drumul către plaja Vadu

Drumul de acces către plaja Vadu este comun până la un moment dat, când se termină betonul și ai un indicator: către cherhanaua Bosoanca (dreapta) sau către cherhanaua Vadul Pescarilor (stânga).

Noi am luat-o la dreapta, către Bosoanca și am descoperit că drumul acesta e pietruit și mult mai accesibil decât celălalt.

Am ajuns până la cherhana, unde drumul de acces către plaja și către locurile de campare erau blocate cu stâlpi de ciment. Pe lângă acestea, era format un alt drum, care apoi devenea paralel cu plaja. Acesta este un drum de nisip, dar nu am întâmpinat probleme în parcurgerea lui.

drum vadu

Din câte am înțeles de la oamenii care stau toată vara pe acolo, camparea este legală pe partea dreaptă a drumului. Pe partea stângă, pe partea cu marea, nu este permis și sunt întotdeauna date amenzi, atunci când vin controalele. Acest lucru s-ar datora faptului că terenul de pe partea cu marea ar aparține Rezervației Deltei Dunării, iar terenurile din dreapta ar fi deținute de persoane fizice.

Distanța legală de campare, conform ARBDD este de 150m de la ultimul val.  

Care este situația insectelor la momentul actual?

Noi am ajuns în ultima zi de invazie a buburuzelor, pe 28 iunie, când majoritatea dintre ele erau moarte pe malul mării și doar câteva mai zburau, dar nu mai erau deranjante.

Despre țanțari, am multe de spus.

După experiența de anul trecut, când eram ciuruiți chiar și ziua, iar seara nu era chip să stai afară, am venit înarmați până în dinți cu tot felul de metode anti-țânțari.

Dar, surpriza! Ziua găseai doar câte unul, rătăcit, iar seara puteai sta în cortul rulotei, dacă aprindeai câteva lumânări anti-țânțari.

Abia în ultima zi, după ce cu o seara înainte a plouat puțin, țânțarii au revenit în forță. Deci, totul depinde de vreme și de locul de campare. 

Informații utile

♦ Aveți nevoie de cash, întrucât majoritatea magazinelor din sat nu suportă plata cu cardul.

ATENȚIE! Mare grijă unde depozitați banii, întrucât nouă ni s-au furat banii de la mașină, în timp ce eram pe plajă. Mașina era încuiată, dar avea geamurile puțin lăsate. Partea bună este că actele și cardul le-au lăsat, au luat doar bancnotele mari.

♦ E necesar un umbrar pentru plaja, dacă plănuiți să petreceți mare parte din timp pe plajă sau dacă aveți copii.

♦ Nu uitați să puneți în bagaje crema de protecție solară și sprayul pentru țânțari!

♦ La fel de importante sunt medicamentele! Antitermice, probiotice, săruri de rehidratare, cremă pentru înțepături și lista poate continua!

♦ Vă las și numărul domnului de la tractări care ne-a ajutat pe noi anul trecut. Sper din suflet să
nu aveți nevoie, dar nu se știe niciodată!

Nr de tel: 0768 719 313.

♦ E important să aveți câteva scânduri, lopată și chingi pentru eventualele situații neplăcute.

♦ Trebuie să plătiți permisele de intrare in Rezervația Biosferei Deltei Dunării, atât pentru voi, cât și pentru mașini. Acestea se pot face la tonomatele speciale sau online. Noi am ales varianta online și a costat 15 lei/persoana/săptămână și 10 lei/mașină/zi. Copiii nu au nevoie de permis.

♦ Aveți nevoie și de mulți saci de gunoi. Aveam câte un sac la plajă, unul la cort, altul în rulotă.

♦ Vă recomand să veniți pregătiți și cu apă, atât potabilă și nepotabilă.

Cum a fost experiența pe plaja Vadu?

A fost foarte frumos. Ca și anul trecut, sentimentul de libertate a fost același. Marea se simte altfel când ești doar tu și ea.

Băieții noștri au putut alerga în voie pe plajă, fără să stăm cu grijă că sare nisipul pe cearceaful altcuiva sau că sunt prea gălăgioși.

Peisajul e superb. Plaja scăldată de valurile mari, pustie și dezbrăcată în fața noastră, a pictat o priveliște de neuitat.

Am văzut un căluț de mare pentru prima dată în viața mea. Am văzut și mulți crabi ascunși în scoicile goale. Ce minunată e natura!

căluț de mare la Vadu
amintire plaja vadu
scoica la vadu

Diferențe dintre camparea în zona cherhanalei Bosoanca și zona cherhanalei Vadul Pescarilor

Drumul de acces

Bosoanca: drum pietruit

Vadul Pescarilor: drum de pământ/nisip

Insecte

Bosoanca: țânțari

Vadul Pescarilor: mai mulți țânțari, căpușe

Grad de
aglomerație

Bosoanca – mai aglomerat

Vadul Pescarilor – se aglomera doar în weekend

Plaja

Frumusețea plajei sălbatice este aceeași. Poate o idee mai sălbatică și mai aproape de natura este cea de la Vadul Pescarilor, fiind mai puțin frecventată de turiști.

După cum v-am mai spus, nu am mai văzut marea în felul în care am cunoscut-o aici, la Vadu. Totul
se simte intens, de la soarele arzător la valurile nărăvașe sau liniștite.

plaja vadu

Aici cunoști o mare rebelă. Dezbrăcată de civilizație și de prejudecăți. Cunoști  o plajă asemenea unei fete cu părul desfăcut în vânt, care aleargă liberă pe malul mării. Cu greu îmi găsesc cuvintele
pentru a vă putea explica cum se simte. Presupun că trebuie doar să veniți și să simțiti pe pielea voastră…

Pentru noi a fost o vacanță plină de piedici și de necazuri. Vă povestesc aici mai pe larg, de la hoți la rămas cu mașina pe autostradă. Dar tot am rămas și cu un gust plăcut. Gustul sărat al mării neîncătușate încă de oameni.

fotografie de pe plaja

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post

Leave a Reply