Activitate STEM – Electromagnet

Adnana/ June 20, 2021/ STEM/ 0 comments

Acest proiect STEM a fost gândit de soțul meu la cererea băieților de a face împreună o invenție. Au reușit să adune repede piesele necesare, pentru că la ei jucăriile sunt făcute pentru a fi demontate, nu pentru a se juca, așadar orice mașinuță cu telecomandă e făcută bucățele de fiecare dată.  Măcar păstrează piesele într-o cutie și apelează la ea de fiecare dată când vor să facă o invenție. Așa au reușit să facă un electromagnet. 

electromagnet

Ce este un electromagnet?

Electromagnetul este un tip de magnet la care câmpul magnetic este produs cu ajutorul curentului electric. În general este alcătuit dintr-o bobină al cărei conductor va fi parcurs de curent. Pentru intensificarea și direcționarea câmpului magnetic, în bobină se poate introduce un miez de fier. Sistemul(ansamblul) bobina cu miez de fier parcursa de curent electric se numește electromagnet.

Sursa Wikipedia 

Materiale folosite pentru electromagnet

• Un șurub lung
• Conductor (sârmă
de cupru)
• Baterii
• Întrerupător 
(de la o mașinuță veche)
• Suport de baterii
(de la o mașinuță veche)

Cum îl montăm?

1. Răsucim sârma în formă de spirală în jurul șurubului.

2. Se conectează întrerupătorul la suportul de baterii

3. Sârma se leagă la baterii și la întrerupător. Cu cât sunt mai multe baterii, cu atât e mai puternic electromagnetul. 

A fost interesant, chiar și pentru cel mic (2 ani și jumătate), chiar dacă nu înțelege el încă principiile magnetismului. Era curios de felul în care erau atrase șuruburile, iar apoi, simplul fapt că la o apăsare de buton șuruburile cădeau, zdrăngănind și răspândindu-se, l-a amuzat teribil.

Pentru Filip, băiatul nostru cel mare (5 ani și jumătate) lucrurile au stat altfel. Deja el știe despre polaritate, despre cum și de ce se atrag și se resping magneții, iar faptul că a reușit să construiască un magnet cu ajutorul unor baterii și a sârmelor, fără a avea un magnet propriu-zis, a fost super fain.

În plus, timpul petrecut de tată alături de copii este de neprețuit. Acesta este un alt avantaj al activităților STEM, în afară de beneficiile aduse dezvoltării copiilor. Puteți petrece împreună timp de calitate, lucrând în echipă.

A fost un proiect simplu, rapid, dar de efect și care poate sta la baza unor invenții mai elaborate. 

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Citește și: Căluți din hârtie care merg singuri
Citește și: Curcubeul densității. Activitate STEM fără ulei
Share this Post

Leave a Reply