Activități STEM. Căluți din hârtie care merg singuri

adnana/ April 1, 2021/ Activități și jocuri pentru copii/ 1 comments

Am văzut acești căluți din hârtie care merg singuri într-un video și mi-am salvat ideea. Mi s-a părut super interesant, chiar uimitor și mi-i imaginam pe băieți cât de încântați vor fi vom face această activitate. 

Vă las aici site-ul de unde m-am inspirat! 

căluți din hârtie care merg singuri

Ai nevoie de:

  • riglă
  • creion
  • hârtie (dintr-un bloc de desen sau chiar cartonată)
  • foarfecă

Cum să faci căluți din hârtie care merg singuri

Pasul 1. Desenezi cu ajutorul riglei un dreptunghi cu lungimea de 15 cm și lățimea de 4,5 cm. 

Pasul 2. Împarți dreptunghiul în 3 coloane, a câte 5 cm. Atât coloana din stânga, cât și cea din dreapta vor fi și ele împărțite în câte 3 linii, fiecare având 1,5 cm. 

Pasul 3. Măsori 0,3 cm în fiecare colț al coloanelor din exterior, astfel încât să obții un triunghi.

Pasul 4. Decupezi dreptunghiul. Apoi liniile trasate in coloanele din stânga și din dreapta și micile triunghiuri. 

Te poți lămuri mult mai bine dacă privești imaginea! : ) ↓

schema căluți din hârtie care merg singuri

Cum funcționează?

Acești căluți din hârtie merg legănându-se înainte și înapoi datorită picioarelor care se curbează și cărora noi le-am dat forma potrivită. 

Când se balansează către dreapta, piciorul stâng nu mai atinge suprafața și se mișcă înainte. Apoi, invers. Și tot așa, până când căluțul cade de pe pistă sau își dă duhul și cade cu picioarele în sus, cum a făcut și unul dintre caii noștri. : ) 

Stați liniștiți, l-am resuscitat și a reluat cursa! P.S. Niciun animal nu a fost vătămat în urma acestei activități. : ) 

Este foarte important și unghiul pantei unde faceți hipodromul. Dacă veți alege o suprafață dreaptă, nu se va întâmpla nimic. Cei doi căluți din hârtie care merg singuri au nevoie de un plan înclinat și de forța gravitației care să îi ajute să galopeze! 

La fel de importantă este și textura suprafeței. Dacă alegeți o suprafață prea fină, căluții vor patina sau se vor răsturna. Noi am ales lemnul și a funcționat destul de bine 🙂

Vă las să urmăriți cursa la care au participat cei doi căluți de hârtie făcuți de noi! ↓↓↓

Tips & Tricks

→ Nu vă pierdeți entuziasmul în cazul în care nu vă iese din prima! E nevoie de puțin exercițiu până te prinzi cum să înclini suprafața, ce suprafață să alegi, cât de tare să îi dai startul balansului, etc. 

→ Dacă al tău căluț e încăpățânat și nu vrea deloc să pornească, asigură-te că picioarele sunt drepte și corect decupate. Le poți ajusta, rotunjindu-le. Principiul e același ca cel de la balansoar. 

→ Încearcă să ajustezi înălțimea capului sau a cozii. Ele ajută căluțul să aibă echilibru și înclinarea capului poate influența alunecarea sa. 

→ E de preferat ca hârtia să fie cât mai groasă, de aceea am specificat că puteți folosi foi din blocul de desen sau chiar o hârtie cartonată. 

De ce este o activitate STEM?

STEM este acronimul pentru Science, Technology, Engineering, Math. 

În locul educației clasice, în care fiecare disciplină este studiată separat, o activitate STEM presupune o abordare concomitentă și aplicată a acestor 4 discipline. 

Activitățile STEM își propun să învețe copiii să facă o conexiune între ceea ce învață la materiile școlare și lumea înconjurătoare. Cu alte cuvinte, aceste activități răspund întrebării: La ce o să mă ajute asta (matematica, fizica) în viață? : ) 

Ai nevoie de mai multe idei de activități? Citește și:
Cursa avioanelor de hârtie

avioane de hârtie

Poți încerca să faci și oobleck! Știi ce este cât de distractiv, dar și educativ?

oobleck

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post

1 Comment

  1. Pingback: Curcubeul densității. Experimentăm densitatea fără a folosi ulei. STEM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*