Joaca în noroi și beneficiile ei. Tu le cunoști?

Adnana/ June 13, 2020/ Jurnal de Viață la țară/ 1 comments

Tu te jucai în noroi când erai copil? 

Eu am crescut la bloc, aveam doar câteva băltoace în care să pleoscăim picioarele. Dar am descoperit joaca în noroi alături de cei doi băieței ai mei. Așa că pot spune că e super fun să te joci în noroi : ) Se simte fain, râzi cu gura până la urechi și îți poți imagina tot felul de jocuri. 

Nu mai e la fel de distractiv când trebuie să bagi porcușorii la spălat, iar noroiul e atât de gros încât poți înfunda cada. Dar vă promit că merită! 

picioare in noroi

De ce este important să îi lăsăm pe copii să se murdărească sau să se joace în noroi?

Sistemul imunitar al copiilor se maturizează în perioada copilăriei.

Conform Ipotezei Igienei (Hygiene Hypothesis), lipsa expunerii la anumiți germeni și un mediu excesiv curățat conduc la un sistem imunitar slăbit și sensibil. Astfel, copiii crescuți în astfel de medii sunt mai predispuși la îmbolnăviri sau pot dezvolta alergii. 

joc senzorial cu noroi

Ipoteza Igienei a fost introdusă de către David P. Strachan, profesor epidemiolog, la sfârșitul anilor 1980, în British Medical Journal. Profesorul a descoperit că, în familiile numeroase, s-au înregistrat mai puține cazuri de febră a fânului, întrucât mezinii erau mai expuși microbilor aduși de frații mai mari. (aici găsiți mai multe detalii)

Mai mult, un grup de cercetători din Anglia au descoperit că, bacteria numită Mycobacterium Vaccae, care se găsește în pământ, crește nivelul de serotonină din creier și scade nivelul de anxietate, în testele făcute șoarecilor. Serotonina este responsabilă pentru starea noastră de fericire. (sursa Wikipedia, aici)

În plus, joaca în noroi îi ajută pe copii să își dezvolte atât motricitatea fină, cât și cea grosieră. Gândiți-vă la formarea plăcintelor de noroi sau a jocului de rol, Bucătăria cu noroi

Dacă încă nu v-am convins, joaca cu noroi este o activitate senzorială foarte intensă, indicată pentru copii. Activitățile senzoriale ajută creierul copiilor să formeze noi legături neuronale, care conduc la dezvoltarea abilităților lingvistice, cognitive, sociale și emoționale. Mai mult, le hrănește creativitatea. (mai multe detalii aici)

joaca in noroi

Și totuși, cel mai important beneficiu este acela că cei mici se distrează, râd și își creează amintiri frumoase. Iar dacă participi și tu în mica noroială, îți garantez că vor ține minte o viață întreagă cum s-au jucat în noroi, împreună cu mami și tati. 

Dar gata cu teoria! Hai cu practica! Când a fost ultima oară când cei mici s-au jucat în noroi? Când a fost ultima oară când VOI v-ați jucat cu noroi? 

jocuri in noroi activitate senzoriala

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Citește și: Motive de recunoșstință pentru că stăm la țară
Citește și: Dulceață din flori de soc. Un gust pe care nu l-am mai întâlnit
Share this Post