Ipoteza Igienei a fost introdusă de către David P. Strachan, profesor epidemiolog, la sfârșitul anilor 1980, în British Medical Journal. Profesorul a descoperit că, în familiile numeroase, s-au înregistrat mai puține cazuri de febră a fânului, întrucât mezinii erau mai expuși microbilor aduși de frații mai mari. (aici găsiți mai multe detalii)
Mai mult, un grup de cercetători din Anglia au descoperit că, bacteria numită Mycobacterium Vaccae, care se găsește în pământ, crește nivelul de serotonină din creier și scade nivelul de anxietate, în testele făcute șoarecilor. Serotonina este responsabilă pentru starea noastră de fericire. (sursa Wikipedia, aici)
În plus, joaca în noroi îi ajută pe copii să își dezvolte atât motricitatea fină, cât și cea grosieră. Gândiți-vă la formarea plăcintelor de noroi sau a jocului de rol, Bucătăria cu noroi.
Dacă încă nu v-am convins, joaca cu noroi este o activitate senzorială foarte intensă, indicată pentru copii. Activitățile senzoriale ajută creierul copiilor să formeze noi legături neuronale, care conduc la dezvoltarea abilităților lingvistice, cognitive, sociale și emoționale. Mai mult, le hrănește creativitatea. (mai multe detalii aici)
Pingback: Rețeta bucuriei. Nu ai nevoie de multe lucruri ca să fii fericit