Idei de activități pentru coordonarea emisferelor cerebrale

Adnana/ May 23, 2023/ Activități distractive și educative, Activități și jocuri pentru copii/ 1 comments

În creierul nostru există mai multe părți diferite, cu roluri diferite. Avem emisfera stângă și cea dreaptă, avem creierul reptilian, cortexul prefrontal, amigdala etc..


Emisfera stângă
ne ajută să gândim logic, să formăm propoziții. Ea este cea logică, analitică, liniară(pune lucrurile într-o secvență sau ordine), dar și lingvistică.

Emisfera dreaptă este non-verbală, se ocupă de semnalele care ne ajută să comunicăm: expresii faciale, contact vizual, gestică, postură. Ea este specializată în creativitate, de emoții și amintiri. 

coordonarea emisferelor cerebrale
Sursa foto: Freepik.com

De ce este importantă coordonarea emisferelor cerebrale?

În cartea Creierul copilului tău, Dr. Daniel Siegel și Dr. Tina Payne Bryson spun așa:

„Cheia dezvoltării armonioase este de a ajuta aceste părți (n.r. partea stângă, partea dreaptă, creierul reptilian, creierul de mamifer) să lucreze bine împreună – să le integrezi. Integrarea ia părțile distincte ale creierului și le ajută să lucreze împreună, ca un întreg.” P. 22

 

Pentru ca cele două emisfere să funcționeze împreună cât mai bine, creierul trebuie să construiască mai multe conexiuni între ele. Aceste activități pentru coordonarea  emisferelor cerebrale asta fac: creează experiențe. Și datorită capacității creierului de a schimba pe tot parcursul vieții, aceste experiențe formează de fiecare dată noi conexiuni, ce duc la o refacere a traseelor neuronale”, așa cum spun și cei doi specialiști mai sus menționați. 

daniel siegel creierul copilului tau
Sursa foto: Libris.ro

„De exemplu, corpul calos este un fascicul de fibre care merg de-a lungul centrului creierului, conectând emisfera dreaptă cu cea stângă. Comunicarea ce are loc între cele două părți ale creierului se desfășoară prin aceste fibre, care le permit celor două emisfere să lucreze ca o echipă – exact ceea ce dorim pentru copiii noștri. Dorim să devină integrați pe orizontală, astfel încât cele două părți ale creierului lor să poată acționa în armonie. În acest fel, copiii își vor prețui și logica, și emoțiile; vor fi bine echilibrați și capabili să se înțeleagă pe sine și lumea în general.” (p. 37)

În Creierul copilului tău sunt dezvoltate 12 strategii de dezvoltare a creierului copilului, dar nu despre asta o să vă scriu astăzi. Ci despre câteva idei de activități și jocuri, menite să ajute cele două emisfere să comunice mai bine între ele și să se coordoneze.  

1. Trecerea peste linia mediană a corpului

Linia mediană a corpului este o linie imaginară trasată de sus în sus, care împarte corpul în două. Trecerea peste această linie imaginară se referă la exercițiile fizice sau activitățile în care mâna sau piciorul fac o mișcare în partea opusă a corpului. Exemplu: mâna dreaptă atinge piciorul stâng.  

Trecerea peste linia mediană a corpului este foarte importantă pentru dezvoltarea abilității de a folosi ambele părți ale corpului în același timp. Mai mult, ajută coordonarea și comunicarea dintre cele două emisfere ale creierului: emisfera stângă și cea dreaptă. 

coordonarea emisferelor cerebrale
Sursa foto: Bendybookworm

Această coordonare este vitală atât în activități din viața cotidiană (încălțatul șosetelor sau al pantofilor), dar și în activități de dezvoltare (scris, citit, decupat).

Gabriela Hranovschi, specialist Montessori și ghid pentru părinți, spune:

“Traversarea liniei mediane a corpului implică utilizarea ambelor emisfere cerebrale, ceea ce poate duce la o mai bună coordonare și echilibru, precum și la o mai bună capacitate de planificare și execuție a sarcinilor. De asemenea, această abilitate poate contribui la dezvoltarea abilităților cognitive și de învățare, precum și la o mai bună capacitate de a scrie și a desena.

Așadar, prin încurajarea și învățarea copiilor să traverseze linia mediană a corpului, putem contribui la o dezvoltare completă a lor, atât fizică cât și cognitivă.”

Doamna specialist ne dă chiar și un exemplu foarte fain de joculeț, în care copilul exersează într-un mod jucăuș această trecere a liniei mediane. Îl găsiți în acest video. 

Doamna specialist are multe sfaturi pentru părinți, o puteți urmări pe Instagram, aici

Tot în această categorie intră și exercițiile fizice pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem de la orele de sport:

→ Atingerea vârfului piciorului stâng cu mâna dreaptă și invers

→ Aplecări laterale

→ Fandări

→ Răsuciri

→ Bicicleta

coordonarea emisferelor cerebrale
sursa foto: YourTherapySource.com

Un alt exercițiu pentru coordonarea emisferelor cerebrale poate fi și acesta. Aveți nevoie doar de bandă adezivă. Sursa: aici

2. Mișcarea ambelor mâini în același timp

Aici am încercat trei variante, pe care vi le las și mai jos.

Prima este trasarea unor linii printre obstacole, folosind întâi mâna dreaptă, apoi pe cea stângă și, în cele din urmă, ambele mâini odată. 

A doua variantă este mișcarea concomitentă a mâinilor, în poziție deschisă (palma) sau în poziție închisă (pumn).

A treia idee de activitate pentru coordonarea celor două emisfere cerebrale este număratul și apoi ritmul creat în funcție de numărătoarea punctelor sau a cifrelor. 

De asemenea, pe YouTube am găsit mai multe variante de mișcări care ajută la coordonarea emisferelor cerebrale. Pot să vă zic un secret? Shhh! Multe dintre ele nu am reușit nici eu să le fac. Așadar, hai să ne lucrăm coordonarea 🙂

Și aici sunt câteva idei: uniți punctele, desenați cercuri:

Știu că sunt muuulte idei. Și uneori asta poate fi copleșitor. Dar puteți salva acest articol și puteți reveni la el, ori de câte ori aveți timp. Puteți încerca un joc în fiecare zi. O să fie distractiv, chiar și pentru voi, ca adulți. Sunt sigură că și noi avem nevoie de exerciții pentru coordonarea emisferelor cerebrale. 

Dacă v-a plăcut articolul, puteți să îl recomandați și prietenilor voștri! Spor la joacă!

Share this Post