Fetița și plapuma. De la bunica, la Confort Merino

Adnana/ October 6, 2022/ SuperBlog/ 0 comments

Demult, tare demult, o fetiță deschidea ușa căsuței de la țară, unde stătea bunica ei. Cu ochi mari și curioși, ea s-a oprit în prag și a privit. În stânga era o sobă albă, pe a cărei plită se odihnea o mămăliguță, ca floarea-soarelui de galbenă. Mirosea a porumb și a fum. Ciudat, dar suficient de îmbietor, cât să înghită în sec. După aceea, privirea a curs către patul de la perete, deasupra căruia era agățat un ștergar cusut de mamaia, cu flori colorate și mari.

Și apoi… apoi nu a mai înțeles ceea ce ochii i-au arătat. În fața ei se întindea, cât toată cămăruța, o plapumă întinsă pe niște… bețe. Ori așa păreau a fi. Plapuma era plină de ațe și de ace, ca un arici, încâlcit în ghemul căzut la picioarele fotoliului. Avea modele trasate cu creta, ca o piele năpârlită de șarpe, iar lâna era ieșită din ea pe alocuri, smocuri-smocuri, pesemne acolo încă nu ajunsese cusătura bunicii. Ochii i s-au făcut și mai mari de uimire, încercând, parcă, să absoarbă cu privirea toată tărășenia asta din fața ei, despre care avea să afle că se numea „gherghef”.

Curând avea să vadă, pas cu pas, cum ia naștere o plapumă din lână. Și mai curând, însă, avea să o simtă. Doamne, cât de grea era! În momentul în care bunica a învelit-o, parcă a pironit-o în locul acela al patului. A luat tot universul și l-a pus deasupra fetei rămase cu ochii în tavan, astfel că și salteaua, biata, gemea sub apăsarea plăpumii. 

Noaptea a fost grea. La fel de grea ca plapuma. La un moment dat, însă, când focul din sobă își dădea ultima suflare, iar nasul și mâinile fetiței, singurele rămase neînvelite și ușoare, începuseră să se răcească, când pisica a părăsit soba și s-a cuibărit lângă fetiță, aceasta și-a dat seama de puterea pe care o avea plapuma. 

Chiar dacă părea din plumb, plapuma din lână avea puterea de a o proteja și de a o încălzi plăcut.

A închis ochii, s-a învelit până în gât și visele au început să iasă la iveală, conturând țesături imaginare pe pereții camerei mici. 

Alarma a sunat, iar ea a oprit-o, cu ochii încă închiși. S-a cuibărit încă puțin în pilota din lână, atât de călduroasă și moale, trăgându-și-o până la nas și inspirând adânc mirosul acela de somn bun. În minte i-a fulgerat imaginea din copilărie, cu ea în patul bunicii, sub plapuma de plumb. A zâmbit și s-a dat jos din pat. În cameră era destul de rece, dar dormise atât de bine, încât temperatura scăzută nu a deranjat-o. Și-a luat halatul, papucii și a mers în bucătărie să își facă o cafea, înainte de a îi trezi pe copii.  

Tu știai că o temperatură mai scăzută în camera în care dormi te poate ajuta să te odihnești mai bine și să intri în acele faze mai profunde ale somnului?

Știai și că nu trebuie să dârdâi de frig ca să poți dormi în acea temperatură scăzută? E de ajuns doar o pilotă din lână, de la Confort Merino.

Lâna are proprietăți de termoreglare. Când este cald, lâna eliberează căldură în afara corpului, iar când este frig, o păstrează. Cu alte cuvinte, la tine sub pilotă e cald și bine, în timp ce în camera e mai rece, temperatura ideală pentru un somn mai odihnitor. Datorită produselor din lână poți câștiga până la o oră de somn profund în fiecare noapte!

plapuma
Sursa foto: Confort Merino

Înainte să iasă pe ușă, îl vede cu coada ochiului pe motanul Rudolf, întins ca o plăcintă cu mere în mijlocul patului. Cu labele din față întinse și cu capul pe spate, bietul de el obosise deja și avea nevoie de un pui de somn. Măcar de n-ar lăsa atât de mult păr… A luat ușor motanul moale ca o cârpă și l-a pus pe pernuța lui, apoi a scos pilota și a întins-o pe balcon, la aerisit, deschizând geamul. Pentru că, da! Întreținerea lânii nu e costisitoare. Nu ai nevoie de un raft de detergenți bio, speciali și scumpi. E suficient să o aerisești. În cazul în care, să spunem că mezinul varsă lapte pe pilotă, e suficient să utilizezi apă călduță pe zona afectată.

https://www.confortmerino.ro/blog/articole-despre-lana

Ziua ei a fost lungă și grea, cam ca plapuma aceea a bunicii, care nu îi dă pace nici acum. Ce binecuvântare că oamenii nu au renunțat la lână și la proprietățile ei, dar că au reușit să o facă atât de ușoară și de plăcută, așa cum e lâna merinos! Confort Merino a lansat o nouă colecție, Confort Lana, cu o umplutură îmbunătățită, datorită modului de prelucrare și a dispunerii firului de lână pieptănată după metoda 3Directions. Astfel, pilota are o capacitate de termoreglare superioară, se mulează foarte ușor după forma corpului, iar umplutura are o rezistența sporită la rupere.

https://www.confortmerino.ro/blog/articole-despre-lana/confort-lana-noua-colec%C8%9Bie-confort-merino

Confort Merino
Sursa foto: Confort Merino

Ajunsă acasă, a făcut o baie fierbinte, pentru a se relaxa, dar și pentru a ajuta corpul să se pregătească pentru somn.

Apoi a setat centrala pe 19 °.

“Hm… Nu, e prea rece.”, s-a gândit ea.

“Mai bine rămân tot la 20°. Voi trece la 19°, săptămâna viitoare”, i-a trecut prin gând. Știa că o temperatură de 19° grade este optimă, dar i se părea prea frig, așa, dintr-o dată. Treptat e mai bine, doar a ajuns la 20°, deși era obișnuită cu minim 22°!

A stins lumina pentru ca somnul să vină mai repede, lăsând doar lampa de veghe aprinsă, iar aceasta a îmbrăcat camera cu o lumină caldă și plăcută. De sub pilota de lână s-au ivit două căpșoare vesele și un cap mai somnoros. Căpșoarele chicoteau, numai puse pe somn, nu erau. A zâmbit și ea cu complicitate și s-a cuibărit lângă ei în pat, punându-și pilota pe cap, începând să împartă pupici obrajilor care își așteptau porția de pupici de noapte bună, apoi, ea și băiețeii au trecut la somnorosul tati. Au ieșit de sub pilotă pentru o gură de aer, apoi au ales povestea de seară și cuvintele răsărite din carte au început să umble pe pereți, întruchipând personaje colorate. Ce cald și bine era acolo, sub pilota lor! Ce cald și bine era în sufletele lor! 

Pilotele din lână merinos de la Confort Merino sunt călduroase, fără a fi grele, ca plapuma bunicii.

Sunt călduroase, dar nu te fac să transpiri. Lână are o capacitate mare de absorbție a umezelii – poate absorbi mai multă umezeală (33%) decât alte fibre naturale, cum ar fi bumbacul (10%) sau puful (5%).

Tocmai datorită faptului că elimină umezeala și că permite aerului să circule, lâna este antimicrobiană, rezistentă la mucegai și hipoalergenică. Ea nu reprezintă un mediu favorabil pentru acarieni.

Bunicii și străbunicii noștri nu au ales degeaba această fibră naturală pentru a se încălzi. Oamenii moderni nu au făcut decât să îmbunătățească procesul și să ajungă la o variantă care oferă confort, pe lângă căldură. Confort Merino oferă produse lucrate manual, la Piatra Neamț, folosind lână de la fermieri din Sudul Europei, inclusiv din România, iar partenerul implicat în prelucrarea acestei lâni este tot o familie de români, cu tradiție în procesarea lânii.

Bunica mea făcea plăpumi. Eu am văzut ghergheful și am rămas uimită de el. Am simțit greutatea plăpumii. 

Ce bine că acum lâna merinos și Confort Merino au luat greutatea aceasta de pe umerii noștri! Măcar de ar mai fi ceva în lumea aceasta, care să ia atât de ușor greutățile de pe umerii noștri...

Surse: Confort Merino, Canva

Acest articol a fost scris pentru cea de-a doua probă a concursului SuperBlog 2022. 

Citește și: Mamaie

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*