Exercițiu de mindfulness. Lecția de muzică

Adnana/ July 20, 2020/ Părți din mine/ 0 comments

În școală, pentru mine, muzica semăna, pe de o parte, cu matematica. Adică mi se părea la fel de complicată. Și să știi că mi-a plăcut matematica, motiv pentru care am făcut liceul la o clasă cu profil mate-info. Dar muzica nu îmi plăcea.

Pentru că eu simțeam că muzica este parte a unui talent cu care te naști și pe care îl explorezi de-a lungul vieții. Muzica nu mi părea făcută pentru a fi învățată, ci trăită, simțită și împărtășită.

Încă mai cred acest lucru. 

Ai ascultat vreodată muzica din jurul tău?

Știi deja că pandemia m-a făcut să mă îndrept mai mult către natură. Și, ca un exercițiu de mindfulness, am început să ascult. Să aud.

Închid ochii și respir adânc.

Acum aud muzica pădurii.

Cântecele păsărilor. Atât de multe sunete contopite într-un mod atât de armonios…

Foșnetul frunzelor atunci când adie vântul.

Țârâitul greierilor.

Sunetul vântului.

Și, în antiteza cu definitia muzicii… Poți auzi liniștea pădurii. Chiar așa. Un moment parcă sincronizat în care toate sunetele se opresc, de parcă partitura a înghețat pentru câteva secunde. Dirijorul și întreaga lui orchestră au rămas stane de piatră.

Păsărele, frunze, greieri și vânt, rămase nemișcate ca într-un stop cadru: Două rândunele dolofane ce cântă la violoncel, câteva mierle la vioare și o bufniță la contrabas. Două ciocănitoare la tobe, în stânga. O crenguță de salcâm ce ține talgerele și 4 frunze de dud ce țopăie vesele împreună cu o o gașcă de greieri pe clapele unui pian. Vreo două ciocârlii țin naiul și flautul. Sticleții sunt chitariști. Iar Vântul, dirijorul, a rămas prins între filele partiturii. Vezi și tu?

Apoi… Marea. Alt “gen muzical”.

Valurile, cu fâșâitul lor unic, pe care îl poți ghici cu ochii închiși.

Pescărușii.

Și, din nou, vântul. Care aici sună altfel. E mai tăios, mai gălăgios.

Aici nu mai avem orchestră. Ei sunt o trupă ce nu s-a decis încă ce gen să abordeze. Într-o zi sunt pe blues, altă dată pe trance…Sau chiar pe rock, când vin și soliștii: Tunetul și Trăsnetul. 

Muzica orașului. Claxoane, voci, radio, motoare.

Muzica satului. Cocoși, păsărele, drujbe, vaci și cai.

Muzica propriei tale case. Vocile copiilor. Melodiile tale. Sunetul mașinii de spălat. 

Fă și tu exercițiul asta de mindfulness. Când stai la semafor și aștepți. Când te dor ochii de la laptop. Când dai scroll pe Facebook sau citești o carte.

Închide ochii și inspiră. Ascultă. Expiră. Ascultă. Imaginează-ți. Joacă-te. Lasă notele să te conducă…

Share this Post

Leave a Reply