Cuvintele sunt pline în cărți, fie ele tipărite, electronice sau audio

Adnana/ November 9, 2022/ SuperBlog/ 0 comments

Sunt fata al cărei nume e amestecat în cerneala unei cărți: romanul Toate pânzele sus, scris
de Radu Tudoran. Sunt Adnana.

Sunt femeia pe care destinul se încăpățânează să o aducă în paginile cărților, printre litere
și înțelesuri, printre cuvinte pline. Pe care scrisul a făcut-o să se redescopere.

Citesc încă de când eram mică, iar Jules Verne este cel care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la cărți pentru copii. Iubeam să îmi imaginez universul creat de el din cuvinte. Cuvinte-imagini, cuvinte-lumi și cuvinte-trăiri.

Sursa foto: Editura NICULESCU

Acum absorb fiecare firimitură de timp apărută printre treburile zilnice, pentru a putea citi o pagină. Sau pentru a asculta o pagină, în timp ce fac altceva. Iar în mașină îmi păstrez Kindle-ul, un e-reader care mă ajută să citesc ce vreau, în funcție de dispoziția pe care o am. În felul acesta, mă înconjor de cărți, în toate felurile în care poți “citi” acum. 

Fiecare carte tipărită, electronică sau audio are farmecul ei.

Un cititor pasionat știe să guste din fiecare, atât cât are nevoie. Știe să simtă mirosul cărții pe paginile căreia cerneala încă nu s-a uscat. Știe să se lase purtat în trecut cu mirosul unei cărți vechi, imaginându-și prin mâinile câtor oameni a trecut acea carte. Câți au atins paginile și au ținut cartea la capul lor, noaptea.

O carte tipărită îți oferă o experiență senzorială aparte: de la miros, care pe mine mă cucerește de fiecare dată, la simțul tactil – prin felul în care poți simți coperta și paginile cărții, imperfecțiunile hârtiei care se unduiește sub degetele mele. 

cărți vechi
Sursa foto: Pixabay

Un cititor pasionat știe să aprecieze și un e-book. Pentru că un e-book e la fel de plin precum cuvintele. Un cuvânt conține atât de multe. Înțelesuri, emoții, imagini, sunete sau gusturi. Universuri sau vieți. Asta fac și aceste cărți electronice. Sunt ferestre către nenumărate scene, către nenumărate sentimente sau tipuri de cunoaștere. Sunt uși prin care Alice intră în Țara Minunilor. Eu așa îmi imaginez cartea electronică. O ușă a tehnologiei, care se deschide acolo unde doar visezi cu ochii minții că vei ajunge.

Un e-book îți oferă o carte, în funcție de cum te simți, fără să fii obligat să cari după tine sacoșe întregi cu cărți. Vrei să citești ceva de parenting, pentru țipetele copilului care tocmai ce are un tantrum. Vrei să citești o poveste de dragoste, care să te emoționeze sau vrei să te dezvolți personal. Ai totul acolo. 

kindle
Sursa foto: Pixabay

Iar un audiobook este varianta care oferă ceea ce lipsește fiecărei persoane din zilele noastre: timp. O carte audio te ajută să economisești acest nisip pe care îl scăpăm printre degete, și pe care îl trăim încordați și concentrați să nu îl pierdem din pumn.

O carte în format audio îți eliberează mâinile, dar îți umple urechile cu ceea ce simți că vrei să auzi, fie ea carte de ficțiune sau de dezvoltare personală

Când poți asculta un audiobook:

∴ Când gătești

∴ Când speli vasele

∴ Când conduci

∴ Când faci sport

∴ Când te plimbi

editura niculescu

Nu cred că există rețeta perfectă a împletirii tradiționalului cu tehnologia. Fiecare dintre noi
folosește toate aceste 3 modalități în care putem citi o carte și fiecare îl simte într-un mod diferit. E absolut normal! Cititul este personal. Cititul este subiectiv. Așa că, și felul în care citim este la fel de subiectiv. Unii pot prefera e-book-ul, alții audiobook-ul, în timp ce unii nu se pot dezlipi de cartea tipărită.

De aceea, e o bucurie că acum putem găsi toate aceste tipuri de cărți într-un singur loc, la Editura NICULESCU.

La Editura NICULESCU găsiți cărți de dezvoltare personală sau fantasy, cărți pentru copii și cărți școlare, atât în format tipărit, cât și e-book sau audiobook!

Noutățile lunii noiembrie împletesc 3 stiluri diferite, pentru toate gusturile, fie că îți place un thriller sau o carte de ficțiune. De aceea, luna aceasta veți descoperi:

Cealaltă soră Bennet”, de Janice Hadlow

„Masacrul de la Two Storm Wood”, de Philip Gray

„Obsesie”, de Carola Lovering 

cărți
Sursa foto: Editura NICULESCU

Personal, eu rămân îndrăgostită de cartea tradițională, tipărită, pentru că mirosul cărții îl simt ca parte din carte, din poveste și el mă ajută să intru mai ușor în starea specifică fiecărei cărți în parte. Totuși, mă folosesc și de cărțile electronice sau de cele audio. Folosesc audiobooks atunci când fac treburile casnice și citesc e-books atunci când plec undeva sau dacă stau prea mult timp în trafic.

Cărțile s-au schimbat, au evoluat și ele, odată cu noi. Dar acesta nu e un lucru rău, dimpotrivă. În felul acesta, ele țin pasul cu noi, asigurându-se că și generațiile noi vor avea acces la lectură, fie ea tipărită sau pe un ecran.

Eu consider că tipărirea cărților nu va dispărea niciodată, iar Editura NICULESCU poate întări această convingere prin experiența adunată în cei 30 de ani de când este prezentă în piața de carte. Întotdeauna vor fi oameni care vor alege atingerea și mirosul unei cărți. Mai mult, cărțile pentru copii nu vor putea fi înlocuite de cărți electronice. În primul rând, pentru a diminua timpul petrecut în fața unui ecran. Sunt multiple studii care susțin acest lucru. În al doilea rând, pentru că o carte pentru copii conține ilustrații, acest element indispensabil într-o carte destinată celor mici. Imaginile poartă în ele mesaje, captează atenția copilului și îl ajută să își creioneze în imaginație întreaga poveste ori să înțeleagă mai bine concepte de cultură generală. 

cărți editura niculescu
Sursa foto: Editura NICULESCU

Sub umbrela Editurii NICULESCU, la secțiunea Cărți pentru copii stau frumos așezate cărți de cultură generală, de limbi străine sau cărți cu activități și jocuri, întrucât ei doresc să asigure copiilor o educație completă, aducând titluri esențiale pentru a afla mai multe despre lumea înconjurătoare, despre istorie sau despre propriul corp.

Printre preferatele noastre se află cărțile cu activități STEM. Aceste tipuri de activități și de experimente mă ajută să le arăt și să le explic copiilor foarte multe concepte științifice și nu numai, care altfel ar fi mai greu de înțeles sau de învățat.

O astfel de carte este și „Transformă știința în artă! Ghid esențial STEAM”, pe care o puteți primi cadou în perioada 11-13 noiembrie. În aceste 3 zile are loc campania de Black Friday a celor de la Editura NICULESCU și toate titlurile sunt la reducere de 50%. În plus, la fiecare comandă plasată primești cadou o carte, la alegere din lista lor. 

Bineînțeles că le-am insuflat și copiilor mei această iubire pentru cărți, iar serile noastre se încheie întotdeauna cu o carte citită, alături de un audiobook.

Atunci când le citesc băieților mei, ne conectăm. Cuvintele poveștii ne apropie într-un mod în care doar o carte o poate face, cuibăriți acolo, unul lângă altul, privind imaginile și teleportându-ne și noi în acea lume. Ilustrațiile unei cărți pentru copii sunt la fel de importante precum cuvintele. Ilustrațiile îl ajută pe copil să înțeleagă mai bine, îi oferă o direcție spre care să își îndrepte caleașca imaginației. De aceea, cred că tipărirea cărților nu va înceta niciodată. Iar un audiobook, după ce terminăm cartea, este felul în care ne lăsăm purtați spre lumea viselor. De foarte multe ori adorm și eu, odată cu ei, ascultând povești. Este atât de plăcut și de relaxant! Te invit și pe tine să încerci asta, măcar o dată. 

Așadar, indiferent  de formatul cărții pe care vrei să o citești, tipărită, e-book sau audiobook, intră pe Editura NICULESCU și creează-ți un wishlist. Sezonul rece ne ține mai mult în casă, așadar ai nevoie de o „provizie” de cărți.

Ia-ți o carte, un e-reader sau pune-ți căștile și stai la căldură, în pătura preferată, în locul tău preferat din casă! E terapie pentru suflet! 

surse foto: 

  • Editura NICULESCU
  • Canva
  • Pixabay

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 15 a concursului SuperBlog 2022. 

Share this Post

Leave a Reply