Semnificația Paștelui pe înțelesul copiilor

Adnana/ April 12, 2020/ Cu și despre părinți/ 4 comments

Deoarece peste o săpămână vom sărbători Paștele, încep de astăzi o serie de articole dedicate acestei sărbători și aș vrea să încep cu întrebarea: Cum le explicăm copiilor ce înseamnă Paștele?

Majoritatea copiilor de acum asociază Crăciunul cu Moș Crăciun și cadourile aduse de acesta, iar Paștele cu venirea Iepurașului.

Eu sunt de părere că, pe lângă aceste personaje magice care le dezvoltă imaginația, copiii ar trebui să știe și ce semnifică fiecare sărbătoare în parte. Să știe obiceiurile și tradițiile fiecăreia și să își creeze alături de familia lui propriile tradiții pe care să le urmeze an de an, astfel încât, atunci când va fi mare să își aducă aminte cu drag de acele perioade.

Dacă la Crăciun este simplu să îi povestești copilului despre Nașterea lui Iisus Hristos  deoarece este o Sărbătoare înconjurată de veselie, voie bună și el o poate corela cu nașterea unui bebeluș, un moment pe care el îl poate cunoaște din realitatea zilnică, la Paște se schimbă puțin lucrurile.

Este dificil să îi explici unui copil sub 5 ani despre detaliile dureroase ale acestei Sfinte Sărbători, de aceea eu aleg să scot în evidență următoarele aspecte:

*dragostea lui Dumnezeu pentru oameni și să îl învăț mai multe rugăciuni

*noțiunea de faptă bună și faptă rea, pentru că acum Filip e destul de mare și poate face diferența între ele

*trădarea – el știe sau începe să știe ce este încrederea și de aici pot porni să îi explic și câte ceva despre trădare

*Învierea – i-am explicat de multe ori până acum ce înseamnă moartea, ce se întâmplă cu sufletul, cu corpul, iar întrebarea lui de fiecare dată a fost dacă nu cumva există și scări pe care să cobori de Sus, din Cer, de la Îngerași după ce mori. Deci va fi cel puțin interesant să îi spun și că se poate învia. : ) Dar știe despre Iisus și sper că va înțelege ceea ce trebuie.

*obiceiurile și tradițiile aferente acestei sărbători, cu mențiunea că anul acesta nu le vom putea face. De exemplu: trecutul pe sub masă, luatul Luminii, bucățelele de Paște pe care le mâncăm dimineața

Un alt aspect important este acela că încă de când sunt mici trebuie să vorbim cu ei și să le explicăm, întrucât deși nu vor înțelege tot pe moment, rezultatele se vor vedea în timp.

În plus, Dumnezeu nu trebuie să fie un subiect discutat doar de Crăciun și de Paște, indiferent dacă noi suntem sau nu credincioși, dacă mergem sau nu la biserică. Consider că cei mici trebuie să știe originea noastră, atât din punct de vedere religios, cât și științific, iar când vor fi mai mari, vor reuși să filtreze singuri informațiile.

Alt mod potrivit pentru a le povesti copiilor despre Paște, este cititul. Am găsit câteva cărticele potrivite pentru copii despre care o sa vă vorbesc în articolul viitor. 

Share this Post

4 Comments

 1. In asentiment cu tine, Adnana!
  Ba mai mult, incerc sa nu asociez prea mult iepurasul cu Pastele; traditie preluata de la americani.
  Pastele inseamna cu totul altceva decat iepurasul care aduce cadouri.

  1. Exact…Te pup! Sa aveti Sarbatori linistite si multa sanatate!

 2. Ma bucur ca ai astfel de abordari! Copiii nostri sunt niste omuleti …niste oameni mari – mici! Si tot ceea ce le povestim inmagazineaza in cutiuta lor, care creste odata cu ei. Si pe masura ce aduna cunostinte, explicate pe intelesul lor, cu seriozitate, dar zambet in privire, vor conexa informatiile. Si toate, adaugate la ceea ce vad si ce aud.
  Te imbratisez cu drag. Mult succes!

  1. Multumesc mult!

Leave a Reply