21 de activități educative și distractive pentru copii

Adnana/ July 30, 2021/ Activități distractive și educative, Activități și jocuri pentru copii/ 2 comments

M-am gândit să adun într-un articol toate ideile de activități educative și distractive pe care le-am făcut cu piticii și le-am postat doar în social media.

Sunt activități interesante, ce dezvoltă fie motricitatea fină, fie percepția asupra obiectelor sau, pur și simplu, ne-am jucat învățând și experimentând. 

Cuprins

1. Învățăm planetele - varianta cu plastilină de casă

Cu ajutorul plastilinei făcută în casă, am făcut biluțe de dimensiuni diferite. Le-am pus apoi la cuptor la 100 de grade până ce s-au uscat.

După uscare, le-am pictat pe fiecare și am început să ne jucăm. 

Rețeta plastilină:

1 măsură făină

¼ măsură sare

½ măsură apă fierbinte

2 linguri ulei de gătit

Peste ingredientele uscate le adăugați pe cele lichide și frământați bine. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adăugași făină până ce nu se va mai lipi de mâini. 

activități educative planete

2. Învățăm planetele- varianta croșetată

Cu ajutorul unei idei de pe net și al mamei mele, care se pricepe la croșetat, am reușit să facem un Sistem Solar croșetat, care poate fi folosit pentru învățarea kinestezică a planetelor. Cum facem asta?

Puteți arunca biluțele-planete de la unul la celălalt, cerându-i copilului să îți arunce o anumită planetă.

Puteți face un joc de rol, în care unul dintre voi e Soarele, iar celălalt e planeta Pământ și așa poate învăța despre rotația Pământului în jurul axei sale, dar și în jurul Soarelui. 

3. Treasure hunt pe culori

O activitate care ne conectează cu natura, dar totodată și o experiență senzorială și interesantă! Fie ca sunteți în curte, în parc sau în drumeție, căutați în drumul vostru câte o floare, frunză sau pietricică de culori diferite. Vă ajută dacă aveți o fișă a culorilor, unde să puteți așeza fiecare comoară găsită la culoarea corespunzătoare!

treasure hunt

4. Treasure hunt senzorial

Acest joc se realizează la fel ca cel precedent, doar că, de această dată, comorile adunate vor fi alese în funcție de textura lor: moale, tare, înțepător, buretos, fin, aspru, etc. 

Această idee face parte din ideile noastre de activități educative întrucât este o experiență senzorială intensă, frumoasă și care ne conectează cu natura. 

sensorial treasure hunt

5. Tablou cu păpădii

De fapt, e un tablou 3D, căci păpădiile vor fi introduse într-un carton, pe care trebuie să îl perforezi înainte cu numele celui mic sau cu orice formă dorești. Poate fi un fluture, o floare sau o frunză.

Eu am găurit cartonul cu ajutorul unei șurubelnițe.

activități păpădii

6. Cutia misterelor

Este vorba despre o cutie în care pui diverse obiecte, cu texturi cât mai diferite.

Copilul trebuie să ia cate un obiect din cutie, aceasta fiind decupată astfel încât el să nu vadă ce alege și să ghicească bazându-se doar pe simțul tactil. 

7. Ghici, ghici, ce-i aici?

Mai simplu de atât nu poate fi. Legat la ochi, cel mic trebuie sa pipăie câte un obiect și să ghicească ce este fiecare. Opțiunile sunt extrem de multe, pentru că de la simțul tactil, puteți deriva și la miros sau la gust. Chiar e interesant! 

Noi am încercat cu jucării, apoi am trecut la fructe, unde am folosit atât simțul tactil, dar și mirosul și gustul. E o experiență intensă pentru cel mic, atât timp cât nu poate vedea, el se va concentra pe celelalte simțuri. 

activități simțuri

8. Desenăm umbre

De-a lungul timpului, am făcut multe activități de asociere a umbrelor. Dar acum, am desenat chiar noi umbrele frunzelor, si apoi am urmărit cum se schimbă acestea în funcție de poziția soarelui. 

activități educative pentru copii

9. Frunze...sărate

Trasăm conturul frunzelor. Apoi aplicăm lipici și deasupra acestuia, sare. Este o activitate senzorială foarte interesantă. In plus, iarna o putem adapta și putem realiza fulgi de zăpadă. 

activitate senzorială

10. Activități educative cu nasturi

Pentru copiii mai mari, puteți crea diverse forme cu ajutorul nasturilor: căsuța, soare, mașinuța sau puteți coase un nasture împreună.

Pentru cei mici, puteți să sortați nasturii în funcție de culoare sau în funcție de mărime: mic, mijlociu, mare.

activități educative cu nasturi

Cum ți se par până acum aceste activități educative și distractive?

11. Pictura pe gheață

O bucată de gheață poate fi extrem de antrenantă atunci când vine vorba de pictat. Se simte interesant, iar culorile parcă prin viață. 

Iar vara este fain să privești felul în care se topește gheața și se amestecă împreună cu acuarelele.

pictură pe gheață

12. Parcăm mașinuțele

Un joculeț cu mașini foarte util pentru învățarea literelor sau a culorilor.

Litere: Lipim pe fiecare mașinuță câte un sticker cu câte o literă. Pe o foaie desenăm o parcare, iar fiecare loc al parcării este marcat cu câte o literă. Apoi parcăm fiecare mașinuța la litera corespunzătoare.

Culori: În cazul culorilor, colorăm locurile de parcare și parcăm fiecare mașinuța pe culoarea corespunzătoare.

parcăm mașinuțele

13. Exersăm alfabetul - activitate senzorială

Pe o foaie pe care ai scris în prealabil numele copilului sau ceva semnificativ pentru voi, forme geometrice sau desene, copilul va trebui să așeze cereale, pietricele sau orice vă mai trece prin gând pe modelul deja trasat.

Este o activitate foarte bună pentru exersarea motricității fine, pentru a crește nivelul răbdării și cel al concentrării, de aceea noi am inclus-o în lista noastră de activități educative. 

activități educative pietricele

14. Bandajează ursulețul

Materiale necesare: foaie, plasturi, creioane

Cum se joacă?

Pe o foaie, conturați și colorați un ursuleț. Apoi plasați pe ursuleț forme geometrice sau adunări.

Pe plasturi desenați aceleași forme geometrice sau răspunsul adunărilor.

Cel mic va trebui să lipească fiecare plasture în dreptul formei geometrice sau a adunării corespunzătoare, după caz. 

activități educative
Ursulețul cu adunări
activități pentru copii
Ursulețul cu forme geometrice

15. Matematica în mișcare

Adică învățăm să adunăm, jucându-ne!

Ai nevoie de câteva biluțe colorate, de câteva cutii care să corespundă culorilor biluțelor și de bilețele pe care să notezi adunări sau scăderi.

Fiecărui rezultat al operațiilor aritmetice îi va corespunde câte o culoare, iar copilul va trebui să arunce biluța de culoarea corectă în cutia corespunzătoare. 

16. Matematica pe culori

Pe o fișă printată pentru “Do a dot”, sau desenată de către tine, poți trece cifre, care vor fi rezultatele câtorva adunări sau scăderi pe care le vei scrie deasupra desenului.

Fiecărui rezultat îi vei atribui o culoare, iar copilul va trebui să coloreze fiecare bulinuță corect, în funcție de rezultatul adunării sau al scăderii. 

activități matematică

17. Racheta Jupiter

Așa am denumit noi acest experiment, unde este vorba de fapt de o rachetă și de reacția dintre oțet și bicarbonatul de sodiu.

Materiale necesare: Oțet, bicarbonat de sodiu, o sticlă de plastic, 3 creioane, scotch, un dop de plută

Cum se face racheta?

Cele 3 creioane trebuie lipite pe sticla de plastic, astfel încât să formeze un trepied, care să susțină sticla întoarsă invers.

Apoi…mai trebuie doar să lansăm racheta.

Adăugăm oțetul în sticlă, după care punem și bicarbonatul. Cât mai repede, punem și dopul de plută și întoarcem invers sticla.

Datorită reacției, dopul de plută va zbura și va propulsa sticla sus! 

proiect stem

18. Pictăm cu picioarele

Poate sună ciudat sau chiar inutil. Dar a fost super distractiv! Mai mult, sunt exersate musculatura  piciorului și precizia acestuia, iar de creativitate, nu mai spun! : )

Materiale necesare: Pensulă, acuarele, foi de desen, scaun si scotch. 

Foaia se lipește de parchet cu ajutorul scotch-ului, ca să nu alunece. 

Restul…e artă : ) 

pictăm cu picioarele

19. Curățăm dinții și mâinile

Ai nevoie doar de câteva tipare printate sau desenate de tine și de folii transparente.

Modelul (dințișorii sau palmele) sunt introduse în câte o folie transparentă. Apoi, cu ajutorul unui marker pentru whiteboard desenezi cariile sau microbii de pe mâini.

Copiii vor trebui să spele bine dinții cu ajutorul unei periuțe de dinți mai veche, iar pălmuțele vor și șterse cu șervetele umede. 

activitate igienă

20. Decupează coama leului

E un exercițiu simplu, dar care îl învață pe cel mic să decupeze, să își dezvolte musculatura mâinii, dar care este și distractiv, pentru că transformăm decupajul într-un animăluț drăguț, leu – în cazul nostru.

Coama leului este formată din mai multe benzi pe care sunt desenate modele, iar copilul trebuie să decupeze fiecare bandă conform modelului. 

decupăm leuțul

21. Pescuitul cu obstacole

Acest joc îl va ajuta pe cel mic să învețe să aibă răbdare, precizie și îi va dezvolta motricitatea fină și coordonarea mână-ochi.

Materiale necesare: Coș de rufe, sfoară, lingură, biluțe sau jucării mici

Puneți jucăriile în coșul de rufe. Prin orificiile coșului de rufe, legați sfoara astfel încât sa fie un traseu cât mai dificil până la fundul coșului. Cel mic va trebui să ia jucăriile cu ajutorul lingurii.

pescuit cu obstacole

Acestea au fost ideile noastre de activități educative. De ce le numesc așa?

Pentru că fiecare joculeț îl învață pe copil câte ceva, de la răbdare, la motricitate, de la știință la matematică. Partea distractivă este că toate aceste lucruri învățate sunt adăugate în sertărașele din capul lor prin joacă. Ce înseamnă asta? 

Înseamnă că le vor memora mult mai ușor, că le vor aplica și vieții cotidiene și că…vor râde! : ) 

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post