Cascada Pruncea (Cașoca) – Uimitorul județ Buzău

Adnana/ November 19, 2021/ Locuri numai bune de explorat/ 1 comments

Cascada Pruncea este una dintre comorile județului Buzău. 

De câțiva ani am început să explorăm acest județ, datorită faptului că am renovat căsuța de la țară a bunicilor, iar aceasta se află aproape de granița dintre județul Prahova și județul Buzău. 

Găsiți toate aventurile noastre în secțiunea Jurnal de Viață la Țară a blogului. 

Cascada Pruncea a fost o surpriză. Nu ne așteptam să fie atât de uimitoare, atât de specială și atât de accesibilă. 

cascada Pruncea Cașoca

Cum ajungi la Cascada Pruncea (Cașoca)

Pe drumul DN 10, după ce treci de Nehoiu și deja vezi barajul Siriu, trebuie să o iei la dreapta. Există și un indicator. Puteți folosi ca punct de reper și Cabana “14 Scaune”, care se află în apropiere. Pe Waze găsiți cascada la o simplă căutare. Din București faceți în jur de 3 ore și puțin, obiectivele turistice sunt multe în zonă, așa că vă sugerez ca această excursie să aibă cel puțin 2 zile, pentru a vă putea bucura de fiecare în parte. 

Partea foarte bună a acestei excursii este că poți ajunge foarte ușor și cu mașina, chiar lângă cascadă, dacă nu vrei să faci o excursie prin pădure pe jos. Peisajul este dintr-o poveste, iar râul Cașoca formează mici cascade și de-a lungul traseului. 

cascada Pruncea
Apa era incredibil de atrăgătoare pentru copii. Și, până la urmă, tot am plecat cu ei uzi

Am avut parte de o surpriză plăcută, întrucât zona din apropierea cascadei este frumos amenajată, cu băncuțe și mese făcute din trunchiuri de copaci, există coșuri de gunoi și niște trepte, pentru a facilita accesul lângă cascadă. 

zona de picnic
accesul la cascada Buzău

Cascada Pruncea este ascunsă într-o stâncă, impresionantă la vedere, dar care poartă și o poveste în spatele ei. Se spune că aceea era ascunzătoarea unui vestit haiduc, Negoiță Gheorghelaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Sursa aici

cascada

Vă recomand să aveți la voi apă și câte ceva pentru un picnic, căci e foarte plăcut să stai la una dintre măsuțe, să admiri cascada în toată măreția ei, să o asculți și să îi simți răcoarea. 

Noi am fost la începutul lunii Noiembrie și am avut noroc de o zi călduță și însorită. 

Pădurea își pierduse culorile, care se mutaseră pe jos. Păturica de frunze ce acoperea pământul era, parcă, pictată. Iar când adia vântul, puținele frunze rămase pe crengi își luau la revedere într-un dans amețitor, alăturându-se surorilor, pe jos. Ai fi putut să spui că ploua…cu frunze. 

Ah, să nu uit! Pe lângă pregătiri pentru picnic, trebuie să mai aveți ceva la voi, mai ales dacă aveți copii năzdrăvani și aventuroși: schimburi! : ) Noi am plecat cu băieții noștri murați, pentru că s-au cocoțat pe pietrele din râu, pe bolovanii din jurul cascadei și, inevitabil, s-au udat. Daaar! Distracția a fost pe măsură! Încă ne mai roagă să mergem “acolo, la cascadă, ca să ne jucăm”. : ) 

Noi am oprit și la una dintre brutăriile de pe drum, așa că am mâncat covrigi calzi, ascultând cascada și…alergând după copii. : ) 

Ce mai poți vizita în zonă?

Barajul Siriu

Fiind foarte aproape de Lacul Siriu, puteți vizita și Barajul. Lacul are o culoare frumoasă și vie, pădurea îl îmbracă asemenea unui prinț… Am văzut un anunț cu bărci de închiriat pentru plimbări pe lac, dar nu am încercat, așadar nu știu să vă spun exact dacă este sau nu posibil. Noi am fost la Baraj într-o altă excursie, am scris aici despre ea. 

Tabăra de Sculptură Măgura

Sculpturile sunt situate pe dealul din fața Mânăstirii Ciolanu. Sunt ascunse printre pomi, pe măsură ce urci către pădure. E o zonă frumoasă, iar lucrările sunt interesante, expresive sau chiar emoționante. Am scris despre ea aici.  

Tabăra de Sculptură Măgura

Vulcanii noroioși

Tot în zonă se află și Vulcanii Noroioși. Atât Pâclele Mari, cât și Pâclele Mici. 

Aveți aici impresiile noastre despre Pâclele Mari. 

Sper ca aceste informații să vă fie de folos! Vă doresc excursii frumoase, pline de verde, de veselie și de amintiri minunate!

Share this Post