Excursie la Barajul Siriu

Adnana/ July 16, 2020/ Locuri numai bune de explorat/ 1 comments

Zilele acestea am fost la Barajul Siriu. Aveam de mult în gând să facem această excursie, dar am tot amânat.
Și rău am făcut, căci peisajul este incredibil de frumos. Privirea îți este inundată de culori și imediat pe chip ți se așterne un zâmbet. De ce? Pentru că ești martor al măreției naturii. Pădurea semeață pare că este Păzitoarea lacului. Iar el, lacul te privește calm și parcă îți șoptește: Oprește-te din graba ta și ascultă liniștea. Ești norocos că ÎNCĂ mai ai așa ceva în jurul tău. Ai grijă de mine și de natura din jur…

Barajul se află la 45 de minute de locația unde ne aflăm noi, așadar drumul a fost ușor de parcurs. În plus, ne-am bucurat ochii cu peisajele parcă rupte dintr-un tablou. Stânci ascuțite ce erau îmbrăcate de păduri verzi și dese…Case vechi, ce urcau până sus, în inima pădurii…

Lacul Siriu se află pe râul Buzău, pe teritoriul comunei Siriu şi a fost format în perioada 1982 – 1994, după construcţia barajului de la Siriu şi apoi a hidrocentralei Nehoiaşu. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.

A fost necesară strămutarea unei comunităţi cu mai mult de 300 de gospodării, pentru a permite crearea lacului de acumulare. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu.

Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metriBarajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg,  al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume. Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată.

De-a lungul malului lacului se află DN 10 Buzău-Brașov, drum pe care l-am străbătut și noi, în căutarea unei variante de a ajunge cât mai aproape de lac. Din DN, se face stânga la un moment dat și apoi, pe un drum pietruit, mergi pe firul râului Buzău, până ajungi chiar pe mal.

Voiam să stăm la picnic acolo, dar drumul era îngust și erau mulți pescari, așa că am stat 10 minute și apoi am hotărât să plecăm.

Tot pe DN10, puteți vedea și cele două viaducte Giurca și Stânca Teherău. 

Ce mai poți vizita?

Cascada Pruncea (Cașoca)

Cascada Pruncea (Cașoca) este situată în Masivul Podul Calului, de pe cursul Râului Cașoca, la 5 km de Siriu, în nord-estul județului Buzău. Aceasta are o cădere de 5-6 m.

În partea stângă a cascadei există o deschizătură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare, de haiducul Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu; oamenii de la Gura Țeghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaș, pe 1 iunie.

cascada

Lacul Vulturilor (Lacul fără fund)

Lacul Vulturilor (Lacul fără fund) este situat în Munții Siriului, pe partea estică a versantului Mălaia, în apropierea localității Gura Siriului, din comuna Siriu.

Este un lac periglaciar aflat la o altitudine de 1.420 m. Adâncimea sa maxima este de 2,5 m, iar suprafața este de aproximativ 0,5 ha. Lacul este lipsit complet de vegetație.

În imediata vecinătate a ”Lacului Vulturilor” se află singura zonă unde pot fi întâlnite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de dispariţie.

Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. Denumirea de ”Lacul Vulturilor” îi revine datorită marelui scriitor Alexandru Valhuţă şi a însemnărilor sale făcute în opera sa, ”România Pitorească”. Alexandru Vlahuţă spune că acesta ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, ei având obiceiul să işi înveţe puii să zboare în această regiune: “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”. Superba legendă a dat numele lacului, devenind, datorită lui Vlahuţă, cunoscut în toată ţara sub numele de ”Lacul Vulturilor”.

Al doilea nume, cel popular, şi anume ”Lacul fără fund”, este datorat altei legende cunoscute prin părţile locului, ce nu are, aşa cum ar fi de închipuit, nicio legătură cu adâncimea lacului. Se spune că un cioban, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi, aruncându-şi bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechile lui activitaţi, căutându-şi turma de oi şi realizând că oieritul este, cu adevărat, menirea sa.


lacul vulturilor

Traseu Cabana 14 Scaune – Valea Neagră – Lacul Vulturilor

Traseul este de dificultate medie pe timp de vară și durează circa 3 ore. Pe timp de iarna traseul poate deveni foarte periculos datorită diferenței de temperatură între punctul de plecare și cel final, a lipsei reperelor de orientare, a viscolului și troienelor.

Traseu Cabana 14 Scaune – Intre Casoci – Golul Teherăului

Vârful Golul Teherăului se află la altitudinea de 1360 metri, este al doilea vârf ca altitudine din masivul Podul Calului, iar traseul începe din localitatea Siriu, județul Buzau.

În anul 1916, Golul Teherăului a fost unul dintre punctele de fortificație ale armatei romane: tranșee, magazii de muniție săpate în pamânt sunt și azi bine conservate.

Dificultate traseu: mediu
Durata traseu: 2 ore
Marcaj: banda rosie

Cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu

Monumentul a fost construit între anii 1936-1938 în cinstea ostaşilor români ai Regimentului 3 Vânători care au murit în luptă în anul 1916, pe dealul Şoimul Siriului, pentru a opri înaintarea armatei germane.

Sper că v-am stârnit interesul și că veți vizita în vacanțele voastre și această zonă a țării noastre, întrucât veți adăuga cufărului vostru cu amintiri peisaje rupte din tablouri, multă liniște și conectare cu natura.

Surse: https://turistprinromania.com/2017/11/30/lacul-siriu-judetul-buzau/

https://adevarul.ro/locale/buzau/misterele-lacului-fund-muntii-buzaului-drumul-capcana-lac-inghitit-intreaga-armata-germana-timpul-razboiului-1_569a03b037115986c68ba9c8/index.html

https://www.infopensiuni.ro/cazare-siriu/obiective-turistice-siriu

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post