Pavorul nocturn – Ce este? Cum se manifestă și ce e de făcut?

Adnana/ April 29, 2020/ Cu și despre părinți/ 0 comments

Prima dată când Filip s-a trezit brusc din somn și a început să plângă fără a putea fi consolat, nici măcar cu sânul, ne-am speriat și am început să căutăm informații pe această temă, urmând ca a doua zi să contactăm medicul.

Am aflat că acest episod de trezire bruscă în timpul nopții, într-o stare de frică intensă și de semi-luciditate se numește pavor nocturn. Apare de obicei la copiii mici, fiind însoțit de țipete sau plâns inconsolabile, cum a fost și în cazul nostru.

Ce este pavorul nocturn?

Pavorul nocturn (cunoscut și sub denumirea de teroare nocturnă – eng. night terrors) este un tip de tulburare de somn frecventă în copilărie, dar care scade ca frecvență odată cu înaintarea în vârstă, de regulă episoadele încetând cel târziu în adolescență. Deși intense, mai ales pentru cei din jur care asistă la astfel de manifestări, crizele de pavor nocturn nu au consecințe asupra sănătății fizice și psihologice a copilului.

Episoadele de pavor nocturn au loc în prima jumătate a nopții, pot fi scurte (câteva secunde) sau pot dura chiar și 30 de minute. Unii copii pot avea parte de mai multe episoade de pavor nocturn într-o singură noapte.

Cum se manifestă?

  • Copilul se trezește țipând și începe să plângă.
  • Pare treaz (dar nu este, de fapt).
  • Lovește din mâini și din picioare.
  • Transpiră și respiră rapid.
  • Deși are ochii deschiși, pare că privește în gol și că nu te vede.
  • Este foarte agitat și imposibil de liniștit. 
  • Episodul se termină prin trezirea completă sau adormirea la loc. Spre deosebire de coșmaruri, copilul nu își amintește nimic în ziua următoare.

Cauzele pavorului nocturn

Există mai mulți factori care declanșează aceste crize:

  • Suprastimularea din ziua respectivă
  • Prezența unor simptome de anxietate
  • Schimbarea locului în care doarme copilul
  • Anumite medicamente
  • Nevoia de a merge la toaletă

Pavorul nocturn pare să aibă și o componentă familială, fiind mai comun la copiii la care există antecedente de pavor nocturn sau somnambulism, în familie. Debutul pavorului nocturn este de obicei înaintea vârstei de 5 ani, când somnul profund este mai prelungit.

Până la 37% dintre copii au măcar un episod de pavor nocturn înaintea vârstei de 5 ani. Acestea par a scădea de la sine și dispar fără intervenții, după pubertate.

Atunci când debutul are loc în adolescență sau la vârsta adultă, pavorul nocturn se poate asocia cu o formă de epilepsie. Consensul este că la ora actuală nu există nicio asociere între crizele de pavor nocturn la copil și probleme de sănătate mintală ulterioară.

Ce facem atunci când întâmpinăm un astfel de episod?

Este recomandat să nu încercăm să trezim copilul, ci să așteptăm terminarea episodului, în acest timp asigurându-ne că cel mic este în siguranță și nu se poate lovi.

Nu este recomandat să îl trezim brusc, deoarece putem înrăutăți lucrurile.

În primul rând, trebuie să identificăm factorii declanșatori și să îmbunătățim programul de somn, să reducem stresul și suprastimularea, și, dacă observăm un pattern al trezirilor, să încercăm să îl trezim cu blândețe cu jumătate de oră înainte de ora obișnuită a declanșării crizei.

 În cazul nostru, am descoperit care era factorul declanșator: suprastimularea din timpul zilei, iar situația s-a îmbunătățit considerabil. 

Găsiți mai multe informații și aici.

Sursa foto: Pinterest

Share this Post

Leave a Reply