O activitate Montessori, 4 abilități

Adnana/ October 26, 2020/ Activități Montessori/ 2 comments

De-a lungul timpului, am făcut alături de cei mici mai multe activități inspirate din pedagogia Montessori.

Ce este pedagogia Montessori?

Maria Montessori, medic și pedagog italian, a creat o metodă de pedagogie bazată pe observare, prin care interesele și nevoile copilului să fie pe deplin înțelese. Ea a dezvoltat ideea că fiecare copil are un potențial ce trebuie fructificat.

Profesorul nu mai este în centrul procesului de învățare, ci copilul. Profesorul devine ghid și susține copilul în propria dezvoltare, care se va desfășura în mod natural, urmând interesele celui mic.

Activitatea noastră inspirată din pedagogia Montessori este una senzorială, în care copiii au avut de trasat cu degetele, în făină și în mălai, imaginile desenate în prealabil de către mine.

Activitățile senzoriale au rolul de a stimula simțurile copilului și de a realiza procesul de învățare într-un mod natural.

Este o activitate simplu de pregătit, dar foarte versatilă.

Puteți urmări mai multe teme: Litere, Cifre sau Forme geometrice.

Materiale necesare:

  • cartonașe/foi cu tema dorită (eu am desenat astăzi câteva litere și câteva forme geometrice)
  • o tăviță sau un vas generos pe care îl umpleți cu ce doriți (eu am ales făină și apoi mălai)
  • instrumente de transfer (linguri, lopățele, polonic)
alfabetul activitate senzoriala pedagogia Montessori

Cum se desfășoară?

Copilul va trebui să deseneze ceea ce este indicat pe cartonaș. El va face acest lucru cu ajutorul degetelor, în vasul cu făină.

Astfel, copilul are posibilitatea să învețe cifrele, literele și formele geometrice, foarte simplu, fără să se simtă presat. Mai mult, tematica trebuie să fie aleasă în concordanță cu dorințele și înclinațiile celui mic, deoarece, în acest fel, pedagogia Montessori dezvoltă libera alegere și responsabilitatea.

În plus, cu ajutorul acestei activități sunt dezvoltate abilitățile motrice fine ale copilului, cât și coordonarea mână-ochi.

De la această activitate am trecut foarte ușor la transfer.

Adică, le-am dat câte o lingură și au început să transfere făina peste mălai și invers, exersându-și astfel atenția, precizia și dexteritatea – prin ochii mei și jucându-se super distractiv – prin ochii lor.: )

Este adevărat, activitățile senzoriale, indiferent de natura materialelor folosite: făină, zahăr, sare, mălai, năut, fasole, grâu, etc., se vor finaliza cu jumătate de oră de curățenie. : ) Cel puțin, așa se întâmplă în cazul nostru. Dar, sincer, asta deja nu mă mai deranjează. : ) 

Sper să vă fie de folos și să încercați și voi!

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

Share this Post