Leurda. Beneficii, rețete și locuri unde o poți găsi

Adnana/ April 19, 2021/ Rețete/ 1 comments

Leurda, denumită și „Usturoi sălbatic” datorită mirosului său, este o plantă care apare primăvara și care crește în pădurile de frasin, fag sau stejar. Se mai numește și „Usturoiul ursului” pentru că este una dintre plăcerile ursului tocmai ieșit din hibernare.

Este o plantă sălbatică, ale cărei frunze de un verde puternic sunt lucioase și plate. Mai mult, ea mai poate fi recunoscută datorită floricelelor mici și albe. 

Ce beneficii are leurda?

♦ Ajută la scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.

♦ Curăță sistemul digestiv și sângele, favorizând eliminarea toxinelor.

♦ Are efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului.

♦ Acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali.

♦ Poate elimina excesul de acid uric și poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare. 

♦ Îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative.

la cules de leurda

Cum se consumă leurda?

♦ Aceasta poate fi consumată crudă, în salată sau sub formă de pastă, preparată  în blender.

♦ Mai mult, leurda poate fi gătită în diverse rețete, dar, în urma procesului de gătire, își pierde din aroma de usturoi.

♦ Poți găti leurda și prin blanșare. Adică se opărește leurda timp de 1 minut, după care se ține sub jet de apă rece pentru a nu-și schimba culoarea.

Unde găsim leurdă?

Găsiți aici și aici câteva articole foarte bine structurate și detaliate despre câteva păduri aflate în apropierea Bucureștiului, unde puteți găsi leurdă. 

Noi am fost în Pădurea Snagov. Urmând instrucțiunile familiei de la Kinder Trips am introdus pe GPS “Hanul Vlăsiei”. Cu câțiva metri înainte de Han, la intersecție, am făcut dreapta.

Pe măsură ce avansam, am fost uimiți de cât de multă leurdă era în pădure. Ne așteptam să fie câteva pâlcuri, pe care trebuia să le căutăm. Dar era peste tot! Eram așa bucuroși de parcă era pădurea plină de cine știe ce comori! Ne suceam capetele stânga – dreapta, exclamând plini de surprindere:

“Uite câtă e aici!”

“Nu!! Uite câtă e AICI! Și aici!“

Am oprit, la un moment dat, într-un refugiu de pe marginea carosabilului și am parcat mașina acolo.

De aici, a început excursia noastră! Și ce frumos a fost!

culegem leurda
Până și cărarea era acoperită de leurdă

Înainte să adunăm leurdă, ne-am plimbat puțin prin pădure. Băiețeii și-au luat chiar și bicicletele, pentru ca aventura să fie și mai palpitantă!

Am văzut o ciocănitoare neagră, o veveriță și o rață cu doi boboci pe lac.

Ne-am bucurat de cântecele păsărilor și de liniștea pădurii.

Ne-am scăldat ochii în verdele puternic al covorului de leurdă, presărat pe ici-colo cu floricele galbene, albe sau cu toporași.

Așadar, pe lângă faptul că am adunat leurdă, ne-am bucurat și de câteva ore de hoinărit prin natură. 

flori de pădure
off-road cu biciclete prin pădure după leurda

Cum putem păstra leurda?

♦ O puteți face pastă și o puteți congela, urmând să o folosiți în preparate oricând aveți nevoie.

♦ O puteți spăla și congela direct, iar când o adăugați în preparate doar să o tocați.

♦ O puteți face pesto și îl puteți păstra câteva săptămâni dacă îl țineți în borcan, la frigider, acoperit de o peliculă de ulei.

♦ Noi am băgat o parte la congelator, am făcut pesto și am făcut salată. Urmează să încercăm și supa cremă și chiar și niște brioșe. 

Rețete cu leurdă

Timp: 10 minute

Ingrediente pentru 2 porții: paste pentru 2 persoane, 100 g leurdă, 70 g muguri de pin, 60 g ulei de măsline extravirgin și ½ linguriță de sare

Preparare: Fierbe pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj. După ce pastele au fiert, adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender și transformă-le într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline. Adaugă peste paste sosul de leurdă și servește.

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămâie, sare și piper după gust

 

Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.

Timp: 45 minute

Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust

Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă. Toacă, apoi, leurda mărunt.

 

Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.

Timp: 45 minute

Ingrediente pentru 2 porții: 4 cartofi mari, 50 g leurdă, sare și piper după gust, un strop de ulei de floarea-soarelui

Preparare: Curăță cartofii, spală-i, taie-i felii, apoi masează-i cu uleiul de floarea soarelui. Asezonează cartofii cu sare și piper și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă-i la copt până se rumenesc, după care adaugă leurda tocată mărunt și mai lasă-i în cuptor încă 10 minute, la foc mic.

Ingrediente: 250 g năut, 1 legătură leurdă, 5 linguri ulei de măsline, 2 linguri suc proaspăt de lămâie, sare, piper măcinat, tije de țelina ( opțional ), câteva linguri de apă

Pasta de susan: 3 linguri semințe de susan, 2 linguri ulei măsline, 2 linguri suc de lămâie

Preparare:

Începem cu o zi înainte de aface hummus-ul, punând boabele de năut într-un bol cu apă, apoi le fierbem timp de 50-60 de minute, până când boabele se înmoaie.

Cât timp năutul este pe foc, puteți prepara pasta de susan.

Într-o tigaie combinăm uleiul de măsline și semințele de susan, pe care le prăjim timp de 5 minute la foc mic, amestecând constant.

Mutăm semințele într-un blender și pulsăm până când începem să avem consistența unei paste, peste care adăugăm sucul de lămâie. Sau o puteți cumpăra și puteți folosi 2 linguri pentru humus.

Când năutul este gata, îl scurgem de excesul de apă și îl mutăm în blender.

Adăugăm leurda tocată, uleiul și sucul de lămâie. Pulsăm până obținem o consistență cremoasă. Pentru acest lucru este posibil să mai fie nevoie de 2-3 linguri de apă, pentru care puteți să folosiți din apă în care a fiert năutul.

 

Adăugați pasta de susan și continuați să pulsați până aveți o compoziție cremoasă.

O altă modalitate de a te bucura de usturoiul sălbatic este sa zdrobești câteva frunze și să le pui într-o sticla de oțet de cidru și să le lași până la 6 săptămâni, scuturând sticla din când în când. Oțetul astfel îmbogățit va da o aromă plăcută în sosurile de salată.

Ingrediente: 3 ouă, ardei kapia roșu, cașcaval, frunze de leurdă, sare, piper, 30g unt

Preparare:

Ardeiul îl tăiem cubulețe mici. Spălăm leurda și o tăiem fâșii subțiri. Dăm cașcavalul pe răzătoarea mică. Apoi batem ouăle.

Punem untul într-o tigaie, adăugăm ardeiul și îl înăbușim puțin, adăugăm leurda, amestecăm și turnăm deasupra ouăle bătute.  Asezonăm și o lăsăm câteva minute, apoi întoarcem omleta și pe cealaltă parte și adăugăm cașcavalul.

O servim caldă, alături de roșii sau ridichi.

Poți încerca și:

Sper că acest articol v-a făcut poftă de leurdă sau măcar de o plimbare prin pădure! Bucurați-vă de o zi în natură alături de copiii voștri, explorați și lăsați-vă mintea să fie inundată de amintiri frumoase! 

Vă invit să dați Like paginii de Facebook a blog-ului sau sa
va abonați la canalul de Youtube!

pancakes cu dovlecel și flori de păpădie
Share this Post