Fata care a băut luna, de Kelly Barnhill – recenzie de carte

Adnana/ August 18, 2022/ Cărți/ 0 comments

Vasele stau înșirate în bucătărie, în șir indian, așteptându-și rândul să fie spălate. Maldărele de rufe se întrec în înălțime, unul mai mândru ca altul, ca două vârfuri de munte. Copiii se agită pe lângă mine, ca țânțarii pe lângă bec.

Iar eu…eu încerc să îmi smulg mintea din cartea pe care o citesc. Încerc să mă desprind de lumea vrăjitorilor și a Lunei și să revin cu picioarele în lumea în care eu sunt vrăjitoarea. Sau, cel puțin, așa îmi imaginez. Ca aș putea, cu o răsucire de mână și cu două vorbe șoptite să fac toate treburile și să liniștesc copiii.

Asta urăsc cel mai mult la citit. Greul ăsta de a te desprinde de paginile cărții. Felul în care trebuie să îmi smulg gândurile care se agață cu toată forță lor de povestea lumii ăleia.

Și cât de urâtă mi se pare realitatea, când cobor din mintea mea. Banală, fadă, ștearsă și plictisitoare. (Bine, până vin băieții să ne jucăm). Mi se întâmplă mereu să termin o carte și să rămân cu gândul la ea zile întregi.

fata care a băut luna

Așa este și “Fata care a băut luna”, de Kelly Barnhill.

Băieții au început să primească de la bunici cărți potrivite pentru vârste puțin mai mari, 12 – 14 ani, dar asta nu ne împiedică să le păstrăm cu drag în bibliotecă, până le va veni vremea. Și, în timp ce aranjam cărțile, am văzut-o pe aceasta și am început să o citesc. Am capul calendar de cărți de parenting, de dezvoltare personală sau de psihologie. Sunt într-un moment în care nici nu pot să le termin, nu pot să le citesc. Așa că, „Fata care a băut luna” mi-a luat mintea pe sus și a purtat-o în râul ei de magie. 

fata care a băut luna

Protectoratul este un orășel asupra căruia stăruie un nor de ceață încărcată cu suferință. În fiecare an, ei abandonează cel mai mic copil al comunității lor, în pădure, drept sacrificiu, pentru ca Vrăjitoarea să nu distrugă orașul.

Dar aceste povești sunt inventate de către Devoratoarea de Suferință și susținute de Seniori, cei care conduceau orașul, pentru a ține sub control oamenii și pentru a spori suferința lor.

Există o vrăjitoare în pădure, Xan, dar ea este o vrăjitoare bună care salvează în fiecare an copiii și îi hrănește cu lumina stelelor. Într-o zi, din neatenție, ea hrănește copilașul proaspăt salvat cu raze de lună, ce îi umplu corpul copilei de magie. Bătrâna va avea grijă de Luna, așa o numește,  până ce aceasta împlinește 13 ani, iar magia din ea izbucnește la suprafață, odată cu vulcanul ce fierbea mocnit de sute de ani. Fata va crește alături de dragonul Fyrian și de monstrul mlaștinii, Glerk, care îi sunt buni prieteni.

Este o poveste desprea puterea iubirii unei mame, despre magia care poate lua naștere datorită acestei iubiri, dar care se și poate stinge, deopotrivă. Magia mamei Lunei apare când iubirea de mamă sfârtecă sufletul acesteia, în momentul când Seniorii duc fetița către locul sacrificiului, în timp ce magia lui Xan se scurge din corpul ei, către corpul Lunei.

O poveste despre sacrificiu, dar și despre prietenie și bunătate.

Îmi place că o citesc acum, adult fiind, deși la adolescență aș fi văzut-o cu alți ochi. Atunci aș fi fost Luna. Aș fi întins mâna către cer și aș fi cules lumina lunii.

Acum am citit cartea cu ochi de mamă. M-am identificat cu mama Lunei, am putut simți durerea pierderii ei și neliniștea sufletului său, dar și cu Xan, care a devenit mama adoptivă a fetei.

Mi-a plăcut mult cartea. O să mai fur cărți din biblioteca băieților. De ce nu?

Doamne, ce putere au cărțile! Ce magie! 

O să vă las aici un fragment plin de înțelesuri, de emoții:

“Inima este alcătuită din lumina stelelor

Și din timp.

O înțepătură de dor pierdută în întuneric.

O coardă neîntreruptă care leagă Infinitul de Infinit.

Inima mea râvnește la inima ta și dorința i se împlinește.

Între timp, lumea se învârte.

Între timp, universul de extinde.

Între timp, misterul dragostei se dezvăluie,

Iar și iar, misterului care ești tu.” (P. 350)

Julia Donaldson
Citește și: Zog, Gruffalo și Stick Man - recomandare de cărți pentru copii
Share this Post

Leave a Reply