Zog, Gruffalo, Stick Man, de Julia Donaldson și Axel Scheffler – recomandare de carte pentru copii

Adnana/ August 15, 2022/ Cărți, Filme și desene animate/ 0 comments

Am primit cadou anul trecut de la sora mea două cărți foarte drăguțe – “Zog” și “Zog și Doctorii Zburători“, scrise de Julia Donaldson și Axel Scheffler, traduse de Alexandru Călin, apărute la editura Litera Mică.  

Așa am descoperit acești scriitori și băieților le-a plăcut foarte mult de dragonul Zog și de pățaniile lui. E amuzant felul în care i se întâmplă ceva, mereu. Cărțile sunt scrise în versuri, iar traducerea este chiar reușită. 

Zog

“Madam Dragon ținea, demult, o școală ca să-nvețe

ce-au de-nvățat dragonii toți, când sunt la tinerețe. 

Zog era cel mai silitor și mai isteț balaur.

Făcea tot ce-i stătea-n puteri să ia o stea de aur.” 

Pentru că l-am îndrăgit atât de mult, am primit în dar tot de la ea și alte două titluri, la fel de frumoase, dar în engleză: “Stick Man” și “Gruffalo”. Ambele sunt apărute și în română (“Bețisor” și “Gruffalo“), dar încă nu o avem. 

Stick Man (Bețișoreste povestea unui băț antropomorf, ce trăiește alături de familia sa într-un copac. Pe parcursul cărții el trece prin multe peripeții, fiind confundat cu un băț oarecare, după care aleargă un cățel sau este folosit de către o lebădă pentru a își construi cuibul. Astfel, el ajunge departe de casă. Totuși, de-a lungul celor 4 anotimpuri reușește să se întoarcă la cei trei copii și la a lui Stick Lady Love

stick man

Gruffalo aduce foarte mult cu fabulele noastre, întrucât scoate în evidență faptul că nu trebuie să fii mare și puternic pentru a supraviețui. Istețimea poate fi cea care te deosebește. 

Gruffalo este povestea unui șoricel care reușește să scape de o vulpe, de o bufniță și de un șarpe, doar pentru că îi face să le fie frică de Gruffalo, un presupus monstru, prieten cu șoricelul. Totuși, când dă nas în nas cu adevăratul monstru Gruffalo, șoarecele se dovedește a fi, încă o dată, isteț și viclean și… scapă! 

gruffalo

Ce este și mai interesant la aceste cărticele este faptul că ele au fost preluate și în animații, în limba engleză. Filmulețele se găsesc pe canalele de Youtube: Gruffalo World sau Zog

Totuși, pe Youtube sunt cam amestecate, nu sunt integral, ci mai multe video-uri și sunt mai dificil de urmărit. Eu, personal, le-am descărcat de pe Filelist. 

Și aceste nu sunt toate. Autorii mai au și alte titluri, la fel de simpatice, precum: 

The Highway Rat (Șobi cel Hoț),

The Ugly Five (Cei Cinci Urâți), 

Room on the Broom (Loc la voi pe măturoi), 

Superworm (Viermișor),

The Spiffiest Giant in Town (Cel mai fain uriaș din oraș). 

Și ele sunt însoțite de animații. 

Sper să vă ajute această recomandare, pentru că povestioarele sunt foarte haioase, rimate și, mai mult decât atât, sunt o ocazie perfectă pentru a învăța limba engleză. 

*Menționez că acest articol este o recomandare personală și nu este sponsorizată în niciun fel. 

Frate Mai Mare
Citește și povestea mea: Jurnal de Frate Mai Mare - Bebelușul
Frate Mai Mare
Sau Jurnal de Frate Mai Mare - Partea Întâi - Burtica
Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*