Cum știi dacă ești un părinte bun?

Adnana/ May 24, 2020/ Cu și despre părinți/ 0 comments

Oare sunt o mamă bună? Mereu mă frământă această întrebare. În special seara, după ce adorm piticii și am timp de gândire în liniște.

Mă gândesc la cum a decurs ziua noastră, la cum le-am vorbit, ce au auzit cel mai des de la mine în acea zi, dacă ne-am distrat și dacă am petrecut timp cu fiecare în parte…

Mă gândesc la ce au simțit ei când mi-am pierdut cumpătul și am ridicat vocea…

Mă gândesc dacă le-am oferit tot ce au avut nevoie în acea zi. Și nu mă refer aici la mâncare, apă sau spălat pe dinți. Le-am oferit zâmbete? Le-am oferit iubire? Atenție? Siguranță? Dezvoltare?…

Ce ne face părinți buni?

Să le cumpărăm tot ce își doresc? Oricâte jucării ar avea, telefoane, tablete sau programe tv, cel mai mult le place să se joace cu tine, cu părintele lui.

Să le dăm voie să facă tot ce vor? Lipsa limitelor îi face să plutească în derivă. Nu știu încotro să o ia, cum să ajungă undeva. Nu știu ce e bine și ce e rău, iar lipsa unor limite ferme face mai mult rău, decât bine.

Să le oferim cea mai bună și aleasă educație? Părerea mea este că un copil se va dezvolta frumos, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Atât la grădinița de lângă casă, cât și la cea mai lăudată. Atât la școala cu cei mai buni profesori, cât și la cea de cartier. Un copil se va dezvolta frumos dacă îi place ceea ce face, dacă nu trăiește într-un mediu stresant și dacă are siguranța că părinții îl iubesc și îi sunt alături.

Să străbatem lumea cu ei în lung și în lat?

Să îi ducem la cursuri de dans, karate, gimnastică, vioară, pian, înot, chineză și fizică aplicată? Simultan?

Cum știi dacă ești un părinte bun?

Răspunsul e simplu. Nu știi.

Poți doar să speri că, la final, zilele frumoase vor ieși pe plus la socoteală. Că cei mici, deveniți mari între timp, sunt niște adulți fericiți, independenți, cu o stimă de sine ridicată. Poți să speri că vor avea un job care le place, prieteni adevărați în jur și voie bună în buzunar. Și, nu în ultimul rând, poți visa ca ei să aibă un suflet cald, neatins de răutăți, plin de iubire de viață.

Atunci, poate că vei putea spune că ai fost un părinte bun.Poate… Dar nici măcar atunci, nu ai cum să știi…

Sursa foto: Pinterest

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*