Cărțile Usborne – de ce au succes și unde le puteți găsi (p)

Adnana/ January 10, 2024/ Cărți/ 0 comments

Nu cred că există vreun părinte din generația noastră care să nu fi auzit de cărțile Usborne. Poate doar unii tați, deși cred că și ei au observat, la un moment dat, umplerea rafturilor din bibliotecă cu titluri în engleză. 

Ce înseamnă Usborne?

Usborne este o editură independentă de cărți în limba engleză, foarte cunoscută și profitabilă. Este o afacere de familie, începută de Peter Usborne în anul 1973, atunci când a aflat că va deveni tată. Copiii săi, Nicola și Martin, au crescut cu aceste cărți, iar în prezent, Nicola este Managing Director al editurii, iar fratele ei deține propria editură. Împreună conduc Fundația Usborne.

Editura realizează și comercializează doar cărți pentru copii, al căror scop este să stârnească o scânteie de curiozitate. Copiii sunt încurajați prin intermediul acestor cărți să exploreze lumea înconjurătoare și să pună întrebări despre tot ceea ce le stârnește curiozitatea. 

Usborne în România

Nu știu exact când a debutat pe piața din România, dar vă pot spune că eu le-am descoperit în anul 2017. Am fost foarte încântată să văd cât de calitative sunt, atât din punct de vedere al conținutului, cât și din punct de vedere al materialelor folosite la realizarea lor. 

Primele cărți Usborne pe care le-am cumpărat au fost unele cu Finger Painting, pe care nu le mai văzusem până atunci pe la noi și ofereau posibilitatea de a picta cu ajutorul degetelor. Cartea conținea bureței cu acuarele, în care copilașul își înmuia degetele și apoi își lăsa amprentele în paginile cărții, putând forma tot felul de imagini amuzante. 

Usborne

Țin minte și cartea cu săniuța Moșului, care chiar conținea o mică jucărie ce îl întruchipa pe Moș în sanie, cu o cheiță care se învârtea și o făcea să meargă. Iar paginile cărții, cartonate și groase, formau traseul pe unde Moșul se putea plimba. 

Ba chiar, am reușit să inventăm un joculeț datorită cărții cu sania. Vi-l las mai jos, în video. 

De atunci și până acum, am descoperit o multitudine de cărți Usborne, iar încântarea mea a rămas la aceleași cote. Sunt cărți frumoase, educative și calitative. 

Ei sunt primii la care am întâlnit conceptul Wipe&Clean – cărți cu activități și pagini lucioase, pe care poți rezolva exercițiile cu ajutorul unei carioci. Când ai terminat, tot ce trebuie să faci e să ștergi cu un șervețel umed și o poți lua de la capăt. 

În momentul de față sunt foarte mulți reprezentați Usborne de la care puteți achiziționa aceste cărți, dar eu le iau cu ajutorul Laurei Kerekeș, de pe grupul Cărțile și activitățile lui Mihu mic

Acest grup e o comunitate formată de Laura în jurul acestor cărți și nu numai. Eu o îndrăgesc pentru frânturile din viața de mamă, amuzante sau emoționante, pe care ni le împărtășește și nouă. 

Și chiar prin intermediul acestor frânturi putem afla cât de utile sunt cărțile, atunci când o mamă are treabă de făcut. Că e vorba de mâncare sau de trimis un mail pentru serviciu, întreruperile copiilor sunt întotdeauna interminabile. Nu apuci să îți duci un gând la bun sfârșit, că te auzi strigată. Iar și iar. 

Mami! Maami! Maaamiii! 

Nu cred că are rost să vă mai spun cât de mult iubesc eu cărțile. Dar atunci când copiii poate nu citesc singuri și apelează tot la tine sau atunci când se plictisesc și cer ecrane, poți să îi lași să se mânjească pe mâini și să picteze cu degetele sau să picteze doar cu apă, fără acuarele de curățat din toată sufrageria!

De aceea, toate acele întreruperi sunt considerabil micșorate cu ajutorul acestor cărți faine. O să vă detaliez ce fel de activități puteți descoperi prin intermediul lor. 

Ce fel de cărți puteți găsi la această editură?

Oh, dar ce nu găsești! Cum vă spuneam, am găsit la ei idei de cărți pe care nu le mai întâlnisem până atunci pe piața din România. 

Pe lângă elementul de noutate, un alt avantaj este că aceste cărți facilitează învățarea limbii engleze, iar limbajul folosit este pe înțelesul copiilor. 

Peep inside și Lift the flap books (Cărți cu clapete)

Copiii descoperă în interiorul clapetelor din carte curiozități despre lumea înconjurătoare. Sunt foarte potrivite de la 3 ani (Lift the flap – NaturePeep inside – Space) în sus sau chiar și 6+ (How your body works sau Multiplying and Dividing) și, așa cum vă spuneam, faptul că ei interacționează cu informațiile din carte și descoperă ei înșiși cum țestoasele depun ouăle sau ce se află în interiorul unei rachete, îi ajută să rețină mai ușor aceste lucruri, fără a se plictisi.

carte cu clapete

 Wipe&clean

Aceste cărți conțin activitățile pe care le găsim în majoritatea caietelor de lucru: labirinturi, trasarea în ordine crescătoare, sortare sau găsirea diferențelor. Dar aici e foarte tare faptul că pot șterge și rescrie de câte ori doresc. Aceste cărți pot fi folosite o perioadă lungă de timp, întrucât copilul le poate rezolva și lăsa deoparte, iar când își aduc aminte sau când plecați într-o călătorie lungă cu avionul sau cu mașina le puteți scoate din nou la înaintare. Va fi ca și cum atunci le vede pentru prima dată!

wipe & clean

Fingerprint activities (Pictură cu amprente)

Distractiv, safe și interesant. Așa pot descrie eu acest mod de a picta. Componenta senzorială e cea mai importantă aici, dar vă garantez ca se vor distra de minune când vor vedea că din amprentele lor pot lua viață căței, albine sau melci. Acuarelele sunt speciale și sunt sigure pentru copii. 

Magic painting (Pictură cu apă)

Da, există cărți pentru care ai nevoie doar de apă pentru a picta. Cărțile vin chiar și cu pensula, ție îți trebuie doar… apa. : ) 

Usborne

Things to make&do (Cărți cu activități de meșterit diferite lucruri)

Felicitări, activități de Paște sau de Crăciun, flori de hârtie, Halloween sau inimioare, aceste cărți sunt perfecte pentru momentele când ai o lipsă acută de inspirație. 

Noi le avem pe cele de Halloween și Crăciun și vă spun sincer că sunt foarte faine. Cea de Crăciun poate fi introdusă și în calendarul de Advent, pentru că are niște activități super interesante. 

Stickers (Cărți cu abțibilduri)

Nu cred că există copil căruia să nu îi placă abțibildurile. Sunt cărțile care se “termină” întotdeauna primele, pentru că abțibildurile ajung să fie lipite în cele mai ciudate locuri. Totuși, tot își folosesc imaginația și își dezvoltă motricitatea fină ca să le lipească chiar și în locurile alea ciudate, deci e tot un win. : ) 

carte cu abtibilduri

Very first questions & answears 

Aici avem o mare varietate de întrebări, unde putem afla tot ce trebuie să știm despre diferite concepte, de la cele mai dificil de înțeles, cum ar fi dragostea sau emoțiile la cele mai banale: caca, zăpadă, somn, bacterii sau noroi. 

Wind-up (Cărțile cu jucării ce au cheiță învârtitoare)

Jucărie și carte, doi în unu. Foarte, foarte faine. Copiii mei le folosesc și acum, deși sunt mai mari. Cartea cu sania Moșului o avem de prin 2017, când am descoperit Usborne. Între timp, a apărut și cel de-al doilea băiețel și a preluat cartea. Iar acum, după atâția ani, încă se distrează amândoi. Iar jucăria e ca nouă. Deși, credeți-mă, a fost forjată. Bine de tot. Deci… poate am șanse să ajungă și la nepoții mei? : )

usborne wind up

Cărți puzzle, cărți pentru cititorii începători, de colorat sau cu sunete. 

Cărți de vocabular, de fonetică sau de matematică. 

Multe, multe feluri de cărți sunt la Usborne. Îmi iese un pomelnic de articol dacă vi le înșir aici pe toate. 

Le găsiți pe toate la ei pe site, iar apoi le puteți comanda de pe grupul Laurei, unde găsiți aproape întotdeauna reduceri sau mici cadouri. 

Chiar în această perioadă sunt reduceri direct de la editură. Am găsit cărți chiar și la 12lei! Aruncați un ochi și vedeți! Puteți intra de pe fotografie, direct pe linkul grupului. 

Eu înțeleg de ce Usborne a crescut atât de mult în ultimii ani și de ce le merge atât de bine. La fel ca îndemnul după care se ghidează – Be curios, ei înșiși au fost curioși întotdeauna. De-a lungul atâtor ani au căutat mereu subiectele interesante pentru copii, încercând să facă totul cât mai atractiv și ușor de învațat, fiind un mare suport în școli și grădinițe. 

Nu au scăzut niciodată calitatea printului și nici cea a conținutului. Ei au propria echipă de producători de conținut pentru cărți. 

E drept, nici prețul cărților nu este unul mic. Dar decât să iei două cărți mai slabe, mai bine iei una, dar bună. 

Aveți cărți Usborne? Care vă plac cel mai mult?

Surse foto:

  • Usborne
  • Canva
  • Arhiva personală
Share this Post

Leave a Reply