Căsuța de la Târlești. Idei pentru decorațiuni rustice DIY și mobilă recondiționată

Adnana/ February 17, 2022/ Jurnal de Viață la țară/ 2 comments

V-am tot arătat mereu cum viața la țară poate fi diferită atunci când țara asta e lângă un oraș sau când e lângă pădure.

Viața într-o comună de lângă București este viața noastră de zi cu zi. Am ales casa în locul apartamentului în anul 2015 și îi sunt recunoscătoare soțului meu, pentru că el a venit cu ideea. Am scris în acest articol mai multe despre asta. 

Viața la țară, în satul Târlești, cu pădurea în față și cu cântecul cocoșilor dis de dimineață este evadarea noastră, cuibul nostru de încărcare cu natură și cu amintiri. Jurnal de viață la țară este categoria în care găsiți toate aventurile noastre de când am început să gustăm din acest mod de viață. 

Am luat casa bunicilor de la Târlești și, asemenea olarului, am modelat-o după sufletul nostru. Și am făcut-o ACASĂ.

casuța de la Târlești

Situat la granița județelor Prahova și Buzău, Târlești este aproape de noi și venim aici cât de des putem, în weekend sau în concedii. E un sentiment plăcut, cald, să te simți acasă, dar și în vacanță.

Aici am descoperit câtă natură am în suflet, dar și cât suflet e în natură. Am învățat să privesc pădurea, să ascult viața din ea și să o explorez alături de băieții mei.

Aici am găsit o altă latură a mea, pe care nu o cunoscusem până atunci. Am descoperit cât de superficială eram înainte, dar și cât de mult îmi place curiozitatea asta născută în mine. Copilăria nu am trăit-o aici, la țară, pentru că bunicii nu mai stăteau aici, iar casa nu era locuibilă. Cred că de aceea trăiesc acum, alături de băieții mei, aventura explorării pe cărările pădurii sau jocul în noroi. Cred că de aceea murele culese de noi sunt mai bune. Și merele din curte. Sau prunele și gemul pe care l-am făcut din ele. 

În articolul de azi vreau să vă arăt cum poți decora o casă cu lucruri făcute de tine sau cu obiecte recondiționate. 

Mobilă recondiționată

O să vă arăt o bibliotecă veche, lăcuită, așa cum era mobila înainte, pe care am vopsit-o în mai multe straturi cu vopsea albă, pe bază de apă. Nu prindea foarte bine și se vedeau urme, așa că am dat 4 sau 5 straturi. Am aflat ulterior de la Laura Frunză  că ar fi prins mai bine cu vopsea cretată – chalk paint, dar o să țin minte pe viitor.

Ca model am ales o crenguță din gardul viu pe care am folosit-o ca motiv central în toată camera. Am vopsit crenguța și am pus amprenta acolo unde am crezut că se va potrivi. 

Biblioteca recondiționată
bliblioteca diy la Târlești
detaliu biblioteca diy

La fel am procedat și cu patul, care era din pal. 

pat diy la Târlești
pat vopsit cu detalii din frunze

Cuierul era vechi, găsit prin podul casei vechi, așa că l-am șlefuit și apoi l-am vopsit. 

cuier diy

Mașina de cusut încă nu este finalizată, vrem să o transformăm în veioză, dar primul pas și cel mai greu, adică șlefuirea și curățarea ei a fost făcut. Partea de lemn am vopsit-o cu lac, iar picioarele de fier le-am vopsit cu spray alb.

Și scaunul era unul vechi, găsit pe aici. I-am aplicat și lui același tratament: vopsit, decorat cu amprente de frunzulițe din gardul viu. 

mașina de cusut a bunicii mele de la Târlești

Cufărul a aparținut bunicii mele și era cât pe ce să îl aruncăm din cauza condiției în care se afla. Am zis, totuși, să încercăm să îl șlefuim, să vedem ce reușim să scoatem. Ne-a plăcut, l-am lăcuit, am vopsit elementele metalice și acum îl folosim ca băncuță cu loc de depozitare lângă șemineu. Eu stau cuibărită pe el, cu spatele lipit de cărămizile calde, privind pădurea și bând cafeaua în fiecare dimineață în care stăm aici. 

cufărul bunicii
fireplace at Târlești

Mobilă făcută de noi (a se citi de soțul meu)

Pe lângă patul făcut din scânduri, el a făcut și câteva polițe din scânduri sau din rondele de copac, șlefuite bine și lăcuite, pe care apoi le-am folosit ca etajere sau noptiere, după ce a montat pe ele câteva prinderi din fier. 

mobilă diy la Târlești
Acesta este patul făcut de soțul meu
diy wood furniture
Noptiera și etajera făcute din lemn și prinderi decorative

Și iluminatul a fost trecut pe lista lucrurilor făcute de soțul meu. Cu câteva rondele de lemn de diferite dimensiuni și un fasung am făcut corpurile de iluminat din dormitoare. 

diy lightning

Obloane false

Nu aveam nevoie de obloane, dar ne plăcea felul în care acestea ar fi încadrat ferestrele și ar fi dat casei un aer rustic, așa că ne-am adaptat și am creat panouri din scânduri, prinse cu elemente din fier forjat, pe care le-am vopsit și le-am prins de casă în dreptul ferestrelor, astfel încât să arate ca obloanele. 

obloane rustice la Târlești

Ikea personalizat

Această comodă am luat-o din Ikea, dar am vopsit și pe ea frunzulițele noastre, pentru a îi da puțin din farmecul locului și al căsuței.

La fel am procedat și cu unul dintre paturi. Pat Ikea. Vopsit verde, cu frunzulițe albe, de data aceasta. 

ikea personalizat

Decorațiuni

Am folosit foarte multe ștergare. Majoritatea sunt cusute de bunica mea, celelalte de mama sau primite cadou. 

stergare romanesti cusute de mana

Am refolosit fusurile găsite în pod și o măsuță veche a mamei, din mobila păpușilor. Șlefuit și lăcuit. Atât. 

fus
old table for doll house

Aceasta e o
decorațiune făcută de soțul meu pentru unul dintre pereții dormitoarelor căsuței de la Târlești.

diy wood decor

Deja s-a lungit articolul ăsta cât o zi de post, așa că o sa continui într-un articol viitor cu restul lucrușoarelor de care le-am mai meșterit aici, la Târlești. Sper să vă servească drept inspirație. 

Și… Omul sfințește locul. Asta sper să rămână mai presus de inspirație. Viața la țară vine cu multe lecții, cu multe poteci bătătorite spre suflet, cu multe descoperiri și redescoperiri de sine, cu multă muncă și cu multă recunoștință.

la Târlești
la țară
Citește și: Motive de recunoștință pentru că stăm la țară
Share this Post

2 Comments

  1. Superb, un 10 e prea putin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*