Jocuri de cooperare ușor de realizat acasă

Adnana/ February 1, 2022/ Activități distractive și educative/ 1 comments

Să începem prin a lămuri exact ce sunt aceste Jocuri de cooperare și apoi vom discuta despre câteva idei de jocuri de cooperare DIY.

Jocurile de cooperare sunt cele în care copiii lucrează împreună, în echipă, pentru a își atinge scopul, astfel încât toată echipa câștigă, fără a fi încurajat spiritul de competiție. 

Scopul acestor jocuri este de a accentua spiritul de echipă, de a îi învăța pe copii să comunice mai bine, să colaboreze și să învețe să câștige în echipă, nu pe cont propriu.

Eu am ales câteva jocuri de cooperare DIY ce se pot juca în 3 sau 4 persoane, de la 3 la 6 ani, pentru a le putea juca în familie. Bineînțeles, le puteți adapta în funcție de situație. 

Am vrut să fie cât mai ușor de realizat, de improvizat, la îndemână, pentru a ne putea bucura de ele oricând. 

🎲 Pahare și zaruri 🎲

Cum se joacă?

Fiecare participant își pune pe mână un pahar de plastic/hârtie. 

Apoi, lucrând împreună, ei trebuie să formeze un turnuleț din zaruri, fără ca acesta să se dărâme.Vă invit să urmăriți și varianta video! ⤵️

✈️Avioane✈️

Scopul jocului este acela de a învăța copiii să dea instrucțiuni, să ghideze.

Cum se joacă?

Un copil este Avionul, altul este Pilotul, într-o zonă delimitată. Avionul va fi legat la ochi, iar Pilotul trebui să îi dea instrucțiuni clare, câte una o dată, pentru a parcurge traseul. Puteți folosi perne sau alte elemente sigure pentru a construi decorul: o pădure, un deșert, etc. Dacă sunt mai mulți copii, ei pot fi copacii sau alte elemente din povestea voastră.

jocuri de cooperare DIY

🎈Balonul🎈

Cum se joacă?

Aveți nevoie doar de un balon umflat.

Formați un cerc și țineți-vă de mâini. Cineva care nu se joacă (sau chiar jucătorii care pot reveni repede în cerc) aruncă balonul în sus, iar jucătorii trebuie să nu lase balonul să cadă, dar, în același timp, să nu își dea drumul la mâini. Puteți folosi picioarele, umerii, capul sau orice altă idee vă trece prin cap. Dacă balonul cade, o luați de la capăt.

🏓Ping pong în cearceaf🏓

Cum se joacă?

Aveți nevoie de un cearceaf și de o minge de ping pong.

Formați două echipe. Dacă sunteți doar voi și copiii, poți juca tu împotriva lor.

Apucați și întindeți cearceaful, fiecare echipă din câte o parte. Plasați mingea de tenis de masă la mijlocul cearceafului.

Scopul jocului este a face mingea să cadă pe partea echipei celeilalte, cu mișcări ușoare. (Evident că asta nu se va întâmpla. Va sări mingiuța aia ca apucata când vor începe copiii să scuture cearceaful. Dar după ce obosesc, vă puteți juca și după reguli.)

Turnul de pahare 

🔠Alfabetul și numărătoarea1️⃣2️⃣3️⃣

Cum se joacă?

Aveți nevoie de câteva cartonașe/foi cu litere sau cu cifre. Trebuie să vă așezați în ordine alfabetică/crescătoare, fără să vorbiți între voi. Vă puteți ajuta între voi, folosind doar mima.

🐘Animalul gigant🦒

Cum se joacă?

Alegeți un observator și formați o echipă. De exemplu, copiii vor forma echipa, iar tu vei fi observatorul.

Copiii trebuie să formeze un animal gigant, fiecare fiind câte o parte a corpului animalului. Tu trebuie să ghicești ce animal formează ei.

Povestea voastră✒️

Creați o poveste spunând fiecare câte o propoziție/ o acțiune / o frază. Ideal ar fi să o și înregistrați, pentru a vă putea distra apoi, ascultand-o.

jocuri de cooperare poveste

Aplauze👏

Cum se joacă?

Unul dintre voi trebuie să iasa puțin din cameră. În acest timp, restul grupului se gândește la o acțiune amuzantă: să faci cu mâna, să îți atingi nasul sau degetele de la picioare.

Când revine în încăpere, participantul vine în mijlocul cercului creat de voi și începe să facă diverse acțiuni. După fiecare mimat, voi aplaudați în funcție de cât de mult se apropie de acțiunea la care v-ați gândit voi. Un fel de Cald-cald-rece, când ascundeți ceva și strigați Cald, atunci când jucătorul se apropie de obiectul ascuns sau Rece, dacă acesta e departe de obiect. Așa și acum, doar că aplaudați mai tare și energic sau mai anemic, în funcție de cât de mult se apropie mima celui din mijloc de ceea ce ați gândit voi.

De exemplu: V-ați gândit la atingerea degetelor de la picioare. Dacă persoana din mijloc își atinge genunchii, aplaudați puțin. Dacă îți atinge tibia, aplaudați mai tare și mai tare… Până când va ajunge să își atingă degetele.

Jocuri de cooperare DIY - jocuri de echipă pe care le poți crea tu acasă

🐉Comoara Dragonului🐲

Cum se joacă?

Aveți nevoie de câteva obiecte mici, “prețioase” care să reprezinte comoara. Apoi formați un cerc din perne sau alte obiecte, unde va fi ascunzătoarea dragonului.

Dragonul își păzește comoara în interiorul cercului, iar spiridușii trebuie să își recupereze comoara și să lucreze împreună pentru a îi distrage atenția dragonului.

jocuri e cooperare
Noi am adaptat dragonul și am transformat jocul în Comoara Ursului, întrucât aveam o căciulă cu urechi de urs și ne-am și costumat. Iar "comoara" a fost compusă din mărgeluțe pentru brad

Treci râul🛶

Cum se joacă?

Stabiliți care este “râul”. Acesta poate fi o pătură îngustă sau îl puteți trasa cu banda pe jos. Participanții trebuie să stea de o parte și de alta a râului, îndreptați unul către celălalt. Își vor uni tălpile deasupra râului și în această poziție trebuie să traverseze râul.

joc de cooperare
Râul nostru a fost reprezentat de câteva piese de puzzle din spumă

Hula hoop și naveta spațială🚀

Cum se joacă?

Formați grupe de câte doi. Fiecare grup trebuie să stea în centrul unui cerc hula hoop, față în față, ținându-se de mâini. Ne imaginăm că cercul este o navetă spațială, pe care copiii trebuie să o aducă în siguranță pe Pământ.

Desenați și decupați un carton care să fie planeta Terra. Puteți folosi și un glob pământesc.

Ei trebuie să miște cercul cu ajutorul picioarelor, fără să își dea drumul la mâini pentru a ajunge pe Pământ. Sau pot sta în interiorul cercului, ținându-se de mâini, ținând cercul în jurul taliei. 

Pentru un plus de aventură, puteți chiar realiza un traseu cu obstacole (meteoriți) printre care trebuie să treacă pentru a ajunge la destinație.

joc hula hoop

Acestea sunt ideile de jocuri de cooperare DIY pe care vi le propun. Care vi se pare mai amuzant? 

Pe măsură ce le vom încerca pe toate, o să vă spun și vouă care ne-au plăcut nouă cel mai mult. 

Într-un articol viitor plănuiesc să adun și cele mai frumoase jocuri de cooperare de cumpărat pe care le puteți găsi la noi. Nu strică niciodată să ai în casă jocuri numai bune pentru o zi ploioasă sau pentru o seară în familie, nu?

Citește și:
Curcubeul densității

Surse de inspirație:

https://cooperativegames.com/fun-free/page/2/

https://www.ultimatecampresource.com/camp-games/cooperative-games/

https://kidactivities.net/41-fun-cooperative-games-for-kids/

Surse foto: Arhiva personală

www.pixabay.com

 

Share this Post

1 Comment

  1. Pingback: 3 Idei de Jocuri de Cooperare - Toate pânzele sus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*