Să ne deschidem brațele și mintea pentru copiii și adulții cu autism

Adnana/ December 2, 2022/ SuperBlog/ 0 comments

Dintr-o mică brutărie din sectorul 4 se strecoară pe stradă un miros ce îți inundă simțurile, rând pe rând. În timp ce inspiri adânc, de îndată ce simți aroma dulce de cozonac, gustul se trezește și el la viață și îți dă semne să urmezi mirosul acela, care te face să îți lase gura apă.

Dacă ți-ai asculta simțurile și ai urma izul acela dulceag, ai descoperi Brutăria Arima, unde pufoșeniile se coc molcom la cuptor, în timp ce brutarii participă la cursul de terapie Son-Rise.

sursa foto: Brutăria Arima

Știi ce este terapia Son-Rise?

Acest tip de terapie este o metodă de lucru cu cei care au o tulburare din spectrul autist. Prin intermediul acestei terapii, autismul este abordat diferit, fiind privit ca o luptă cu abilitățile sociale și relaționale ale copilului și nu o tulburare de comportament.

Da, ai înțeles bine. Brutarii de la Brutăria Arima sunt tineri diagnosticați cu autism, care beneficiază de terapie recuperativă în cadrul Centrului de educație pentru viață Arima, aflat în aceeași clădire cu brutăria. Ei au avut ocazia de a li se oferi un loc de muncă în cadrul centrului, fiind primii care au beneficiat de o astfel de integrare și de o șansă la autonomie. 

Acest centru educațional integrativ pentru copiii cu tulburare de spectru autist aparține Asociației Pentru Educarea și Integrarea Tuturor

Centrul desfășoară multiple activități prin care cât mai mulți copii și adulți cu tulburări de dezvoltare pot beneficia de recuperare și de integrare.

 • Terapia Son-Rise  – este terapia care pune accent foarte mare pe interacțiunea cu copilul
 • Terapia comportamentală – sunt stabilite și aplicate reguli și așteptări clare de comportament pentru copil
 • Terapie prin dans și prin muzică – Pianoterapie
 • Logopedie
 • Terapie senzorială – prin care copiii sunt expuși mai multor stimuli senzoriali – mirosuri,
  sunete, mișcări și sunt ajutați să le accepte.
 • Tot pe partea senzorială sunt organizate și ateliere de gătit în funcție de vârstă.  
 • Sunt organizate grupuri de socializare, tot pe categorii de vârste.
autism centru Arima
Sursa foto: Centrul Arima

Angajații cu tulburări de spectru autist nu au nevoie de experiență atunci când se angajează
la brutărie. În funcție de dezvoltarea lor motorie și de abilități, fiecare contribuie cu ceva: unul curăță nucile, altul se ocupă de aluat și de frământat, în timp ce altul face umplutura.

De aceea, cozonacii de la Arima au un miros aparte. Pentru că sunt frământați de oameni
aparte. Oameni care demonstrează zi de zi că se poate! Oameni cu autism, cărora le-a fost întinsă o mână, pentru a fi ajutați să pășească în afara lumii lor.

 

Eu asta cred că este autismul. O lume pe care copilul și-o imaginează în jurul lui, o lume în care realitatea e percepută de el ca fiind difuză și deranjantă, așa că el își creează o bulă în jur. Iar Asociația Pentru Educarea și Integrarea Tuturor reușește să construiască o cărare
unică pentru fiecare copil sau adult, pe care acesta să pășească plin de încredere în lumea înconjurătoare și în care să se integreze. 

autism
Sursa foto: Centrul Arima

Integrarea oamenilor cu nevoi speciale este anevoioasă la noi în țară. În mare parte pentru că îi privim pe acești oameni ca fiind diferiți, poate chiar defecți. Mulți dintre noi ne imaginăm că aceștia nu pot face treaba la fel de bine ca un om fără nevoi speciale. Mulți dintre noi nu știm să ne comportăm în prezența unui om cu autism. Pentru că nu suntem educați în acest sens, pentru că am fost învățați să îi ignorăm pe cei diferiți. Totul este băgat dedesubt, ne prefacem că nu vedem, ignorăm și totul dispare de la sine.

Unde ar trebui să se ducă acești oameni? Cum să se integreze în societate dacă noi construim ziduri pe care ei să nu le poată trece?

Datorită oamenilor ca cei din Centrul Arima, datorită oamenilor ca Patricia Berbec, fondatoarea acestui centru, putem să ne deschidem un pic mai mult mintea și brațele pentru a îi primi în lumea noastră pe cei care suferă de tulburări din spectrul autist. Noi îi putem ajuta și sprijini să spargă zidurile acestea ale „normalității”. Și, iată, că se poate! Brutăria Arima are 6 angajați, din mâinile cărora ies cozonaci și alte bunătăți.

Cu atât sunt mai fericită să anunț că Centrul Arima nu se oprește aici cu minunile. Ei organizează un eveniment de strângere de fonduri, ce va avea loc la Hotel Radisson din București, pe data de 11 decembrie 2022.

Evenimentul are ca scop salvarea Centrului Arima, dar și strângerea de fonduri pentru proiectul Campusul integrării sociale. Acest campus își propune să ofere locuințe, locuri de muncă și terapie atât adulților cu autism, cât și tinerilor proveniți  din centrele de plasament. 

autism
sursa foto: Centrul Arima

Vine Crăciunul. Poate că nu toți ne pricepem la frământat, poate că nu avem timp sau poate că dorim să oferim cadou un cozonac. Haideți să ajutăm Brutăria Arima comandând cozonaci de la ei!

Comenzile pot fi făcute în 3 modalități:

 • Telefonic, la numărul  0724 753 221
 • Prin e-mail, la adresa: comenziarima@gmail.com
 • Prin mesaj pe Pagina de Facebook: ARIMA Bakery, pe care o regăsiți la începutul articolului. 

Vor fi cozonaci cu bucățele de suflet. Suflete de oameni speciali, cu autism!

surse foto: 

 • Arima Bakery
 • Centrul Arima
 • Pixabay

Acest articol a fost scris pentru proba extra-concurs Arima, lansată via SuperBlog 2022. 

Share this Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*