Un avocat este bun, când te ajută atât juridic, dar și emoțional

Adnana/ March 21, 2023/ SuperBlog/ 1 comments

La bine și la rău, până când moartea ne va despărți…

Aș interveni aici și aș spune: până când nefericirea ne va despărți… Caz în care vei avea nevoie de un avocat.

Dacă nu ești fericit, crezi că poți avea o căsnicie reușită? Când ai încetat să îți mai iubești partenerul? Când ai început să îl vezi cu alți ochi?

Gary Chapman, consilier matrimonial și scriitor de succes, vorbește în Cele 5 limbaje ale iubirii despre faptul că starea de a fi îndrăgostit durează aproximativ doi ani. Da, doar doi ani trăiești acea euforie a îndrăgostirii. El e totul pentru tine și tu pentru el, el nu are defecte și nici tu nu ai.

După doi ani, realitatea începe să mănânce norișorul din vată de zahar pe care ați trăit și începeți amândoi să deschideți ochii. Începi să vezi șosetele aruncate peste tot și urmele de pe oglinda din baie. El începe să vadă că nu are toate cămășile la dungă, așa cum și-ar dori. Începem să vedem și defectele celuilalt. Acum începi să vezi ce e căsătoria. Când nu mai porți ochelarii roz. Când, într-adevăr, le vezi pe amândouă: binele și răul. 

îndrăgostiți

Abia de acum începe adevărata căsnicie, în care înveți să comunici și să iubești îl în continuare, chiar dacă nu mai iubești totul la el.

Din păcate, mulți parteneri ajung în prag de divorț. Ceea ce nu e întotdeauna un lucru rău, așa cum spune și doamna Avocat Nora Cosmina Drulea:

„Nepotrivirile din timpul căsătoriei conduc la o relație toxică. Divorțul, în schimb, devine o eliberare.”

Doamna avocat este specializată în divorț și dreptul familiei, având și o specializare în psihologia cuplurilor.

Eu nu știu exact ce face un avocat, care sunt procedurile sau abordările în această meserie. Tot ce știu sunt scenariile din filmele precum Suits, în care avocații își urmează întotdeauna intuiția și sunt îmbrăcați impecabil și elegant, de fiecare dată. Au birouri mari, cu ferestre uriașe, iar tribunalul este o clădire impunătoare, cu o arhitectură extraordinară.

Eu nu înțeleg termenii folosiți în tribunale și nici nu cunosc legile.

Dar știu că cele două specializări ale doamnei avocat Nora Cosmina Drulea se completează una pe cealaltă. În timp ce cunoștințele de avocatură acoperă partea rațională și legală a divorțurilor, abilitățile de psiholog ajută cuplurile ajunse în prag de divorț să înțeleagă mai bine ce se întâmplă și să proceseze mai ușor despărțirea.

avocat divorț

Cu ajutorul dumneaei cuplurile beneficiază și de terapie relațională ca să înțeleagă cum au ajuns la divorț. Iar atunci când înțelegi ce s-a întâmplat în căsnicia ta, când ajungi în profunzimea problemelor și te ocupi și de partea emoțională, sunt șanse mai mari ca divorțul să fie pașnic (numit în termeni de specialitate divorț prin acord”), și nu războinic sau „conflictual”.

Un divorț implică mai multe aspecte, printre care și partajul bunurilor sau al datoriilor comune sau decizia privind numele ce va fi purtat după divorț

Atunci când există și copii minori, situația devine și mai încărcată și trebuie gestionată cât mai delicat, întrucât vorbim și despre sănătatea fizică și emoțională a minorilor. Aici sunt discutate:

→ modalitățile de exercitare a drepturilor părintești;

→ stabilirea locuinței copilului;

→ programul de menținere a legăturii părinte-copil;

obligația de întreținere (pensie alimentară). 

"Dreptul familiei este mai mult despre familie, decât despre drept."
Avocat Nora Cosmina Drulea

Cu toții cunoaștem aceste aspecte în mod generic, fără a ști exact ce presupune fiecare situație sau ce documente sunt necesare.

De aceea apelăm la un avocat atunci când ajungem în acest punct al căsniciei noastre. Căutăm înțelegere, susținere și îndrumare. Și, personal, eu găsesc cu atât mai importantă susținerea psihologică, întrucât divorțul implică foarte mult emoțiile: atât ale noastre, ale partenerului, dar, mai ales, ale copilului/copiilor.

Tot în serialul Suits am văzut cum decurge un divorț apărut din cauza unei infidelități, iar partajul presupunea împărțirea unei companii. Un avocat bun negociază și caută dovezi, chiar dacă acestea pot data chiar și cu 12 ani în urmă. E vorba de contracte semnate sau verbale, de clauze contractuale și de mărturii făcute sub jurământ. Am putut vedea cum au loc întâlnirile între parteneri și avocații acestora și cum sunt filmate declarațiile martorilor în timpul acestor întâlniri. Bineînțeles, lucrurile stau puțin diferit în realitate, și, mai ales, în realitatea din România. Dar legea e lege peste tot. 

"Știi de ce nu am vrut să mă fac avocat de divorțuri? Pentru că sunt implicați copii. Și când se ajunge la divorț, oamenii uită că în viață există și lucruri mai importante decât banii."
avocat suits
Harvey Specter
Suits, sezonul 5, ep. 4

Un avocat specializat în dreptul familiei are o responsabilitate în plus: aceea de a trata divorțul cu delicatețe, având ca prioritate sănătatea emoțională a copiilor. Netratat corespunzător, divorțul poate deveni trauma unui copil. 

Nu vă doresc să aveți nevoie de un avocat, dar dacă se va întâmpla asta, poate acest articol vă va ajuta. Aveți nevoie de cineva serios, dar empatic, în care să puteți avea încredere într-un moment delicat, precum acesta. Aveți nevoie de un avocat care să vă înțeleagă pe deplin, dar care să nu vorbească într-un limbaj juridic, greu de priceput. Aveți nevoie de cineva care plasează familia și componenta emoțională a unui divorț în centrul problemei, lăsând partea juridică să completeze situația. Cred că doamna avocat Nora Cosmina Drulea vă poate ajuta! 

Surse foto:

  • Avocat Nora Cosmina Drulea
  • Unsplash
  • Canva

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 5 a concursului Spring SuperBlog 2023. 

Share this Post

1 Comment

  1. Pingback: Proba 5. Tu ce știi că face un avocat?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*
*